A bőrödnek melyik a legjobb naptej?

zSÓFI

2023.04.14.

Olvasási idő:

14 perc

Bár a legtöbben soha nem habozunk, hogy a nyaraláskor vagy a napsütéses napokon otthon is bekenjük magunkat naptejjel, télen nem biztos, hogy magától értetődően előkapunk egy üveggel.

De vajon tényleg minden időjárási körülmények között szükséges SPF-et viselni? Miért érdemes SPF-et viselni?

Sajnos a Royal Pharmaceutical Society szerint a legtöbb ember olyan keveset tud a naptejek hatásáról, hogy akaratlanul is kiteszik magukat a bőrkárosodásnak.

Szerencsére mi most segítünk. Elmagyarázzuk, mi az az SPF és hogyan működik. Ezután tanácsot adunk, hogy bőrtípusod alapján melyik SPF a megfelelő számodra. Így jó elképzelésed lesz arról, hogyan védheted meg magad a bőrkárosodástól a forró nyári hónapokban. 

Miért érdemes SPF-et használni? 

Ha sok időt töltesz a szabadban - például kint dolgozol -, akkor legalább 30-as fényvédő faktorú, és vízálló fényvédő krémet kell viselned. És ne felejtsd el újra bekenni magad.

Függetlenül attól, hogy milyen erős a fényvédője, ha megizzad vagy elázik, újra fel kell kenni, ideális esetben kétóránként, hogy a bőre teljesen védett maradjon.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Mit jelent a szám az SPF-en? 

A naptejen, testápoló krémeken, spray-ken vagy géleken látható számok az általuk nyújtott védelem szintjén alapuló minősítések. Például a kettes faktor a legalacsonyabb UVB-védelmet, az SPF 50+ pedig a legerősebb védelmet nyújtja.


A szám nem arra vonatkozik, hogy mennyi ideig maradhatsz a napon. Arra vonatkozik, hogy mennyi idő alatt kezd el vörösödni a napvédő krémmel bekent bőr, szemben azzal, hogy anélkül mennyi idő alatt kezd el vörösödni. Az SPF-számokat egy bizonyos képlet segítségével számítják ki - elosztják azt a másodpercszámot, amely alatt a bőr enyhén kipirosodik, ha napvédő krémmel van bekenve, azzal a másodpercszámmal, amely alatt enyhén kipirosodik, ha nem használtak napvédő krémet. Például - ha a bőr 300 másodperc alatt ég le naptejjel, és 10 másodperc alatt anélkül. A 300-at elosztjuk 10-zel, ami 30 vagy SPF 30. Bár a legtöbben az SPF-re figyelünk, a naptejünk üvegén található csillagok száma is fontos.


Ez az ultraibolya A sugárzás (UVA) elleni védelem mértékét méri, az öt csillagig terjedő besorolás a legmagasabb, amely a brit fényvédő krémeken látható. Az UVA mélyebben hat a bőrre, mint az UVB, és kulcsfontosságú tényező a bőr ráncosodásában és öregedésében. Válassz "széles spektrumú" fényvédő krémet, mivel ez azt jelzi, hogy az UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújt.

Mennyi ideig tart a leégés? 

Az időjárás, a légköri viszonyok és a bőrítpusod mind meghatározzák, hogy mennyi idő alatt égsz le a napon. A legtöbb esetben azonban az embereknek öt és harminc perc közötti időre van szükségük ahhoz, hogy leégjenek.

Az égési időt befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik, hogy milyen párás az idő, mennyire izzadsz, úszol-e, és milyen ruházatot viselsz. 

Különböző SPF-szintek 

A napkrémek különböző szinten védenek, de a napvédelem négy szintjére oszthatók.

A szintek a következők:

- Alacsony védelem (SPF 4, 6, 8 és 10).

- Közepes védelem (SPF 15, 20 és 25)

- Magas védelem (SPF 30, 40 és 50)

- Nagyon magas védelem (SPF 50+) 

Mit tesz az SPF a bőröddel? 

Az SPF úgy működik, hogy lényegében gátat képez a bőr és a nap UVA és UVB sugarai között.

Egyesek szervetlen vegyi anyagokat tartalmaznak, például cink-oxidot vagy titán-dioxidot, amelyek fizikai fényvédő szerként működnek. Visszaverik az UV-sugarakat, hasonlóan ahhoz, ahogyan a fehér festék visszaveri a fényt.

