Nincs termék a kosaradban
Zsófi
2022.12.20.
Olvasási idő:
3 perc
A szezámkrém, más néven tahini őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amely a keleti ételek kedvelt alapanyaga. A közel-keleti konyha ételeihez a hántolt szezámmagból, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.
A humusz egyik alkotóeleme is, de önmagában is fogyasztható.
A szezámmag jótékony hatásairól számos tanulmány született. Igen magas réz-, mangán-, kalcium-és magnéziumtartalma mellett, rendkívül fontos vasforrás is, de foszfor, cink, szelén, E- és B1- vitamin is található benne. Élelmi rostokban és telítetlen zsírsavakban is igen gazdag, mely jótékonyan hat az emésztésre. A kalciumtartalma kifejezetten jól hasznosul a szervezetbe, ezért is elengedhetetlen a vegán és vegetáriánus étrendben. Mind ezek az előnyös tulajdonságok fokozottan igazak a szezám krémre.
Sűrítésre épp úgy használható, mint mártásokhoz, mártogatós szószokhoz. Illik mellé a fokhagyma, de a római kömény és az őrölt paprika fajtái, így a chili is.
Kategória: Krém/Kennivaló
Előkészítési idő: 10 perc
Adag: 4 fő
Főzési idő: 0 perc
Nehézség: Könnyű
Allergének: Gluténmentes, Laktózmentes, Cukormentes, Vegán
Grillezett zöldségek, húsok mellé kitűnő választás lehet az egyszerű, citromos-fokhagymás zöld szezámkrém is, ami glutén-,laktóz-,cukormentes és vegán.
1. Lépés
Aprítsuk durvára a petrezselymet. A petrezselymet a többi hozzávalóval együtt tedd robotgépbe.
2. Lépés
Erős fokozaton dolgozd össze homogén, halványzöld krémmé.
3. Lépés
Állagát ízlés szerint víz hozzáadásával alakíthatod, lazíthatod, de joghurttal is kikeverheted.
Már kész is! :)