A 9 legjobb étel és ital az egészséges bélrendszerért

zSÓFI

2023.04.18.

Olvasási idő:

12 perc

Milyen ételek tesznek jót a bélrendszernek? Tényleg jók lehetnek a baktériumok? Olvass tovább, hogy többet megtudj az egészséges bélrendszer legjobb ételeiről... 

1. Rostban gazdag ételek 

A magas rosttartalmú élelmiszerek elősegítik a bélbaktériumok táplálását, lehetővé téve számukra a virágzást és növekedést, ami fontos az egészséges bélrendszer javítása és fenntartása szempontjából.

Néhány táplálkozási ajánlás a következőket tartalmazza:

Klasszikus teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, kenyér, tészta.

• Szokatlanabb teljes kiőrlésű források: quinoa, amaránt. Ezek természetesen gluténmentesek, kellemes diós ízűek, és jó alternatívát jelentenek a rizs vagy a kuszkusz mellett.

Aszalt gyümölcsök

• Lencse 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

2. Színes gyümölcsök és zöldségek 

A színes gyümölcsökben és zöldségekben található különféle fitokemikáliák elősegíthetik a pozitív baktériumok széles körének termelését és stabilitását a bélrendszerben, csökkentve a gyulladást és kedvező környezetet teremtve a bélrendszer egészségéhez.

"A növényi alapú étrend gyakran jobb a bél mikrobiómának, mivel természetesen magasabb rost- és fitokemikáliákban van" - mondja Eliza Glynn, a Holland & Barrett táplálkozási szakértője. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

3. Prebiotikus élelmiszerek 

Prebiotikus élelmiszerek, mint a fokhagyma, hagyma, csicseriborsó, bab, articsóka, banán, póréhagyma, őrölt lenmag (gabonafélékre, zabkására szórható, vagy ételekhez adható) és zabkorpa (levesek és pörköltek sűrítésére használható kukorica helyett -keményítő) speciális rostok, amelyekkel a jó bélbaktériumok szeretnek táplálkozni.

Ezek „prebiotikusak”, mivel nem élő baktériumokból állnak, hanem segítik a mikrobiom meglévő baktériumainak táplálását.

Ha nehezen tudsz elegendő prebiotikus élelmiszert bevinni az étrendedbe, az inulinport hozzáadhatod az édesebb ételekhez vagy a reggelihez. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

4. Probiotikus ételek: Savanyú káposzta 

A savanyú káposzta Németország nemzeti étele, amelyet úgy készítenek, hogy finomra vágott nyers káposztát több tejsavbaktériumban erjesztenek.

Tele van jó baktériumokkal, és bizonyítottan csökkenti a gyulladást.

Néhány tanulmány azonban azt tapasztalta, hogy a résztvevők hasmenést szenvednek, ha túl rendszeresen esznek savanyú káposztát. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

5. Probiotikus ételek: Kimchi 

A kimchi olyan, mint a savanyú káposzta koreai változata.

Ez a köret sózott és erjesztett zöldségekből, például káposzta, retek, újhagyma, fokhagyma, gyömbér és különféle fűszerek felhasználásával készül.

Mivel tejsavbaktériumokban is fermentálódik, bizonyítottan támogatja a bélrendszer egészségét. 8

Savanyú káposzta és Kimchi nem az ízlésed? Próbáld ki a kovászos kenyeret, mint kíméletesebb módszert a jótékony baktériumok étrendjébe juttatására. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

6. Probiotikus ételek: Miso 

A Miso egy másik fermentált termék, ezúttal szójabab fermentálásával készül.

Nemcsak a mikrobiom támogatását segíti elő, mivel tele van jó baktériumokkal, hanem segíti a bélrendszert a K- és B12-vitamin előállításában is, segítve a szervezet gyógyulását, valamint az anyagcserét és az energiát.

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

7. Probiotikus ételek: Kefir 

A kefir erjesztett tejital, amely hasonló állagú, mint a folyós joghurt.

Kefirszemekből készül, és hihetetlenül népszerű a sokoldalúsága és az emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, és még a csontokat is erősíti, mint kalciumforrás. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

8. Magas polifenoltartalmú élelmiszerek 

Ezek az antioxidánsok bizonyos növényi élelmiszerekben találhatók, beleértve a bogyókat, a lila sárgarépát, a spenótot, a szőlőt és az étcsokoládét.

A fekete rizs és a sötét bab egy másik jó forrás, és a polifenolok adják a fekete rizs és a bab színét.

A kiválasztott szárított gyümölcsök, például a mazsola, szintén magas polifenoltartalmúak, mivel a szárítási folyamat a polifenoltartalmat koncentrálja.

Mivel a nagy mennyiségű polifenol csak akkor bomlik le és szívódik fel, amikor eléri a vastagbelet, segítik a bélbaktériumokat olyan vegyületek előállításában, amelyek támogatják az immunrendszer működését, az agy egészségét és az emésztést. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

9. Probiotikus kiegészítők 

Ha esetleg nem juttatsz be elegendő jó baktériumhoz az étrenddel, választhat probiotikus étrend-kiegészítők mellett, amelyek különféle baktériumtörzseket és nagy mennyiségű baktériumot tartalmaznak.