A napvédő krémek szerves vegyi anyagokat is tartalmaznak, például avobenzont vagy oxibenzont. Ahelyett, hogy fizikailag eltérítenék az UV-fényt, ezek a molekulák kémiai kötéseik révén elnyelik az UV-sugárzást.

Ahogy a kötések elnyelik az UV-sugárzást, a fényvédő összetevői lassan lebomlanak és hőt bocsátanak ki. 


Összefoglaló

- A kettes faktor az UVB védelem legalacsonyabb formáját, az SPF 50+ pedig a legerősebb védelmet nyújtja.

- A szám nem arra vonatkozik, hogy mennyi ideig tartózkodhat a napon.

- Arra vonatkozik, hogy a lebarnulatlan bőr mennyivel hosszabb idő alatt kezd el vörösödni napvédő krémmel, mint anélkül. 

Hogyan válasszuk ki az SPF-számot 

A legtöbb embernek közepes vagy magas fényvédelmet nyújtó naptejet kell használnia. A világosabb bőrű vagy perzselő körülmények között (például strandon) tartózkodó embereknek magasabb SPF-et kell választaniuk.

Ha olyan világos bőrű vagy, hogy már rövid napsütés után is kipirulsz, akkor legalább 50-es faktorszámú naptejet válassz, és fontold meg a speciális fejbőr elleni napvédelmet (vagy viselj kalapot!). A gyermekek védelmét nem kevesebb, mint 50-es fényvédő faktorral ajánlott ellátni, illetve a különösen világos gyermekek és csecsemők esetében nagyon magas védelmet kell választani.

Ha világos bőrtípusba tartozik, aki eltökélt szándékod, hogy a nyári hónapokban jól lebarnulj, kezdjed magasabb fényvédő faktorral, és fokozatosan csökkentse a védelmi szintet. Így a bőröd biztonságosan hozzászokik a naphoz, hiszen a barnulás folyamata alapvetően a bőr önvédelmi mechanizmusának beindulása. 

Különböző típusú napkrémek 

A széles körben elérhető naptejfajták közé tartoznak:

- Ásványi napkrémek (ezek teljesen természetes összetevőkből készülnek, és jellemzően zátonyra futnak).

- Krémes napkrémek

- Spray napkrémek

- Széles spektrumú (véd az UVA és UVB sugaraktól) 

Milyen SPF-et használjak? 

Elég egy pillantást vetni az online és a boltokban kapható különböző fényvédő termékekre, és máris elgondolkodtató lehet, különösen, ha figyelembe kell venned az SPF erősségét és az UV-csillag minősítést, valamint a termék típusát, a márkát és a vásárlói véleményeket stb. is.

Fontos, hogy a naptej vásárlásakor végezz kutatást, mert a naptej rendkívül fontos feladatot lát el, és szeretnéd, ha a bőröd a lehető legjobban védve lenne.

Ahogyan egy bőrápoló termék kiválasztásakor is figyelembe veszed bőrtípusod (normál, száraz, érzékeny, zsíros vagy kombinált), ugyanezt kell tenned, amikor fényvédő krémet vásárolsz.


SPF zsíros bőrre

Egy könnyű hidratáló krém, amely SPF-et tartalmaz, de nem tömíti el a pórusaidat, lehet a legjobb választás számodra.

Jó néhány magas SPF faktorral rendelkező fényvédő krém általában sűrűbb állagú, és ez a nehezebb állag eltömítheti és ragacsosnak érezheted a bőröd.

Ez korántsem ideális, különösen, ha a bőröd már így is elég zsíros - a pórusaid már így is hajlamosak az eltömődésre és a foltok kialakulására.

Vigyázz! Olajmentes, könnyű krémek, zselék, folyadékok, testápolók és ásványi púderek, amelyek nem hagyják zsírosnak vagy zsúfoltnak érezni a bőröd.


SPF az érzékeny, pattanásokra hajlamos bőrre.

Azok az SPF-ek, amelyek nem tartalmaznak bizonyos összetevőket, különösen a benzofenonokat, amelyek irritálhatják a bőrt, jobban kijönnek az érzékeny és foltosodásra hajlamos bőrrel.

Az alkoholok sem ideálisak, mert ezek is irritálhatják és kiszáríthatják a bőrt. Ha rendkívül érzékeny a bőre, próbáljon ki inkább ásványi púderes fényvédőt. Ezek ráporlanak a bőrre, és súlytalannak érződnek.

Vigyázz! Könnyű vagy ásványi púderes fényvédők, amelyek minimális összetevőket tartalmaznak, és nem tartalmaznak olyan illatanyagokat, amelyek súlyosbíthatják a bőrt.


