A kurkuma egy Ázsiában széles körben használt fűszer, és a curryk fő összetevője.
Sárga színe miatt néha indiai sáfránynak is nevezik. Mi több, a tradícionális gyógyászatban való széles körű használata jelentős érdeklődést... Tovább olvasom
A kurkuma egy Ázsiában széles körben használt fűszer, és a curryk fő összetevője.
Sárga színe miatt néha indiai sáfránynak is nevezik. Mi több, a tradícionális gyógyászatban való széles körű használata jelentős érdeklődést keltett az egészségügyi előnyei iránt.
Mivel a kurkumin avagy curcumin a kurkuma legaktívabb összetevőjének számít, a kutatók elkezdték izolálni és megvizsgálni, hogy önmagában is jótékony hatással lehet-e bizonyos állapotokra.
Kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik, sőt antibakteriális hatásai révén a sebgyógyulást is támogathatja.
Mi több, mind a kurkumáról, mind a kurkuminról megállapították, hogy csökkenti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben. Egy állatkísérlet azonban megállapította, hogy a kurkumin jobban minimalizálta a cukorbetegség markereit, mint a kurkuma. A kurkumin kifejezetten képes csökkenteni az olyan gyulladásos markereket, mint a tumor nekrózis faktor (TNF) és az interleukin 6 (IL-6), amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.