Hogyan lehet környezetbarát a karácsony 

zSÓFI

2023.04.18.

Olvasási idő:

12 perc

Próbálsz környezetbarát életet élni? Talán próbálsz többet újrahasznosítani, vagy kerülöd a műanyagba csomagolt termékeket, vagy a legnagyobb kartondobozokat a legapróbb tárgyaknak?

Ha van az évnek egy olyan időszaka, amikor rengeteg csomagolást - ajándékkártyákat, zacskókat, dobozokat és csomagolópapírt - találunk, akkor az a karácsonyi időszak. Ez a norma, tudjuk, és sokunknak ez a szokása, amióta az eszét tudja. Ráadásul az ajándékok feltépése az egyik dolog, ami olyan nagyszerűvé teszi a karácsonyt - de nem feltétlenül jó a bolygónak. Íme négy praktikus tanács, hogyan lehetsz környezettudatosab: 

1. Válts öko karácsonyi csomagolásra! 

Szánj egy percet arra, hogy átgondold, mennyi minden megy a kekszbe egy-két másodpercnyi öröm és meglepetés kedvéért, de vannak bűnmentes finom kekszek is a polcokon.. Amint kihúztad őket, és megtaláltad a finomságot, a munka elvégezve. De ha időt szánsz arra, hogy körülnézz, rájössz, hogy vannak olyan csomagolások, amelyek műanyagmentesek, nem is beszélve arról, hogy újrafelhasználhatóak. Ha pedig van időd és szeretsz kézműveskedni, akkor bármikor készíthetsz magadnak újrahasznosítható anyagokból is. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

2. öko karácsonyi tipp: Legyen környezetbarát karácsonyfád! 

Lehetséges, hogy a karácsonyfád nem csak a színe miatt legyen zöld. Választhatsz például élő fát, amelyet karácsony végeztével újra elültethetsz a kertedben, vagy akár bérelhetsz is egy valódi fát. Vagy ha nem érdekel az igazi fa, akkor maradhatsz a mesterséges fa mellett, amelyet minden évben leporolhatsz és újra felhasználhatsz. Vagy akár úgy is dönthetsz, hogy egyáltalán nem tartasz fát, és csak dekorációt használsz. Egy másik ötlet az is lehet, hogy feldíszítesz egy kint álló fát (nem kell aggódnod amiatt, hogy helyet foglal, hogy a háziállataid belevetik magukat, vagy hogy a fenyőtűkkel van tele a padló...). 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

3. öko karácsonyi tipp: Használj környezetbarát csomagolópapírt! 

Vagyis újrahasznosított csomagolópapírt, amely nem tartalmaz semmilyen nem újrahasznosítható anyagot, például fóliát, csillámot és műanyagot. Azon kívül, hogy megnézzük a címkén, hogy a választott papír fenntartható-e, egy másik módja annak, hogy teszteljük, hogy a csomagolópapír újrahasznosítható-e vagy sem, a gyűrődési teszt elvégzése.

Hogyan kell elvégezni a gyűrődési tesztet? Gyűrd össze a papírt a kezében, majd engedd el. Ha a golyó összegyűrve marad, akkor újrahasznosítható. Ha nem, akkor olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket nem lehet újrahasznosítani.

Ha ajándéktasakokat tervezel használni, ne szégyelld megtartani az esetleg ajándékba kapott ajándéktasakokat. Ugyanez vonatkozik a szalagokra, selyempapírra, masnikra és minden más használt csomagolóanyagra, amelyekben még bőven van élet. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

4. öko karácsonyi tipp: Adj környezetbarát karácsonyi ajándékokat 

Az újrahasználható kávéspoharak, a bambuszrostból készült uzsonnás dobozok és evőeszközkészletek, a növényi gyertyák, a méhviaszból készült pakolások, az újratölthető üvegpalackok, a természetes samponszárak és a hulladékmentes szépségápolási termékek mind-mind megfelelnek a környezetbarát karácsonyi ajándékoknak. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Karácsonyi ajándékötletek: Holland & Barrett termékek

OLDAL TETEJÉHEZ