SPF száraz bőrre

Válassz könnyű SPF-eket, amelyek hidratáló arckrémként vagy szérumként is funkcionálnak. Ezek kettős hatásfokozást nyújtanak, mivel hidratálják a bőrt, és egyben védik is a naptól.

A krém- vagy testápoló alapú SPF-ek általában a legjobb tartóssággal is rendelkeznek.

Vigyázz! SPF szérumok, amelyek tele vannak nedvességgel, és nem terhelik túl a bőrt.


SPF kombinált bőrre

Ragaszkodj egy könnyű SPF-hez, amely anélkül nyújt védelmet, hogy túl sok nehéz termékkel árasztaná el a bőrödet, és eltömítené a pórusaidat, miközben nedvességet is biztosít, ahol arra szükség van.

Vigyázz! SPF gél formulák, amelyek nem túl sűrűek vagy zsírosak, de mégis megfelelő nedvességet biztosítanak.


SPF a szemre és az ajkakra

Ahogyan léteznek SPF-fel ellátott hidratáló krémek és SPF-fel ellátott arckrémek, úgy léteznek speciális fényvédő termékek a szem körüli bőr, az ajkak és a kezek naptól való védelmére is.

Vigyázz! Ajakápoló SPF-fel, szemránckrém SPF-fel és kézkrém SPF-fel, amelyeket kifejezetten úgy állítottak össze, hogy védelmet nyújtsanak, miközben gondoskodnak az ajkakról, az érzékeny szemkörnyékről és a kezekről is.


SPF sötét bőrre

Ha sötét bőrszíned van, akkor is szükséged lesz SPF-re, mivel a bőröd még mindig leéghet és károsodhat a naptól - csak nem olyan gyorsan, mint a világos bőrűeké.

Válaszd az alacsony vagy közepes védelmet nyújtó terméket.

Lehet, hogy a kémiai fényvédők kevésbé hagynak fehér foltot a bőrén, azonban az ásványi változatok egyre jobban megfelelnek minden bőrtónusnak, ezért még ne írja le őket.

Vigyázz! Faktor 30, jól felszívódó, esetleg színezett termék, amely megfelel a bőrtónusodnak.


SPF sápadt bőrre

Ha sápadt a bőröd, valószínűleg magas vagy nagyon magas fényvédő faktorra lesz szükséged, mivel a bőröd gyorsabban leég, mint a sötétebb bőrtónusúaké.

Szerencsére az ásványi fényvédők kevésbé tűnhetnek fehéresnek a bőrödön, így ez egy érvényes opció.

Vigyázz! Faktor 50, ásványi vagy kémiai fényvédő készítmény.

Egy gyors megjegyzés

Ó, és ne feledd, hogy SPF-fel ellátott alapozót is kaphatsz, de az SPF-értékek némelyike alacsonyabb lehet, így előfordulhat, hogy egy további fényvédő termékkel együtt kell használnia, hogy növelje a védelem szintjét. 

Melyik SPF a legjobb? 

A legtöbb ember számára a négycsillagos UVA védelem és az SPF 15 ajánlott a napsugarak elleni pajzsként. Ez azonban bőrtípustól függően eltérő lehet.

A száraz bőrűeknek a hozzáadott nedvesség érdekében a krémes vagy gél alapú termékeket kell választaniuk.

Ha zsíros vagy foltokra hajlamos a bőre, az olajmentes fényvédők anélkül védik meg a naptól, hogy eltömítenék a pórusait.

Az ásványi, olajmentes, illatanyagmentes és hipoallergén termékek ideálisak az érzékeny bőr számára, mivel kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak. 

Hogyan kell használni az SPF-et 

Az egy dolog, hogy a számodra megfelelő SPF-et választod, de legalább ilyen fontos a megfelelő használata is.


1. Mennyit kell felvinni

Ha a bőröd nagy része ki lesz téve a napnak, akkor legalább egy hüvelykujjnyi SPF-re lesz szükséged az egész testedre - egy teáskanálnyi adagra minden karodra, lábadra, elölre és hátadra.

Az arcra és a nyakra legalább fél teáskanálnyi fényvédőre lesz szükséged. Győződjön meg róla, hogy megfelelően bedörzsölöd, hogy elkerüld a napégés okozta csúnya csíkokat.


2. Mikor kell felvinni

Az SPF-et mindenképpen utoljára alkalmazd, tehát a szérumok vagy hidratáló krémek használata után. Ha ásványi fényvédőről van szó, akkor máris mehetsz a napra, de ha kémiai fényvédőről van szó, akkor 15-30 percet kell várnod, hogy beszívódjon.

