Nincs termék a kosaradban
A latin-amerikai gyümölcs, az acai pálma bogyója szuperélelmiszer, hiszen rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is. Előnyösek élettani hatásai, itthon leginkább por formájában lehet beszerezni. Kásákhoz, müzlikhez fogyaszthatjuk.
A növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos, tehát meleg trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton érzi magát a legjobban, de akár lakásban is tartható. Gyümölcse az acai bogyó, mely egy kicsi, sötét lila gyümölcs, ami a fákon hosszú fürtökben nő.
A gyümölcs a 18. század körül a brazil ártéri területeken vált alapvető élelmiszerré, ezt követően kezdték el fogyasztani a városokban is, majd az 1990-es évek közepén kezdődött népszerűsége, ekkor kezdett Amerikában és Európában is elterjedni a fogyasztása, előnyös élettani hatásai miatt. A gyümölcsöt ugyanakkor nehéz szállítani könnyen romlik, ezért leggyakrabban por vagy fagyasztott formában lehet megvásárolni.
Az acai bogyót könnyen nevezhetjük szuperélelmiszernek, hiszen rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, ezzl szemben viszont kevés kalóriát tartalmaz, így rendkívül előnyös a fogyasztása. Emellett azonban az acai számos további előnnyel is bír!
Ugyanis az acai bogyónak nagyon magas az antioxidáns tartalma, a legújabb kutatások szerint, sokszorosan növeli a vér antioxidáns szállító képességét is, míg más bogyós gyümölcsök, mint az áfonya vagy a málna, ezt a képességet nem növelik.
Az acai bogyó íze az áfonyára emlékeztető, savanykás, enyhén fanyar. A bogyók az olívához hasonló zsírokat istartalmaznak, ennek köszönhetően magas a linolsav, omega-6 és omega-9 tartalma, ezek azonban jó hatással bírnak a szervezetre.
Emellett a bogyók gazdagok aminosavakban, amelyek a fehérjék építőkövei. Az acai bogyó a húsz legfontosabb aminosavból tizenkilencet tartalmaz is. A gyümölcs további hasznos összetevőket tartalmaz, mint az antioxidánsok, az A, B1, B2, B3, C és E vitaminok, ásványi anyagok, rostok. Ezek a kis lila, brazil bogyók káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaznak, amelyekre a mindennapi életben szükség van. Ezek mind megtalálhatóak az acai gyümölcs porított formájában is.
Mivel alapvetően magas a káliumszintje, az acai bogyó segít a normál vérnyomás megtartásában. Ezenkívül elősegíti a szívizmok működését, és csökkenti a koleszterin szintet. Az acai bogyó nagyon előnyös a szívinfarktus és a szélütés megelőzésében, és ezáltal hozzájárul a hosszabb és egészségesebb élettartamhoz.
Az acai bogyó gazdag magnéziumban is, így segíti az optimális izomműködést is. Ezekben az apró gyümölcsökben található jelentősen magas magnéziumtartalom segít az izomfájdalmak és görcsök enyhítésében. Ezenkívül sportolók számára is ideális, egy nagy intenzitású edzés után például, amikor a karok és a lábak nagy igénybevételnek vannak kitéve.
Az acai bogyó bőséges mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, így gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezenkívül antioxidáns tartalmának köszönhetően a káros szabad gyökök és baktériumok megkötésében is segít, így biztosítva a salakanyagok távozását a szervezetből.
Már egy kisebb adag acai bogyó fogyasztása is kielégíti az egészséges felnőttek napi C-vitamin szükségletét. A C-vitamin pedig nemcsak a vas felszívódását javítja a vérkeringés fokozása érdekében, hanem javítja a fehérvérsejtek immunhatását is a szervezetben.
A polifenolok olyan növényi anyagcseretermékek, amelyek antioxidáns hatásúak, ezért, képesek a szervezetünkben lévő szabad gyökök megközésére. A polifenolok megakadályozzák a vérrögképződést, pozitívan befolyásolják a koleszterinszintet, csökkenthetik az érelmeszesedés kialakulását.
Ahogy fentebb is írtuk, a friss acai bogyók eltarthatósági ideje rövid, ezért főként feldolgozott formában exportálják a latin-amerikai országok: pürék, porok és gyümölcslevek formájában. A gyümölcslé is tele van antioxidánsokkal, de a cukortartalma magas lehet (attól függően, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot), és kevésbé gazdag rostokban. Az acai por a legkoncentráltabban tartalmazza a növény természetes tápanyagait. De, ha teljesebb ízélményt szeretnénk, válasszuk a pürét.
Az acai gyümölcs egyik legszuperebb jellemzője, hogy nemcsak étrendkiegészítőként, hanem teljes értékű ételként is lehet fogyasztani. A port a nagyobb bioboltok polcain megtalálható, de püré formában is beszerezhető. Az acai por ára kb. 5000-6000 Ft körül mozog (az ár 100 grammra értendő). A fagyasztott püré és a gyümölcsből készült lé ára 3000-4000 Ft körül mozog 2022-ben.