Zsófi

2022.12.20.

Olvasási idő:

3 perc

Zöld szezámkrém: így készítsd el otthon

A szezámkrém, más néven tahini őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amely a keleti ételek kedvelt alapanyaga. A közel-keleti konyha ételeihez a hántolt szezámmagból, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.

A humusz egyik alkotóeleme is, de önmagában is fogyasztható.

A szezámmag jótékony hatásairól számos tanulmány született. Igen magas réz-, mangán-, kalcium-és magnéziumtartalma mellett, rendkívül fontos vasforrás is, de foszfor, cink, szelén, E- és B1- vitamin is található benne. Élelmi rostokban és telítetlen zsírsavakban is igen gazdag, mely jótékonyan hat az emésztésre. A kalciumtartalma kifejezetten jól hasznosul a szervezetbe, ezért is elengedhetetlen a vegán és vegetáriánus étrendben. Mind ezek az előnyös tulajdonságok fokozottan igazak a szezám krémre.

Sűrítésre épp úgy használható, mint mártásokhoz, mártogatós szószokhoz. Illik mellé a fokhagyma, de a római kömény és az őrölt paprika fajtái, így a chili is. 

Zöld szezámkrém


Kategória: Krém/Kennivaló

Előkészítési idő: 10 perc

Adag: 4 fő

Főzési idő: 0 perc

Nehézség: Könnyű

Allergének: Gluténmentes, Laktózmentes, Cukormentes, Vegán

Grillezett zöldségek, húsok mellé kitűnő választás lehet az egyszerű, citromos-fokhagymás zöld szezámkrém is, ami glutén-,laktóz-,cukormentes és vegán. 

Alapanyagok


Elkészítés


1. Lépés

Aprítsuk durvára a petrezselymet. A petrezselymet a többi hozzávalóval együtt tedd robotgépbe.

2. Lépés

Erős fokozaton dolgozd össze homogén, halványzöld krémmé. 

3. Lépés

Állagát ízlés szerint víz hozzáadásával alakíthatod, lazíthatod, de joghurttal is kikeverheted.


Már kész is! :)

OLDAL TETEJÉHEZ