Hogyan állítsuk be és érjük el a fitneszcéljainkat?

zSÓFI

2023.04.06.

Olvasási idő:

10 perc

A fitté vagy fittebbé válás néha leküzdhetetlen célnak tűnhet. Néha a feladat óriási méretének megelégelésébe hajszolhatja az embert. De ne féljetek! Vannak biztos módszerek, amelyekkel ezt elkerülhetjük.

Ezek közé tartozik, hogy konkrét, reális és elérhető fitneszcélokat tűzzünk ki, majd bontjuk le azokat havi, heti vagy akár napi szintű cselekvésekre, amelyek segítenek az elérésben. A fitneszcélok azért is fontosak, mert képet adnak arról, hogy mi a lehetséges, arra ösztönzik, hogy átvészeld a kényelmetlen pillanatokat, és remek módja annak, hogy elszámoltathatóvá tegyed magad.

Célmeghatározás

Mi tehát a legjobb módja a fitneszcélok kitűzésének? Határozd meg a célokat, amiket el szeretnél érni!

Konkrét célok kitűzése

A hatékony fitneszcélok kiválasztásához győződj meg arról, hogy azok konkrétak, nem pedig homályosak.

Vagyis az olyanok helyett, mint "Szeretnék újra jól kinézni" vagy "Egészséges akarok lenni", próbáld meg pontosan számszerűsíteni, hogy mit szeretnél elérni. Pl: "A következő három hónapban 2 kilót szeretnék fogyni". Ha számokat, dátumokat és konkrétumokat adsz meg a céljaidhoz, akkor könnyebb lesz a célokat rendszeres cselekvésekre bontani, amelyek azt jelentik, hogy valóban el is éred a célodat. Előre dobozolj ételeket, sok egészséges egyszerű receptet gyűjtöttünk össze.

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Tegyed elérhetővé a céljaid 

Ezután, ahogy korábban már említettük, elérhető célokat akarsz. Ez azt jelenti, hogy ismerned kell önmagad, képességeidet és jelenlegi egészségi állapotod.

Szeretnéd csökkenteni a vérnyomásod? Milyen a vérnyomásod jelenleg?

Szeretnél 30 percet sétálni anélkül, hogy fáradtnak és fájdalmasnak éreznéd magát? Ha igen, mennyit tudsz jelenleg sétálni?

Mi okozza a fájdalmat? Ha például nemrég műtöttek meg, és egy hete ágyhoz vagy kötve, akkor irreális cél lenne, ha 100 métert 10 másodperc alatt tudnál futni! Ehelyett inkább azzal kezdjed, hogy az év végére képes lesz kocogni egy kilométert.

Ügyelj arra, hogy csak egy, legfeljebb két célt tűzz ki magad elé. Ezeket a dolgokat csináld igazán jól, mielőtt több célt vállalsz. 

Legyenek relevánsak a céljaid 

Végül pedig törekedj arra, hogy releváns célokat tűzz ki. Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lenned azzal, hogy mi a fontos számodra az életben, az általános értékeiddel és a tágabb életcéljaiddal. Például, ha erősen érzed a szépségmítosz romboló jellegét, hasznosabb lehet, ha az egészséged és az energiaszinted köré állítasz célokat, mint a súlyod vagy a ruhaméret köré. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Fitnesz motiváció 

Ahhoz, hogy bármilyen célt kitűzz, tisztában kell lenned azzal, hogy egyáltalán miért akarsz edzeni.

Ezek az okok lesznek a motivációd, amibe kapaszkodhatsz, miközben végzed a munkát. Vagy szórakozz - hiszen a fitnesz mindkettő lehet!

Tehát miért edzünk? A testmozgás segíthet az önbecsülésedben is, és azonnali hangulatjavító. Javíthatja az alvás minőségét és az energiaszintjét, valamint segíthet csökkenteni a stresszt és a depressziót. 

Természetesen, ha jelentős mennyiségű súlyt szeretnél leadni, vagy sportos vagy testépítő célokat tűztél ki magad elé, akkor végül érdemes ennél lényegesen többre törekedned. 

A motiváció fenntartása

A céljaid és az indokaid jelentik a legjobb motivációt. De mindannyian szem elől téveszthetjük ezeket, és a zsúfolt napok megnehezíthetik a pályán maradást.

Ebben az esetben a motivációnak vannak más formái is, amelyeket kipróbálhatsz, például ha beszerzel magadnak néhány nagyszerű edzőruhát vagy cipőt (ha már van, akkor használnod is kell őket, nem igaz?).

Olyan testmozgást is kipróbálhatsz, amit élvezel, például a táncot, az úszást, vagy a sétát vagy a kocogást egy olyan helyen, amit igazán szeretsz.

Még a hulahoppkarika elsajátítását is kipróbálhatod. Fogadásokat is köthetsz vagy fizethetsz magadnak a heti vagy havi célok teljesítéséért, és legyen valami, amire elköltheted a pénzt.

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Fittségi nyomkövető használata 

Egy másik módja a motiváció fokozásának a viselhető fitneszkövetők és/vagy alkalmazások.

Egyes alkalmazások még játékosítják is az eredményeidet, de a legfontosabb dolog, amit nyújtanak, az a fejlődésed vizuális vagy számszerű megjelenítése. A fittség és az egészség megszerzése lassú, hosszú távú folyamat lehet. És néha nehéz lehet látni és értékelni az eredményeidet.

Egy alkalmazás tehát kézzelfogható feljegyzést nyújt arról, hogy mit tettél, mennyivel többet teszel most, és ami talán a legfontosabb, hogy milyen messzire jutottál. Ez egyfajta napi elszámoltathatóság, és ha fitneszkövetővel jársz, lehet, hogy azon kapod magad, hogy úgy döntesz, hogy a lépcsőn mész, hogy még néhány lépést vagy percet mozogsz! 

Vitaminok a sportolás mellé:Holland & Barrett vitaminok


Források:


https://www.self.com/story/how-to-set-realistic-fitness-goals 

https://news.gympass.com/en_US/fitness-goals-new-year-resolution/ 

https://www.self.com/story/how-to-set-realistic-fitness-goals 

https://www.nhs.uk/live-well/exercise/exercise-health-benefits 

https://www.realsimple.com/health/fitness-exercise/workouts/fitness-motivation  

OLDAL TETEJÉHEZ