A kollagén hatása

zSÓFI

2023.04.14.

Olvasási idő:

15 perc

Egy szó, amely nagyon sok bőrápoló termékhez kapcsolódik, és egyre inkább a csontok és izmok támogatására szolgáló, ma már kapható táplálékkiegészítők nagy számában is szerepel - a kollagén.

Valószínűleg hallottál már jó dolgokat a kollagénről, és talán kutakodsz is egy kicsit, hogy kiderítsd, igaz-e, amit hallottál.

Vagy talán itt-ott elcsíptél pozitív említések foszlányait a kollagénről, és szeretnéd összerakni őket. És itt jövünk mi a képbe.

Mire a cikk végére érsz, minden világossá válik a kollagénnel kapcsolatban.

Mielőtt tehát a következő csodaszerért nyúlnál, segítünk megérteni, hogy pontosan mi is az a kollagén, és hogyan használ a szervezetednek, mielőtt eldöntenéd, hogy el kell-e kezdened szedni vagy sem. 

Mi a kollagén

Amikor arra gondolunk, hogy bőrünk természetes módon öregszik, az egyik szó, ami gyakran felmerül, az a "kollagén". De mi is ez pontosan?

A kollagén egy olyan fehérje, amely minden állatban és emberben természetes módon fordul elő, és a szervezet teljes fehérjeállományának körülbelül egyharmadát teszi ki - ezzel a szervezetben a fehérjék legnagyobb mennyiségben előforduló formája.

A kollagén azonban nem csak a feszesebbnek tűnő és érző bőr kulcsa. Számos más fontos felhasználási módja is van a szervezetben.

Az inaktól az ínyig - a test legtöbb kemény és lágy szövetét elsősorban kollagénfehérje alkotja. A csontokban, a bőrben és a szalagokban is megtalálható, az erek, a szaruhártya és a fogak mellett.

Bár jellemzően arról ismert, hogy a bőröd szerkezetét biztosítja, a véralvadási folyamat segítésében is létfontosságú. A kollagénnek négy fő típusa létezik, amelyek számos rendszert támogatnak a szervezetben, de ahogy öregszünk, nemcsak kevesebbet termelünk belőle, hanem rosszabb minőségű változatot is.

Ez jobban láthatóvá válik a bőrön, de más módon is megmutatkozik, például abban, hogy a csontjainkban lévő porcok gyengülni kezdenek. A 20. életév betöltése után a bőrünkben minden következő évben körülbelül 1%-kal kevesebb kollagént termelünk. Ez azt jelenti, hogy a bőrünk vékonyabbá válik, és ettől kezdve nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ráncok. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Hogyan működik a kollagén? 

A pontos biológiai mechanizmusok még nem ismertek, de a tudósok szerint a kollagén ránctalanító képességei a kollagén apró aminosav- és peptidláncokká történő feldarabolódásának köszönhetők. 

Amikor a szervezet az emésztőrendszerben lebontja a kollagént, az aminosavak és peptidek töredékei felszívódnak a véráramba.

Ez aztán beindítja a szervezet természetes kollagéntermelését a bőrben.

Érdemes megjegyezni, hogy a kollagén egyfajta rugós állványzatként működik a bőr számára - összetartja, szerkezetet ad neki, és lehetővé teszi, hogy sérülések után visszapattanjon. 

A kollagén a fejbőr egészségében is szerepet játszik, segítve a haj erős és sűrű növekedését, és megakadályozva a körmök töredezését és leválását.

Kémiai értelemben a kollagén aminosavak erős szálaiból áll, amelyek kötélszerű láncban szorosan kapcsolódnak egymáshoz. 

Ezek az erős láncok adják a fiatal, egészséges bőr rugalmasságát és dússágát.

A csecsemők, a gyermekek és a tinédzserek növekedése során gyors ütemben termelnek kollagént.

Ez az egyik oka annak, hogy bőrük olyan sima és ránctalan.

Sajnos, ahogy öregszünk, a szervezetünk lassan egyre kevesebb kollagént termel, és ennek hatása az időskori öregedés látható jeleiben mutatkozik meg.

Ezek közé tartoznak a ráncok, a megereszkedett bőr, a ritkuló haj és a gyenge, törékeny körmök.