És nagyon fontos, hogy kétóránként, vagy ha vízben voltál, illetve sportoltál, újra bekend magad.


3. Milyen összetevőkkel keverheted és melyekkel nem keverheted össze

Próbáld meg, hogy ne keverd össze a saját SPF/ápolószer vagy smink hibriddel, mert ez befolyásolja a termék hatékonyságát.

Mindig viselj SPF-et, ha retinolt, C-vitaminos bőrápoló termékeket, benzoil-peroxidot, AHA/BHA-savakat használsz.


Szükség van télen is fényvédőre?

Bár odakint hideg van, és a nyár már rég elmúlt, még mindig fennáll a leégés veszélye, még a felhős napokon is.

Télen a hóról, homokról és vízről visszaverődő fény is fokozhatja az UV-sugárzásnak való kitettségedet.

Hacsak nem töltesz hosszabb időt a téli napon, egy SPF vagy SPF-tartalmú hidratáló krém segít megvédeni a rövid ideig tartó UV-expozíciótól.

A fényvédő krémeket a legjobb, ha hosszabb ideig tartó UV-expozíciónak van kitéve, ami magában foglalja az egy vagy több órán át tartó szabadban töltött időt. 

Az SPF egész éves viselése D-vitamin-hiányhoz vezet? 

A D-vitamint a szervezetünk a bőrünket érő közvetlen napfényből állítja elő, amikor a szabadban tartózkodunk.

A napvédelem azonban továbbra is fontos, ezért mindig védd bőröd, amikor az a napnak van kitéve.

Az olajos halak, a tojás fogyasztása vagy a táplálékkiegészítő használata alternatív D-vitamin-források.


Összefoglaló

- Még felhős napokon is leéghetünk a napon.

- A fényvédő faktorokat nem csak nyáron kell viselni.

- A napbiztonság még mindig fontos, csakúgy, mint a D-vitamin felszívódása. 

Mely bőrápolási összetevők fokozzák az SPF hatékonyságát? 

Van néhány olyan bőrápolási összetevő, amely képes lehet megerősíteni az SPF-védelmet. Ezek közé tartozik a C-vitamin, az E-vitamin és a ferulasav, amelyekről megállapították, hogy védelmet nyújtanak az infravörös sugárzás okozta napkárosodás ellen.

Még néhány szó az SPF-ről...

Ahogyan nem tudsz élni a kedvenc, tartósan tapadó ajakápolód vagy dupla hosszúságú szempillaspirálod nélkül, ugyanez az elv érvényes az SPF-re is - ez egy olyan bőrápolási alapanyag az arcod és a tested számára, amelyet soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az a nagyszerű, hogy nagyon sokféle fényvédő áll rendelkezésre.

Nemcsak, hogy minden bőrtípusra alkalmasak, de a bőrödnek legjobban megfelelő formában is kaphatók, például gél, ásványi vagy szérum, alapozó vagy hidratáló krém formájában.

Ha még nincs benne, iktasd be az SPF-et a napi bőrápolási rendszeredbe, és ha igen, nagyszerű hír, továbbra is alkalmazd minden nap.

A cikkben szereplő tanácsok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi ellátást. Kérjük, mielőtt bármilyen kiegészítőt, kezelést vagy gyógymódot kipróbálna, egyeztessen egészségügyi szakemberével. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. 

Vitaminok a gyönyörű haj, bőr és köröm eléréséhez : Holland & Barrett vitaminok


Források:


https://www.theguardian.com/society/2018/jun/01/britons-risking-skin-damage-and-cancer-due-to-suncare-ignorance

https://uihc.org/health-topics/what-difference-between-uva-and-uvb-rays

https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/

https://www.science.org.au/curious/people-medicine/what-does-spf-rating-really-mean#:~:text=SPF%20stands%20for%20Sun%20Protection,sunscreen%20protects%20skin%20against%20sunburn.&text=Say%20it%20took%20300%20seconds,The%20SPF%20is%2030

https://www.livescience.com/32666-how-does-sunscreen-work.html

https://www.glamourmagazine.co.uk/article/spf-meaning

https://www.glamourmagazine.co.uk/article/spf-meaning

https://www.glamourmagazine.co.uk/article/spf-meaning

https://projectsunscreen.com/blogs/news/how-to-choose-the-right-sunscreen-for-different-skin-tones

https://www.allure.com/story/the-right-amount-of-sunscreen-to-apply 

OLDAL TETEJÉHEZ