A szelén egy olyan ásványi anyag, amely számos szempontból nélkülözhetetlen az egészség szempontjából. A szervezet a szelént a szelénfehérjéknek nevezett speciális fehérjetípusokba építi be. A szelenoproteinek fontos funkciókhoz, például a pajzsmirigyhormonok... Tovább olvasom
A szelén egy olyan ásványi anyag, amely számos szempontból nélkülözhetetlen az egészség szempontjából. A szervezet a szelént a szelénfehérjéknek nevezett speciális fehérjetípusokba építi be. A szelenoproteinek fontos funkciókhoz, például a pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükségesek. Emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk is van.
Az alacsony szelénszintet számos negatív egészségügyi következménnyel hozták összefüggésbe, többek között az immunfunkció legyengülésével, valamint a szorongás, a meddőség, a szívbetegségek és akár a halálozás fokozott kockázatával.
A szelént a táplálkozásból kell bevinni. Mind az állati, mind a növényi eredetű élelmiszerekben megtalálható, beleértve a húst, a gabonaféléket, a brazil diót/paradiót, a halat és a tojást. A talaj szeléntartalmának ingadozása miatt azonban a szelén koncentrációja mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben nagy mértékben változik.