Mit tartalmaznak a kollagén-kiegészítők? 

A kollagén-kiegészítők kaphatók kollagéntabletta, kollagén injekció, folyékony kollagén, kollagénpor, kollagénszérum és kollagénkrém formájában.

Léteznek még italokhoz adható kollagénporok is. A kollagénnek három fő típusa van.

Az I-es típust tartják a legjobbnak a szépségápolás szempontjából, mivel ez az a típus, amelyről ismert, hogy természetes módon jelen van a hajban, a bőrben és a körmökben. A II-es típusú kollagén leginkább a tengeri kollagénben fordul elő, amely a halak és más tengeri élőlények csontjából, bőréből és pikkelyéből származik.  A III-as típus javítja az izmokat, szervek működését.

Melyek a legfontosabb különböző kollagéntípusok? 

Bár az imént azt mondtuk, hogy három fő kollagéntípus létezik, összesen ennél jóval több van.

Valójában legalább 16 különböző típusú kollagén létezik, az emberek azonban hajlamosak ezt az öt típust fő típusnak nevezni:


- Az 1. típus - az emberi test 90%-át alkotja. Ez a típusú kollagén megtalálható a bőrünkben és a csontjainkban, az érfalakban, a kötőszövetben és a rostos porcokban. A hegszövetben is jelen van, és a kollagén különböző formái közül ez az, amelyik elsősorban a bőr öregedéséhez - ráncok, finom vonalak stb. - kapcsolódik.

- 2-es típus - az ízületek közötti porcban található. Jó híre van arról, hogy segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat, és bőségesen megtalálható a csontlevesben.

- 3. típus - belőle sok van a beleinkben, segít létrehozni és javítani izmaink, valamint szerveink és véredényeink szerkezetét.

- 4-es típus - ritkábban fordul elő, mint az 1-3-as típusú kollagén, és segíti veséink és szerveink megfelelő működését. Ez a kollagéntípus vélhetően segíti a sebgyógyulást.

- 5. típus - a bőr egyes rétegeiben, a hajban és a terhes nők méhlepényének szövetében található meg.

Mi a bizonyíték? 

Nehéz lehet követni a wellness trendjeit - és az úgynevezett "nutrikozmetikumok" különösen zavaróak lehetnek a tudomány és a szépség keveredésével. 

Könnyű szkeptikusnak lenni, de a bőrre és a szépségápolásra ható kollagén mögött álló bizonyítékok meglepően szilárdak.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb kutatás a kollagén-kiegészítők bőrre gyakorolt hatásait vizsgálja.

A hajra és a körmökre vonatkozó bizonyítékok kevésbé erősek, de ez egyszerűen azért lehet, mert ezeken a területeken kevesebb kutatás létezik. 

Neked való a kollagénpótlás? 

Az évek múlása végül mindig megmutatja, ami nem rossz dolog. A korral magabiztosság és bölcsesség jön, amiről 19 évesen még csak álmodni lehetett - ezt meg kell ünnepelni! A kollagénpótlással kapcsolatos bizonyítékok azonban ígéretesek, és mivel a kollagén a testünkben természetesen előforduló anyag, jól tolerálható és nagyon alacsony kockázatú. Miért ne próbálnád ki tehát saját magad, hogy mit tehet a kollagén a bőréért, hajáért és körmeiért? 

Milyen előnyei vannak a kollagén szedésének? 

Lehetséges, hogy idősebb korunkban visszanyerhetjük a fiatalos haj, bőr és körmök fényét? Igen! A kollagén-kiegészítők szedése vagy a kollagénben gazdag élelmiszerek számának növelése az étrendünkben rengeteg ilyen pozitívumot hozhat. 


Az alábbiakban felsoroltuk a 10 legfontosabbat:


1. Egészségesebb bőr

Egyre több orvosi bizonyíték van arra, hogy a kollagén segíthet a ráncok megjelenése ellen.

A Clinical Interventions in Aging című folyóiratban 2014-ben megjelent, a kollagén bőrre gyakorolt előnyeiről szóló tanulmány szerint a folyékony kollagénből készült, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó szépségápolási kiegészítőt szedők 15%-ánál 60 nap után kevesebb arcvonás és ránc jelentkezett.

