Karácsonyi készülődés

zSÓFI

2023.04.18.

Olvasási idő:

12 perc

Amire most mindannyiunknak szüksége van, az a jó régi karácsony. Tudod, egy varázslatos karácsonyra, ahol tökéletesen kiválasztott ajándékok sorakoznak a fa körül, és a család szeretettel emlékszik vissza az elmúlt évre, nem pedig a stresszes, rohanós ünnepekre. 

A karácsonyi stressz népszerű okai: Pénzügyi nyomás, Családi konfliktusok, Magányosság, Karácsonyi súlygyarapodás, Sikertelen karácsonyi fogyási kísérletek, Ajándékvásárlás, Túl sok a tennivaló, Betegség, Fáradtság.          

Igyál mértékkel 

A hűtőszekrényben lévő forralt bor és végtelen mennyiségű pezsgő kínálatával könnyen megugrik az alkoholfogyasztás az ünnepi időszakban. Bár csábító a túlevés, a másnaposság elkerülésének egyik módja, ha az alkoholos italokat valami enyhébbel váltogatjuk. Esetleg próbáljon ki egy kombuchát alternatívaként. Az erjesztett, szénsavas főzet népszerű italválasztás azok számára, akik a sör és a bor egészségesebb alternatíváját keresik. Ha pedig nem akarsz teljesen lemondani az alkoholról, egy kemény kombucha kíméletesebb lehet a bélrendszeredhez, mint egyes alkoholos italok. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Győzd le a karácsonyi puffadást 

Mince pite, malac a takaróban, partyételek és trifle - könnyű belátni, mi áll a karácsonyi súlygyarapodás hátterében. De vannak dolgok, amiket tehetsz, hogy csökkentsd az ünnepi falánkság néhány hatását (eltekintve attól, hogy csak rugalmas derékszíjat válassz).

Segít enyhíteni az emésztési zavarokat. Ha pedig minimalizálni szeretné a puffadást, ügyelj arra, hogy mennyi zsírt fogyaszt - a zsír lassítja a bélmozgást. A bőséges vízfogyasztás szintén segítheti az emésztést, és esetleg kortyoljon el egy csésze borsmentateát, hogy elősegítse a felesleges gázok távozását. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Tartsd távol a szezonális megfázást 

Alváshiány, hektikus társasági élet, túl sok tennivaló és túl kevés idő. A karácsony előtti időszakban sokszor érezzük magunkat kimerültnek. Ennek eredményeképpen gyakran egybeesik a torokfájás, orrfolyás és egyéb megfázásos tünetek megjelenésével. Az egészséges immunrendszer táplálásával minimalizálhatja a karácsonyi megfázás kockázatát. Az egészséges táplálkozás és az elegendő alvás segíthet, és fontolja meg, hogy a hagyományos gyógynövényeket, például az Echinaceát is beillessze a napi rutinjába. 

Szánj egy kis időt a pihenésre 

Akár a bonyolult családi dinamika, akár az a nyomás, hogy mindent tökéletesre csinálj, a karácsony megterhelő lehet. Ha elkap néhány értékes pillanatot magadnak, az sokat javíthat a karácsonyi mentális egészségén. Sétálj egyet. Nézz meg egy filmet. Talán szakíts időt egy pihentető  fürdésre az ünnepi témájú fürdősókban, vagy engedje szabadjára a levendula illóolaj relaxáló hatását, hogy segítsen ellazulni. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Kérj segítséget 

Nehéz beismerni, hogy szorongsz vagy nem élvezed az ünnepi időszakot. Valójában könnyebbnek tűnhet felvenni a karácsonyi pulcsit, mosolyogni, és úgy tenni, mintha minden rendben lenne. De ha beszélsz az érzéseidről, az segíthet feldobni a hangulatodat, és könnyebben csökkentheted a stressz hatását, ha nehéznek találod az életed. Talán keress meg valakit, akivel szívesen beszélgetsz, és szakíts időt ezekre a beszélgetésekre. Ha pedig szükséged van rá, kérj segítséget, akár egy szerettedtől.


Összefoglaló: Hogyan vigyázz mentális egészségedre karácsonykor?

A karácsonyi stressz érzése normális. De mindannyian más-más képességekkel rendelkezünk ahhoz, hogy megbirkózzunk ezzel a nyomással és kezeljük azt. Egyeseknek segíthet, ha tudatosabban állnak hozzá az evéshez és az iváshoz, és időt szánnak az öngondoskodásra. Ha azonban úgy találod, hogy a stressz tünetei fokozódnak vagy az újévben is tartósan fennállnak, fordulj orvoshoz tanácsért. 

Karácsonyi ajándékötletek: Holland & Barrett termékek

OLDAL TETEJÉHEZ