Nincs termék a kosaradban
A kókuszolaj vagy kókuszzsír nagyon egészséges és jó alternatívája a legtöbb növényi olajnak, amit főzéshez és sütéshez használunk. Emellett remekül használhatjuk arc- és bőrápolóként is, emellett a kókuszolaj hajra is nagyon jó, hiszen rendkívül sok hasznos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, továbbá remek gomba- és baktériumölő hatással is bír. Továbbá terhesség alatt és babák számára is remekül használható.
Nincs különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között, ugyanazt a terméket jelöli. Az oka, hogy zsírnak hívják, hogy szobahőmérsékleten, 22-24°C alatt a zsírhoz hasonló szilárdabb állapotot vesz fel, fehér színű és nem áttetsző. Míg ennél melegebb hőmérsékleten tartva olajos formát, átlátszó színt vesz fel, pont úgy, mint a legtöbb olaj.
Emellett érdemes megjegyezni, hogy többféle formában is létezik, van finomított kókuszzsír és finomítatlan is.
A kókuszzsír 23-24 fok alatt fehér szilárd állapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá, olajjá alakul. Létezik finomított és finomítatlan formában. A finomított abban tér el, hogy jobban szűrik, ezért illata is íze is semlegesebb, mint a kevésbé finomított kókuzszsíré.
Ahogy az olíva olajból, úgy a kókuszzsírból is készül extra szűz verzió, amit hidegen, sajtolással nyernek, szobahőmérsékleten, ez jellemzően a gyártás, feldolgozás első fázisában nyerik ki a kókuszból.
A kókuszolajat használhatjuk ételek és sütemények készítéséhez, hiszen valamennyi más étkezési olajat kiválthatjuk vele, és egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt ez előnyösebb is. Diétától szinte függetlenül használhatjuk, hiszen a vegetáriánus és vegán emberek is fogyaszthatják, hiszen a legtöbb készítmény nem tartalmaz semmilyen egyéb adalékanyagot sem.
Használhatjuk húsok, zöldségek serpenyős sütéséhez, ilyenkor érdemes meggyőződni, hogy milyen márkát és milyen típusú kókuszzsírt vagy kókuszolajat használunk (a kettő megegyezik), viszont van belőle extraszűz, szűrt és szűretlen változat is, ez utóbbinál találkozhatunk esetleg kókuszos mellékízzel. Ez azonban lehet előny is, ha ázsiai ételeket készítünk.
Kávéhoz is használhatjuk a kókuzszsírt, amely remekül kiegészíti azt. Ugyanis krémessebbé teszi a reggeli kávénkat, a benne található zsírok pedig hosszú felszívódásúak, amik erősítik is a kávéban található koffein pörgető hatását.
Emellett az így bevitt plusz zsírok elindítják a szervezetben a ketogén folyamatokat, aminek hatására a szervezetünk a szénhidrátok helyett a zsírokból kezdi el előállítani a működéséhez szükséges energiát, így amikor a kávéval bevitt zsírok elfogynak a szervezet a raktározott készletekhez nyúl és azokat kezdi el felhasználni.
A kókuszolaj az étkezés mellett a bőrünk táplálására is kiváló, ezért is használják kozmetikai termékekben is. A kókuszsír ugyanis tele van antioxidánsokkal, sok C-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, így hatékonyan lassítja a bőr öregedését is.
Alapvetően tudjuk használni kenőcsként, a bőrünk ápolására, ilyenkor azért figyeljünk oda arra, hogy a felszívódása hosszabb ideig tart, mint a boltokban kapható kenőcsöké. Emellett segíthet napégés, bőrirritáció, bőrszárazság enyhítésében is, de a sebek gyógyulását is segíti antibakteriális hatása és a benne található vitaminoknak köszönhetően.
A vállalkozó szelleműek pedig kipróbálhatják dezodorként is, hiszen a testszagokat is baktériumok okozzák, a kókuszolaj antibakteriális hatása pedig pont ezek ellen hat.
A frakcionált kókuszolaj használata is egyszere közkedveltebb, mivel egy színtelen, szagtalan olaj. A frakcionált kókuszolaj hatása, hogy a bőr nem lesz tőle zsíros, hanem selymesen puha.