A tanulmányból az is kiderült, hogy 32%-uknál javulást tapasztaltak a fotóöregedés - a napozás okozta öregedés - terén, 39%-uknál pedig a bőrszárazság is csökkent.  Német kutatók "statisztikailag szignifikáns" javulást tapasztaltak a bőr rugalmasságában, és pozitív hatást gyakoroltak a bőr nedvességtartalmára és hidratáltsági szintjére azoknál, akik hidrolizált kollagén kiegészítőket szedtek.  Egy másik, a Skin Pharmacology and Physiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint nyolc hét kollagén-kiegészítő szedése után 20%-kal csökkent a szem ráncosodása. 

A Skin Pharmacology and Physiology című szaklapban 2019-ben megjelent újabb kutatás, amelyet szintén Németországban végeztek, a bőr hidratáltságának, rugalmasságának és sűrűségének jelentős javulását mutatta ki tizenkét hét szájon át szedett kollagén szedése után. 

Ma már számos folyékony kollagén-kiegészítő van forgalomban, amelyeket napi rendszerességgel, nagyon kis mennyiségben kell bevenni, hogy megpróbálják támogatni a bőr kollagéntermelését, és serkentik más kollagénképző fehérjék létrehozását.


2. Kevesebb ízületi fájdalom

A porc, az ízületeink védelméért felelős szövet kollagénből áll, és ezért az öregedés során csökkenni kezd.

Ez azt jelenti, hogy potenciálisan nagyobb a kockázata az ízületi rendellenességek, például az osteoarthritis kialakulásának.

Kutatások szerint a kollagén-kiegészítők serkenthetik a szervezetben lévő szöveteket, hogy több porcot termeljenek. 

Ezen kívül a Current Medical Research and Opinion által végzett tanulmány szerint a 24 héten keresztül naponta 10 g kollagént naponta fogyasztó 73 sportolónak csökkent az ízületi fájdalma járás közben és nyugalomban egyaránt, összehasonlítva azzal a csoporttal, amelyik nem szedett kollagént. 


3. Több izomtömeg

A kollagénről úgy gondolják, hogy segít növelni az izomtömeget és az erőt; ezek a kiegészítők azonban nem helyettesíthetik az étrendi fehérjét, amelyet a vércukorszint kiegyensúlyozására és az anyagcsere-funkciók táplálására terveztek.

Az emberi testben található izomszövet körülbelül 1-10%-a kollagénből áll, ami segít az izmok erősségét és megfelelő működését fenntartani.

A British Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás szerint pedig a kollagén-kiegészítők potenciálisan hozzájárulhatnak az izomnövekedéshez és elősegíthetik az izomfehérjék, például a kreatin létrehozását. 


4. Egészségesebb szív

Úgy gondolják, hogy a kollagén-kiegészítők képesek lehetnek csökkenteni a szívvel kapcsolatos betegségek kockázatát.

A Journal of Atherosclerosis and Thrombosis 2017-ben megjelent tanulmánya ezt vizsgálta, és úgy találta, hogy ennek oka az, hogy a kollagén hozzájárul és fenntartja az artériáink szerkezetét, amelyek felelősek a vér szívünkből és a testünkben történő pumpálásáért. 

Ha nincs elég kollagénünk, az potenciálisan azt jelenti, hogy az artériáink idővel gyengék és törékenyek lesznek.


5. Erős csontok

Csontjaink főként kollagénből állnak, ez adja a szerkezetüket, és segít megőrizni az erősségüket.

Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb kollagén van a szervezetünkben, és annál kevesebb csonttömeggel is rendelkezünk.

A Seminars in Arthritis & Rheumatism összeállított egy kutatást, amely kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítők szedése segíthet az egészséges csonttömeg fenntartásában. 

Emellett a kollagén jótékony hatásúnak bizonyult ízületi fájdalom és gyengeség esetén, és úgy vélik, hogy a kollagén-kiegészítők az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében is szerepet játszhatnak.

Azt is megállapították, hogy idősebb nőknél támogatja az egészséges csontsűrűséget. 


6. Jobb emésztés

Egyes kutatások szerint a kollagén tartalmazza a glicin nevű aminosavat, amely potenciálisan elősegítheti a normális és egészséges emésztést. 

