K2-Vitamin (menakinon)
K2-Vitamin
A legtöbb ember még soha nem hallott a K2-vitaminról. Ez a vitamin ritkán fordul elő a nyugati étrendben, és nem kapott nagy figyelmet.
Pedig ez az erős tápanyag az egészség számos aspektusában alapvető szerepet játszik. Sőt, egyesek szerint a K2-vitamin lehet a hiányzó láncszem az étrend és számos krónikus betegség között.
A K-vitamint 1929-ben fedezték fel, mint a véralvadás nélkülözhetetlen tápanyagát.
Az első felfedezésről egy német tudományos folyóiratban számoltak be, ahol "Koagulationsvitamin" néven jelent meg. Innen származik a K-vitaminban lévő K.
A K-vitaminnak két fő formája van:
K1-vitamin (filokinon): növényi élelmiszerekben, például a leveles zöldekben található.
K2-vitamin (menakinon): állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található
A K2-vitamin tovább osztható több különböző altípusra. A legfontosabbak az MK-4 és az MK-7.
K2-vitamin hatása
A K-vitamin olyan fehérjéket aktivál, amelyek szerepet játszanak a véralvadásban, a kalcium-anyagcserében és a szív egészségében. Az egyik legfontosabb funkciója a kalciumlerakódás szabályozása. Más szóval elősegíti a csontok "meszesedését", és megakadályozza az erek és a vesék meszesedését.
Egyes tudósok szerint a K1- és K2-vitaminok szerepe meglehetősen eltérő, és sokan úgy vélik, hogy teljesen külön tápanyagként kellene őket besorolni.
Az embereken végzett ellenőrzött vizsgálatok során a kutatók azt is megfigyelték, hogy a K2-vitamin-kiegészítők általában javítják a csontok és a szív egészségét, míg a K1-vitamin nem rendelkezik jelentős előnyökkel.
K2-vitamin miben van?
Számos széles körben elérhető élelmiszer gazdag K1-vitamin-forrás, de a K2-vitamin kevésbé elterjedt.
A szervezet részben képes a K1-vitamint K2-vá alakítani. Ez azért hasznos, mert a K1-vitamin mennyisége egy tipikus étrendben tízszerese a K2-vitaminénak. A jelenlegi bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy az átalakítási folyamat nem hatékony. Ennek eredményeképpen sokkal nagyobb hasznát veheti annak, ha közvetlenül K2-vitamint fogyaszt. A vastagbélben lévő bélbaktériumok is termelnek K2-vitamint. Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a széles spektrumú antibiotikumok hozzájárulnak a K2-hiányhoz. Mégis, ennek a fontos tápanyagnak az átlagos bevitele hihetetlenül alacsony a modern étrendben.
A K2-vitamin főként bizonyos állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található meg, amelyekből a legtöbb ember nem sokat fogyaszt.
A gazdag állati források közé tartoznak a magas zsírtartalmú, fűvel táplált tehenektől származó tejtermékek és a tojássárgája, valamint a máj és más belsőségek.
A K-vitamin zsírban oldódó, ami azt jelenti, hogy az alacsony zsírtartalmú és sovány állati termékek nem tartalmaznak belőle sokat.
Az állati eredetű élelmiszerek az MK-4 altípust tartalmazzák, míg a fermentált élelmiszerek, mint a savanyú káposzta,cmiso a hosszabb altípusokból, az MK-5-től az MK-14-ig többet tartalmaznak.
Ha ezek az élelmiszerek elérhetetlenek az Ön számára, akkor a táplálékkiegészítők szedése a javasolt alternatíva.
A K2-kiegészítés előnyei tovább fokozhatók, ha D-vitamin-kiegészítővel kombináljuk. Ez a két vitamin szinergista hatású, ami azt jelenti, hogy együttesen hatékonyabban működnek.

Ingyenes szállítás
Rendelj 14,990 Ft felett, és ingyen szállítjuk a csomagod

Szakértői segítség
Kérd kollégáink segítségét a Csevegés indítása gombra kattintva

Ingyenes átvétel
Vedd át a rendelésed akár perceken belül üzleteinkben

Természet ereje
Gluténmentes, vegán és cukormentes összetevők a széleskörű felhasználásért