Kollagén: mire jó és minden amit tudnod kell róla

zSÓFI

2023.01.01.

Olvasási idő:

10 perc

Ma már nagyon népszerűvé vált a kollagén használata, hiszen támogatja a bőr, az ízületek, a haj- és köröm egészségét. A kollagént legtöbben por vagy kapszula formájában alkalmazzák. Annak ellenére, hogy a kollagén használata egyre növekszik, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mi a kollagén, milyen jótékony hatásai vannak még a szervezetre és mennyit is kell használni. Cikkünkben megtudhatod, hogy mire jó a kollagén, előnyeit, és mindent amit még tudnod kell róla. 

Mi is az a kollagén?

Az emberi testben legnagyobb mennyiségben előforduló protein a kollagén. Kötőszövetek, érfalak, porcos szövetállomány, szem, gyomor, bélrendszer. Napjainkban 28 féle kollagén típusú fehérjét azonosítottak, azonban testünkben található kollagén közel 90%-a az I. tipusú kollagén. Kollagén két legismertebb aminosav összetevője a glicin és a prolin, de természetesen más összetevői is vannak. Egyik legfontosabb segítő molekulája a kollagén szintézisnek aC vitamin.

Mire jó a kollagén és mi a hatása?

A kollagén kulcsfontosságú összetevője a csontoknak, a bőrnek, az izmoknak és más testrészeknek. Egyre népszerűbb a kollagén használata, amely többek között a bőr egészségét is támogatja. De miért is jó és fontos a kollagén alkalmazása? Íme a legfontosabb előnyei:


1. Javítja a bőr egészségét

2. Enyhíti az izületi fájdalmakat és hatékony porckopás ellen

3. Növeli az izomtömeget

4. Elősegíti a szív egészségét

5. Haj- és köröm erősítésére


1. Tudtad-e, hogy a kollagén a bőr egyik fő összetevője? Ez azért fontos, mert a kor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, ami a száraz bőrhöz és a ráncok kialakulásához vezet. A kollagén elősegíti a bőr feszességét, rugalmasságát és hidratálását. Kutatások is bizonyították, hogy a kollagén rendszeres használata lassítja a bőr öregedését. A kollagén serkenti a szervezetet, hogy saját kollagént termeljen, és más fehérjék termelődését, ezáltal a bőr egészséges és szép lesz. A kollagén kiegészítők segítenek a pattanások és más bőrbetegségek enyhítésében is. 


2.A kollagén elősegíti a porcok egészségét és ezáltal enyhítik az ízületi fájdalmakat. Rendszeres használata során a kollagén felhalmozódhat a porcokban, és kollagén termelésre serkentik a szöveteket. Eredménye alacsonyabb gyulladáshoz, ízületi fájdalmakhoz vezethet.


3. A kollagén elősegíti az izomnövekedést is, ez azért fontos mivel az életkorral az izomveszteség is bekövetkezhet. A kutatók szerint a kollagén elősegítheti az izomfehérjék, például a kreatin szintézisét, valamint fokozza az edzés utáni izomnövekedést. Fontos tudni, hogy a kollagén nem olyan hatékony az izomépítésben, mint a tejsavó fehérje, mivel az utóbbi gazdagabb forrása az aminosavaknak, ami jobban elősegíti az izmok növekedését.


4. A kollagén csökkenti a szívbetegségek kockázat. Szerkezetet biztosít az artériáknak, az ereknek, amelyek a vért szállítják a szívedből a tested többi részébe. A kollagén segítségével az artériák nem szűkülnek be, hanem rugalmasak lesznek.


5. A kollagén erősíti a körmöket és a hajat, ezáltal nem lesz köröm és hajtöredezés, hanem egészséges és erős szerkezetet biztosít.

Mennyi kollagént kell naponta inni?

Igazából a kollagén mennyisége attól függ, hogy milyen formában, és mi a szedés célja.


A kollagén peptid, vagy hidrolizált kollagén (leggyakrabban por és kapszula formájában kapható) előállítása alatt egy természetes emésztési folyamatot modelleznek le a gyártók, amihez emésztő enzimeket is alkalmaznak. Általában hideg eljárással készülnek az alapanyagok. Naponta 2,5–15 gramm hidrolizált kollagén peptid fogyasztása biztonságos és hatékony.


2,5g: javíthatja az ízületi fájdalmakat, a bőr egészségét és a hidratáltságot

5g: növelése megmutatta a csontsűrűség javításának lehetőségét

15g: izomtömeg és testösszetétel javítására


Leggyakrabban hideg és meleg italokhoz, levesekhez, sőt pékárukhoz vagy egyéb ételekhez is adhatod.


Egyébként egyik legjobb megoldás a csomagoláson feltüntetett adagra hagyatkozni.

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Mit okozhat a kollagén hiánya?

Mivel az életkor előrehaladtával a kollagéntermelés természetesen csökken, ezért szükség van ennek a pótlására. Nem csupán a ráncok és a bőr szárazsága jelenik meg, hanem a csontrendszerben található kollagén is, ami a csontok szilárdságának csökkenéséhez is vezet.

Míg a kollagén elvesztése és károsodása az életkor előrehaladtával elkerülhetetlen, bizonyos táplálkozási és életmódbeli tényezők felgyorsíthatják ezt a folyamatot, mint pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott napozás és a nem megfelelő táplálkozás is.

Milyen kollagén típusok vannak?

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben, eddig 28 típusát azonosították. A kötőszövetek fő összetevője a fehérje, ezért fontos szerepet játszik az inak, szalagok, bőr és izmok felépítésében. Az I., II., III., IV. és V. típusok a leggyakoribbak az emberi szervezetben.

I. típus: leggyakoribb az emberi szervezetben, bőr, erek, kötőszövet,inak, szem, fogak…, a III. kollagénnel együtt található meg a testünkben - univerzális kollagén

ll típus: porcok fő összetevője, porckorong, és a szem csarnokvize

lll típus: általában az I. tipusú kollagént kíséri, nyirokszövet, bőr bazális membránja

lV típus: hajszálerek, vese érhálózata, bőr bazális rétege, sejtmembrán alapját adja

V. típus: haj és placenta

Az elmúlt években a kollagén nagyon népszerűvé vált. A legtöbb hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben felszívódjon. Elsősorban por formájában, de kapszulákban is kaphatóak. A táplálékkiegészítőkben található kollagén típusok eltérőek – egyesek egy vagy két típust tartalmaznak, míg mások akár ötöt is tartalmaznak.

kókuszolaj sajtolas elott

Bolthálózatunkban forgalmazott legjobb kollagének marhából, sertésből, halból és csirkéből készülnek:


Nordvital: Csirkeporc

Copro: Marha, sertés, hal – univerzális kollagén

Gal: Marha, sertés, hal – univerzális, csirke – porcépítő kollagén



Források:

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-collagen-per-day

https://www.healthline.com/nutrition/collagen#what-it-is-and-uses

https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#basics 

OLDAL TETEJÉHEZ