7. Erősebb és egészségesebb haj és köröm

A kollagén hajra gyakorolt előnyei kevésbé ismertek, de ugyanolyan lenyűgözőek.

Több tudós is tanulmányozta, hogy a kollagén hogyan segíthet a körmök erős és kevésbé törékeny növekedésében, valamint a haj növekedésében.

2014-ben jelent meg egy amerikai tanulmány, amely kimutatta, hogy a szájon át szedett kollagén jelentős előnyökkel járhat a hajra és a körmökre nézve.

A kollagént (hialuronsavval, peptidekkel és lipidekkel együtt) tartalmazó szájon át szedhető étrend-kiegészítőt 54, 26 és 68 év közötti nőnek adták naponta.

Az eredmények statisztikailag szignifikáns javulást mutattak a körömrepedés és a köröm törékenységének közel 80%-os javulását, valamint nyolc hét után a haj tompaságát, a haj szárazságát és a köröm puhaságát illetően. 

Egy hosszabb, 60 héten át tartó vizsgálat kimutatta, hogy mindössze kilenc hónap elteltével a résztvevők 100%-a javulást tapasztalt a hajszárazság, a haj tompasága és a köröm leválása terén. 

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy "a peptidekkel és lipidekkel - az egészséges bőrhöz, hajhoz és körömhöz szükséges építőelemekkel -, valamint hialuronsavval és kollagénnel történő szépségápolási táplálékkiegészítés... gyors, mérhetően jelentős és tartós eredményeket biztosít".


8. Egészségesebb bélrendszer

Hallottál már arról, hogy a kollagén jótékony hatással van a bélrendszered egészségére?

Még 2017-ben a Food & Function című szaklapban jelent meg egy tanulmány, amely szerint a kollagén peptidek (a kollagén biológiailag jobban hozzáférhető formája) gátolják a bélbélés lebomlását. 26 Ezen kívül a Clinical and Experimental Gastroenterology 2012-ben végzett kutatást a témában.

Megállapította, hogy a zselatin tannát-kiegészítők természetes kollagéntartalma elősegíti a gyulladáscsökkentő reakciókat a bélben. 


9. Fogyás

Egy másik állítás, amelynek alátámasztására korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre, az a gondolat, hogy a kollagén segíthet a fogyásban, mivel potenciálisan felgyorsíthatja az emberek anyagcseréjét.

Ráadásul a rája halakból származó kollagén egy bizonyos típusáról kiderült, hogy csökkenti a testzsírt az embereknél - a Marine Drugs folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány szerint. 


10. Csökkenti a regenerálódási időt

A kollagén valóban erősíti a kötőszövetet, amely támogatja az aktív izmokat, ami azt jelenti, hogy a sérülésekből való felépülési idő csökkenthető.

Az Amino Acids folyóiratban 2021 szeptemberében megjelent cikk alátámasztja ezt a gondolatot, mivel arra a következtetésre jutott, hogy napi 5-15 g kollagén napi adagja javította az ízületi fájdalmakat, a funkcionalitást, és az izmok regenerálódása szerény, de jelentős javulást mutatott ezzel a kiegészítéssel.

Milyen előnyei vannak a kollagén-kiegészítőknek? 

Kollagén-kiegészítők szedése, amelyek vagy hidrolizált kollagén vagy zselatin. Ezek lehetnek folyékony, por vagy tabletta formájában.

A hidrolizált kollagént a szokásos nagy fehérje helyett kisebb peptidekre bontották, így a szervezet könnyebben fel tudja szívni. 

A kollagén-kiegészítő porok sokoldalúan felhasználhatók, mivel számos turmixba és egyéb ételbe keverhetők, hogy könnyebben bevehetők legyenek.  

Kollagén és hideg időjárás 

A kollagén hozzáadása a szépségápolási rendszerhez különösen előnyös lehet télen, amikor a hideg időjárás és a központi fűtés tönkreteszi hajunkat, bőrünket és körmeinket. A legtöbben télen a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását is visszaveszik, ami azt jelenti, hogy olyan alapvető tápanyagokból maradhatunk ki, mint a C-vitamin - amely segíti a szervezet kollagéntermelését -, így a táplálékkiegészítő még hasznosabbá válik.

