Recept

Laktózmentes fagyi recept

2025. május 29. Zsófi

A vanília fagyi recept nemcsak hűsítő élményt nyújt a nyári napokon, hanem tudatos, tejmentes alternatívát is kínál. Ez a laktózmentes fagyi kókusztejszín és növényi tej kombinációjával készül, így krémes, selymes állagot kapunk – teljesen tejcukor nélkül. A vanília fagyi házilag nemcsak finomabb, de egészségesebb is, ráadásul természetes édesítőkkel akár cukormentes fagyi receptként is megállja a helyét. Gyors, adalékmentes és minden korosztály kedvence lehet!

Kategória: Desszert
Adag:
Nehézség: Gyerekkel is sikerül
Előkészítési idő: 7 perc
Hűtési idő: 2-3 óra
Allergének: Laktózmentes, Cukormentes és Vegán

Alapanyagok

400 ml kókusztej/kókusztejszín (pl. 80% kókusztartalom)
150 ml mandulatej vagy rizstej
2–3 evőkanál eritrit vagy más természetes édesítő
1 evőkanál vaníliakivonat vagy a vaníliarúd belseje
1 evőkanál kukoricakeményítő (a krémes állagért)
Egy csipet só

Elkészítés

1. Egy lábasban keverd össze a kókusztejet, mandulatejet, édesítőt, vaníliát, keményítőt és a csipet sót.

2. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd kb. 5–7 percig, amíg kissé besűrűsödik (ne forrald!).

3. Vedd le a tűzről, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd be a hűtőbe legalább 3–4 órára (vagy egy éjszakára).

4. Ha van fagyigéped, öntsd bele és kövesd a gép használati utasítását. Ha nincs, tedd mélyhűtőbe, és félóránként keverd át villával kb. 4–5 alkalommal, hogy krémes maradjon.