Recept

Húsvéti fonott kalács recept

2024. április 2. Zsófi

A húsvéti fonott kalács receptben a tönkölybúzaliszt értékes tápanyagtartalmával járul hozzá a tápláló élményhez. A tönkölybúza természetes formájában magas rosttartalmú, segítheti az egészséges emésztést, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosíthat. A juharszirup vagy méz természetes édesítőszerek, melyek kis mennyiségben ásványi anyagokat és antioxidánsokat is hozzáadnak a recepthez, így ezek az egészséges összetevők együttesen kínálnak finom és tápláló húsvéti élvezetet.

Kategória: Ebéd
Adag: 1 nagyobb kalács
Nehézség: Könnyű
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 25-30 perc
Allergének: Laktózmentes

Alapanyagok

3 és 1/2 csésze tönkölybúzaliszt
1/3 csésze méz vagy juharszirup
1 csomag száraz élesztő
1/2 teáskanál só
1 csésze langyos növényi tej
3 tojás
1/4 csésze olvasztott vaj/kókuszolaj

Elkészítés

1. Lépés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készíts elő egy kalácsformát és béleld ki sütőpapírral.A tészta elkészítéséhez keverd össze a lisztet, élesztőt és sót egy tálban.

2. Lépés

Melegítsd fel a tejet, majd keverd hozzá a mézet és olvaszd bele a kókuszolajat vagy vajat. Hagyd langyosra hűlni.

Üsd fel a tojásokat egy másik tálban, majd öntsd hozzájuk a langyos tejes keveréket. Keverd össze.

3. Lépés

Lassan öntsd a nedves összetevőket a szárazakhoz, és gyúrd össze a tésztát. Gyúrd be a tésztát addig, amíg sima és rugalmas lesz. Adj hozzá szükség esetén lisztet. 

Keverd hozzá a tölteléket: mazsola vagy aszalt gyümölcsökőrölt fahéj és dió. (Készítheted töltelék nélkül is)

4. Lépés

Formázz egy nagy gombócot a tésztából, majd helyezd a formába. Süsd 25-30 percig, vagy amíg a kalács teteje aranybarnára sül. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és élvezd az egészséges húsvéti kalácsot!