Szedhetek C-vitamint és kollagént együtt? 

Természetesen! És ahogy az imént említettük, a C-vitamin önmagában is segít a szervezetnek több kollagént termelni, így a kiegészítéssel való duplázás a legjobb megoldás.

Mi a legjobb kollagénforrás? 

A kollagénnek nincs egyetlen forrása, mert jelen van élelmiszer formájában (növényi és állati forrásból egyaránt), valamint kollagén-kiegészítő formájában is.

Ráadásul a különböző kollagénforrások különböző típusú kollagént, és ezért különböző egészségügyi előnyöket biztosítanak.

Mivel a kollagénnek nincs egyetlen forrása, a legjobb, ha megpróbálod úgy beépíteni az étrendedbe/életedbe, ahogy az számodra a legjobban megfelel.

Például, ha az állati eredetű forrásokat jobban kedveli a növényi forrásoknál, akkor ragaszkodj az alábbi 1-3. élelmiszerekhez, ha pedig a hal/tengeri és gyümölcsforrásokat részesíti előnyben, akkor ragaszkodj inkább azokhoz.

Vagy ha nem bánod, akkor teljesen rendben van, ha a kettő kombinációját élvezed!

Mielőtt rátérnénk arra, hogy átbeszéljük a kollagén néhány fő élelmiszerforrását, szeretnénk megemlíteni bizonyos tápanyagokat is, amelyek szintén segíthetnek a kollagéntermelésben.

Ezek a cink, a C-vitamin és a réz, így ezeket tartsd szem előtt, amikor a következő kollagéndús étkezésedet tervezed!

Milyen élelmiszerek tartalmaznak kollagént? 

Számos módja van annak, hogy természetes módon növeld a kollagénben gazdag élelmiszerek mennyiségét az étrendjében.

A kollagén fő étrendi forrásai a következők:


1. Csirkecsontleves - amely nem csak csontot, hanem porcot is tartalmaz. Emiatt magas a bőrünkben és csontjainkban lévő kollagén, valamint glükozamin, kondroitin és hialuronsav tartalma.

2. Szarvasmarha kollagén - két különböző típusú kollagént tartalmaz: bőr- és csontkollagént, valamint porckollagént, és különösen jótékonyan hat bőrünkre és csontjainkra.

3. Tojásfehérje - szintén két különböző típusú kollagént tartalmaz, de nem ugyanazokat, mint a szarvasmarha-kollagén. A tojáshéj hártyája ugyanazt a típusú kollagént tartalmazza, ami a méhlepényben és a porc- és porckorongszövetben található.

4. Tengeri kollagén - leggyakrabban a frissen fogott halakban található. Elsősorban a bőrünkben és csontjainkban lévő kollagénből áll. Ugyanannak a kollagénnek egy részét tartalmazza, amely a bélbélésünkben is megtalálható.

5. A kollagéntermelést elősegítő egyéb élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék (pl. narancs, grapefruit, citrom, lime), bogyós gyümölcsök (pl. málna, áfonya, szeder), trópusi gyümölcsök (pl. mangó, kivi, ananász), fokhagyma, leveles zöldségek, kesudió, paradicsom és paprika.

Mi roncsolja/befolyásolja a kollagént? 

Annak ellenére, hogy többféle kollagén létezik, a kollagénszintünk nem marad örökké ugyanolyan.

Ahogy öregszünk, a szervezetünk természetes módon termel:

- Kevesebb belőle

- Gyengébb minőségű kollagént

Ennek legfőbb árulkodó jele, amikor bőrünk kevésbé tűnik feszesnek, és kezdi elveszíteni rugalmasságát.

Az életkorunk masszívan befolyásolhatja a kollagénszintünket, és ez is így van:

1. Sok cukros étel és finomított szénhidrát fogyasztása.

Ez azért van, mert: A cukor megszakítja a kollagén azon képességét, hogy azt tegyed, amit természetes módon tesz, és javítsa magát. 39

2. Túl sok napsugárzás elkapása

Ez azért van, mert a nap UV-sugarai csökkenthetik a kollagéntermelést, így a túlzott napozás masszív nem, nem. 40

3. Dohányzás

Ez azért van, mert: Az UV-sugarakhoz hasonlóan ez is csökkenti a kollagéntermelést. Ez is ráncokhoz vezethet.

