Recept

Vegán fánk recept

2025. január 9. Zsófi

A vegán fánk recept egészségesebb alternatívája a hagyományos fánknak, hiszen tejtermékek és tojás nélkül készül, így koleszterinmentes,könnyen emészthető és növényi alapú étrendbe is illeszkedik. A szalagos fánk sütőben sütött változata zsírszegényebb, mégis megőrzi a farsangi fánkra jellemző puha és omlós textúrát. A természetes hozzávalók, például a kókuszcukor és a mandulatej, nemcsak ízletesebbé, hanem tápanyagokban gazdagabbá is teszik, így tökéletes választás az egészségtudatos édességkedvelők számára.

Kategória: Desszert
Adag: 5-10 darab (nagyságtól függ)
Nehézség: Könnyű
Előkészítési idő: 8 perc
Sütési idő: 12-15 perc
Allergének: Vegán

Alapanyagok

250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy zabpehelyliszt
50 g mandulaliszt (vagy darált mandula)
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
2 teáskanál fahéj (opcionális)
100 g kókuszvirágcukor
200 ml mandulatej
1 teáskanál almaecet
1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál olvasztott kókuszolaj

Elkészítés

1. Lépés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy fánkformát (szilikon vagy tapadásmentes). Ha nincs fánkformád, használj muffin formát, de a közepére helyezz egy kis alufólia golyót, hogy a lyuk kialakuljon.

2. Lépés

Egy nagy tálban keverd össze a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, sót, és fahéjat (ha használsz). Add hozzá a kókuszcukrot. Egy másik tálban keverd össze a mandulatejet és az almaecetet. Hagyd pihenni 5 percig, majd add hozzá a vaníliakivonatot és az olvasztott kókuszolajat. 

3. Lépés

Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze alaposan, de ne dolgozd túl a tésztát. Egy sima, sűrű, de kanalazható állagot kell kapnod. Kanalazd a tésztát a fánkformákba, körülbelül 3/4 részig töltsd meg őket. Süsd a fánkokat 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák és rugalmasak lesznek.

4. Lépés

Vedd ki a formából, és hagyd teljesen kihűlni egy rácson. Olvassz meg 50 g vegán étcsokoládét 1 teáskanál kókuszolajjal. Mártsd bele a fánkok tetejét, és szórd meg aprított dióval, mandulával, vagy kókuszreszelékkel.