A kókuszolajban található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, tápanyagoknak és antioxidánsoknak köszönhetően védi bőrünket, különösen igaz ez, ha az arcunk bőréről van szó, hiszen itt sokkal vékonyabb a bőrünk. Emellett itt sokkal nagyobb igénybevételnek is ki van téve, ezért fontos az, hogy külön figyelmet szenteljünk az arcbőrünknek.
Használhatjuk egyébként smink eltávolítására is a kókuszolajat, a legtöbb sminket kézben felmelegített kókuszolajjal és vattával könnyen lemosható. Így természetes, olcsó módon moshatjuk le este a sminkünket. Férfiak számára pedig borotválkozás után, aftershave-ként használva is érdemes kipróbálni a kókuszzsírt vagy kókuszolajat.
Szájszárazság, herpesz ellen is remekül beválik a kókuszolaj, ezért ilyenkor is bátran próbáljuk ki ezt a remek, természetes alapanyagot.
A kókuszolaj hajra különösen népszerű az elmúlt időszakban, hiszen ápolja a meggyengült hajat, selymessé és puhává varázsolva. Hetente egyszer masszírozz be kókuszolajat a megmosott és enyhén megszárított hajra, nagyon kis mennyiséget.
A kókuszolaj vagy kókuzszsír ára 2023-ban jellemzően 1400 és 4700 forint körül alakul. Ez jellemzően az 1 literes kiszerelésre érvényes. Emellett ahogy fentebb írtuk, vannak extra szűz, hidegen sajtolt kókuszolajok is, illetve kapható direkt sütéshez, főzéshez készült szórófejes adagolású kókuszolaj is. Emellett vannak bio minősítésű gazdaságból származó kókuszolajok is. A frakcionált kókuszolaj ára akár a 9000-10000 Forintot is eléri.
Kókuszolajat használhatjuk babaápoláshoz is, hiszen remek megoldás koszmósodás ellen, de popsikrém helyett is bevethetjük, ha természetesebb megoldásokat szeretnénk alkalmazni.
Emellett több cikk is foglalkozik a kókuszolaj síkosítóként való használtáról. Ekkor azonban érdemes odafigyelni pár dologra. Például nem mindegyik kókuszolaj egyforma. Ahogy fent is írtuk, van extraszűz, finomított és finomítatlan formája is, illetve van hidrogénezett is. Emellett fontos az, hogy amennyiben védekezéshez latex alapú óvszert használunk, akkor a gumi könnyen elszakadhat, így ilyenkor válasszunk másféle védekezési módot, vagy poliuretánból készült óvszert.
A kókuszolaj pH értéke egyébként közel azonos a női nemiszervével, így a legtöbb esetben nem okoz gondot, sőt antibakteriális és gombaölő hatása előnyös ilyenkor is.
Kókuszolajat szárított kókuszdió húsából állítják elő. Ezt a feldolgozás és a szárítás során ért szennyező anyagok, kosz, por miatt tisztítják, fehérítik, kezelik különböző anyagokkal. Emellett gyártási technológiától függően magas hőn vagy különböző kémiai folyamatokkal kezelik, így távolítják el a jellegzetes szagokat, ízeket és illatokat. Bizonyos gyártók pedig eltérő mértékben de hidrogénezik is a kókuszolajat.
A bio kókuszolaj gyártása abban tér el, hogy ezt friss kókuszdió húsából sajtolják, ilyenkor egy gyors szárítási folyamaton esik át az alapanyag, hogy távozzon a víz a kókuszhúsból, ezt követően préselik ki belőle az olajat.
Ahogy fentebb írtuk, a kókuszolaj használható babáknál koszmó eltávolítására, illetve popsikenőcsnek is. Emellett érdemes szót ejteni arról, hogy milyen előnyökkel járhat terhesség alatt a kókuszolaj fogyasztása, használata.
A kókuszolaj gazdag vitaminokban (B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin és Niacin) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, kálcium, vas, nátrium és cink).
Emellett már a terhesség elejétől fogva használhatjuk a kókuszolajat a pocak kenegetésére. Ezzel fokozhatjuk a bőr rugalmasságát, a megjelenő természetes repedések, strihák, bőrhibák, hegek halványításában is segíthet.
Érdemes lehet azonban megkérdezni a szülészt, nőgyógyászt a használatáról és annak módjáról.