Hogyan járul hozzá a likopin és a ceramid ezekhez az előnyökhöz? 

A likopin egy erős antioxidáns - és történetesen ez adja a paradicsom piros színét is.

A ceramidok a lipideknek nevezett zsírsavak egy típusa, amelyek fantasztikusan segítik a nedvesség megkötését és a környezeti károk elleni védelmet. 

Ha tehát ezeket a dolgokat a kollagén hatásaival kombinálod, akkor igazán izgalmas eredményeket érhetsz el a bőröd számára.

A kollagén teljes értékű fehérjeforrás? 

A kollagén egy különleges fehérjetípus, mivel nem tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, ami egy teljes értékű fehérjéhez szükséges.

Tartalmaz azonban néhány olyan esszenciális aminosavat, amelyek sok modern étrendből hiányoznak, és amelyek hatékonyak a regenerálódásban és a helyreállításban.

Ez azt jelenti, hogy a kollagén-kiegészítő szedése hatékony lehet abban, hogy a testünk nagy részét összetartó ragasztóanyagként működjön, erősen és rugalmasan tartva minket, de nem szabad fő fehérjeforrásként fogyasztani. 

Hány éves korban érdemes elkezdeni a kollagén szedését? 

Mivel a korai felnőttkortól kezdve a kollagéntermelés évente 1-1,5%-kal csökken, érdemes megfontolni a kollagén-kiegészítők szedését a húszas éveid közepétől. 

Milyen mellékhatásai lehetnek a kollagén szedésének? 

Szerencsére a kollagén-kiegészítők használata általában biztonságos, és nem valószínű, hogy jelentős mellékhatásokat okoz.

Néhány jelentett kisebb mellékhatás azonban a következő: 


- nehéz érzés a gyomorban

- enyhe hasmenés

- kiütések 

Melyik a legjobb kollagén-kiegészítő? 

Amikor étrend-kiegészítőt szedsz, mindig győződj meg arról, hogy pontosan azt adja a szervezetének, amire szükséged van.

A kollagén-kiegészítők nem a teljes értékű fehérje egy formája, ezért meg kell győződnöd arról, hogy olyan terméket szedsz, amely megfelel a szervezet igényeidnek.

Mindig óvatosan vezessen be egy új kiegészítőt az étrendjébe.

Ha bizonytalan vagy bármilyen mellékhatást tapasztal, forduljon orvosához. 

Vitaminok a gyönyörű haj, bőr és köröm eléréséhez : Holland & Barrett vitaminok


Források:


https://bionumbers.hms.harvard.edu/bionumber.aspx?&id=109730 


https://www.rejuvaustralia.com.au/blog/collagen-production-decrease/ 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12174 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846778/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16723701/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073484/ 


https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/collagen-type-1  


https://www.humann.com/nutrition/different-types-of-collagen/#section2 


https://www.udl.co.uk/insights/nutricosmetics-you-are-what-you-eat  


https://www.consumerlab.com/reviews/Collagen_Supplements_Review_Peptides_Hydrolysate/collagen/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3177172/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429168/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11071580/ 


https://www.genuinehealth.com/en-us/genuine-hub/can-collagen-replace-my-protein-supplement/ 


https://www.goodhousekeeping.com/health/a20707028/collagen-supplement-explainer/ 


https://www.longdom.org/open-access/a-nutritional-supplement-formulated-with-peptides-lipids-collagen-and-hyaluronic-acid-optimizes-key-aspects-of-physical-appearance-in-nails-hair-and-skin-2155-9600.S5-002.pdf 


https://www.longdom.org/open-access/a-nutritional-supplement-formulated-with-peptides-lipids-collagen-and-hyaluronic-acid-optimizes-key-aspects-of-physical-appearance-in-nails-hair-and-skin-2155-9600.S5-002.pdf 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28174772/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358810/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471368/ 


https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-021-03072-x 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7466582/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556990/ 


https://goop.com/wellness/health/best-sources-of-collagen/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16465309/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11966688/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12553851 


https://parjournal.net/article/view/3863 


https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/collagen/                                              

OLDAL TETEJÉHEZ