A 9 legjobb ital az egészséges bélrendszerért 

Olvass tovább, hogy többet megtudj az egészséges bélrendszer legjobb italairól...


1. Zöld vagy fehér tea

A zöld teát gyakran ajánlják az emésztés elősegítésére és a bélrendszer egészségének elősegítésére, és ennek megvan az oka.

A zöld teát az egészséges bélrendszerrel összekapcsoló tanulmányok áttekintése szerint a zöld tea „befolyásolhatja a bél mikrobiotáját azáltal, hogy serkenti bizonyos fajok növekedését, vagy gátolja a káros fajok fejlődését”.

„A fehér tea a zöld tea alternatívája lehet, hiszen ez egy szerzett íz lehet. A fehér tea lágyabb, és egyesek előnyben részesítik a zöld tea keserűjével szemben.

Mindkettő bevitelét azonban korlátozni kell a koffeintartalom miatt.

Az ilyen alternatív kávé jó polifenol- és prebiotikumforrás, mivel a legtöbb cikóriából vagy rozsból származik” – javasolja a Holland & Barrett táplálkozási szakértője, Alexander Thomson.


2. Kefir turmix vagy turmix

Emlékszel, hogy a kefirben lévő jó baktériumok hogyan támogathatják bélrendszerünket? Nos, ez olyan egyszerű, mint a tejet kefirre cserélni kedvenc turmixodban és turmixodban.


3. Zöldség-gyümölcs turmixok

A gyümölcs- és zöldségturmixok tele vannak mindenféle tápanyaggal és vitaminnal, így ha néhány kedvencedet összekevered egy útközbeni turmixhoz, az tökéletes, különösen azért, mert segítenek megőrizni a bélrendszerben lévő baktériumok változatosságát, ami fontos a bélrendszer egészsége szempontjából.


4. Almaecet

Még ha nem is ez a kedvenc étkezés előtti szokásod, az almaecetben található tejsavbaktériumokról úgy tartják, hogy elősegítik a jótékony bélbaktériumok egészséges szintjét, segítik az emésztést és csökkentik a puffadás kockázatát.


5. Szójatej

Az erjesztett szójatej, amely a tejtermékek alternatíváját kínálja azok számára, akik vegánok vagy laktózérzékenyek, magas fehérje- és rosttartalmával elősegíti a jó baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok szaporodását. 


6. Vörösbor

Ugyanúgy, ahogyan a polifenolokban gazdag élelmiszerek támogatják a bélrendszer egészségét, egy pohár vörösbor – amely szintén magas polifenolokban – növeli a hasznos baktériumok szintjét. 


7. Miso leves

A miso leves tartalmazza az ételekben használt miso paszta minden jóságát, hogy melegítő húslevest hozzon létre, tele ízzel és jó baktériumokkal, különösen az oryzae nevű probiotikummal, amely támogatja az egészséges bélrendszert.


8. Superfood porok a bél egészségéért

A szuperélelmiszer-porok az összes szuperélelmiszert felhasználják a bélrendszer egészsége érdekében, és kényelmes porokká alakítják őket, amelyeket italokkal, turmixokkal, levesekkel stb.

Ily módon segítik a mikrobiomát támogató jó baktériumok könnyű növekedését.


9. Probiotikus italok

A probiotikus kiegészítőkhöz és porokhoz hasonlóan egy probiotikus ital is lehet az egészségesebb bélrendszer felé vezető út.

A jótékony baktériumok számának növelésével az étrendedbben található prebiotikumok és probiotikumok segítségével, ez támogathatod folyamatos egészségügyi céljaidat.


Összegzés

Zöld vagy fehér tea: A kávé alternatívái, amelyek a jó baktériumok növekedéséhez és a rossz baktériumok számának csökkenéséhez kapcsolódnak.

• Kefires turmixok vagy turmixok: egyszerű módja annak, hogy jótékony baktériumokat vigyél be az étrendbe.

• Gyümölcs- és zöldségturmixok: Keverd össze kedvenceit, és támogasd az egészséges, változatos mikrobiomát.

• Almaecet: Támogatja az emésztést és csökkenti a puffadást tejsavbaktériumokkal.

• Szójababtej: magas fehérje-, rost- és jótékony baktériumokat tartalmaz a bélrendszer számára.

• Vörösbor: Polifenolokban gazdag, amelyről úgy tartják, hogy támogatja az egészséges baktériumok szaporodását.

• Miso leves: Melegítési lehetőség, amely tartalmazza az erjesztési folyamat minden előnyét.

• Superfood porok: Kényelmes módja az egészséges baktériumok számának növelésére a bélrendszerben, könnyen keverhető italokba, turmixokba és levesekbe.

• Probiotikus italok: Növeld a jótékony baktériumok számát útközben egy praktikus probiotikus itallal. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/common-digestive-problems-and-how-to-treat-them/

https://www.health.harvard.edu/blog/leaky-gut-what-is-it-and-what-does-it-mean-for-you-2017092212451

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146107/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33224717/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914794/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30521852/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24251697

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34206736/

https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-020-04523-8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26599039/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072744

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24557959/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28357027/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1773697 

OLDAL TETEJÉHEZ