Mi is pontosan a menopauza? 

zSÓFI

2023.04.27.

Olvasási idő:

5 perc

Nem tudod, mire számíts a menopauzával kapcsolatban? Itt megtudhatod, miről is van szó.

A menopauzát sokáig rettegett időszaknak tekintették, amely az öregedéssel és a vonzerővesztéssel függ össze. Mostanra mindez megváltozott. Ez a hozzáállás lassan kezd átragadni a többiekre is, de sok nő még mindig bizonytalan abban, hogy mire számíts, mik a menopauza tünetei? Ebben az útmutatóban mindent megtalálsz, amit a menopauzáról - és azon túl - tudni kell. 

Mit jelent a menopauza? 

Technikailag a menopauza egyszerűen a menstruáció megszűnését jelenti, amikor már legalább egy éve nem jelentkezik menstruációs vérzés. A "menopauza" szót azonban gyakran használják arra, ami - szigorúan véve - a perimenopauza. Ez a menopauza előtti időszak, amikor a fő női hormonok (ösztrogén és progeszteron) szintje szeszélyesen emelkedni és csökkenni kezd. A perimenopauza átlagosan körülbelül négy évig tart, bár egyes nőknél akár 12 évig is eltarthat. A perimenopauza jeleit valószínűleg a negyvenes, sőt a harmincas éveiben kezded észrevenni - a nők mindössze 10%-a számol be arról, hogy a menstruáció hirtelen megszűnik, anélkül, hogy előtte észrevehető változások történtek volna a ciklusukban. A menopauza általában 45 és 55 éves kor között következik be.

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Miért következik be a menopauza?

Azért, mert a petefészkek tüszőkészlete - amely a petesejtek előállításához szükséges - kezd kifogyni. Ennek többféle hatása van: a petefészkek kevésbé képesek reagálni a reproduktív hormonokra, például a tüszőstimuláló hormonra, ami azt jelenti, hogy nem termelnek több ösztrogént és progeszteront - a menstruációt szabályozó és a termékenységhez szükséges hormonokat -, ami a klasszikus menopauza tüneteket⁵ okozza. Oké, ennyit a menopauzát kiváltó fizikai okokról, de valójában miért mennek át rajta a nők? Az egyik elmélet szerint ez egy evolúciós visszalépés, amely lehetőséget ad a nőknek arra, hogy gondoskodjanak az unokáikról, átadják tudásukat, és megóvják génjeik következő generációját. 

Melyek a leggyakoribb menopauza-tünetek? 

Nem minden nőnél jelentkeznek jelentős tünetek, és előfordulhat, hogy alig veszed észre az átmenetet. De íme a leggyakoribb menopauza tünetei és hogyan kezelheted őket:


Menstruációs változások

A ciklusod hosszában bekövetkező tartós, hét vagy több napot meghaladó változás - ami rövidebbé vagy hosszabbá teszi azt - jelezheti, hogy a korai perimenopauzában vagy. A menstruációk közötti 60 napos vagy annál hosszabb szakasz általában a perimenopauza későbbi szakaszában fordul elő. A menstruációs változásokat az okozza, hogy a peteérés kiszámíthatatlanná válik, mivel a petesejtkészlete csökken.

Mit tehetsz: Ez a menopauza átmenetének normális része, de keressed fel orvosod, ha a menstruáció zavaró - például ha különösen erős -.


Hőhullámok

A hőhullámokat és az éjszakai izzadást együttesen "vazomotoros tüneteknek" nevezik, és a nők 60-85%-át érintik, súlyosságuk és gyakoriságuk változó. Általában körülbelül két évig tartanak, de a nők 10%-ánál a hőhullámok akár 15 évig is eltarthatnak. A szakértők még mindig nem tudják pontosan, hogy mi okozza őket, de úgy gondolják, hogy a hormonális ingadozások befolyásolják azt, ahogyan az agy szabályozza a testhőmérsékletet. 

Mit tehetsz?

- Kérdezd meg orvosod a hormonpótló terápiáról (HRT) - a HRT pótolja a hiányzó hormonokat, és a leghatékonyabb módja az érszűkületes tünetek megszüntetésének, mivel a kiváltó okot kezeli. A HRT szedése csökkentheti az olyan betegségek kockázatát is, mint a szívbetegségek és a csontritkulás, amelyek a menopauza után fokozódnak.

- Egyes menopauzában lévő nők inkább alternatív gyógymódokat használnak a tüneteik kezelésére, mint például agnus castus, vörös lóhere vagy szója izoflavonok.

- Egyszerű életmódbeli intézkedések - mint például a természetes szálak viselése és a stressz csökkentése - szintén javíthatnak a hőhullámokon.

- Az alkohol és a fűszeres ételek fogyasztásának csökkentése (vagy elhagyása) - ezek gyakran súlyosbíthatják a hőhullámokat.

- Fontold meg egy CBT (kognitív viselkedésterápia) kurzus elvégzését - ez bizonyítottan csökkenti a hőhullámok gyakoriságát és időtartamát.


Hangulati problémák

A szorongás és a depresszió nagyobb valószínűséggel érinti a nőket a perimenopauza idején; ha már volt depressziód, akkor valószínűleg most is tapasztalni fogod. A hormonszintek változásai befolyásolhatják a hangulatot szabályozó neurotranszmittereket, például a szerotonint. Természetesen a hangulatát más tényezők is befolyásolhatják ebben az időszakban, például a termékenység elvesztése és a menopauzával kapcsolatos negatív társadalmi sztereotípiák, valamint a gyermekekkel, a munkával és az idős szülőkkel kapcsolatos aggodalmak.

Mit tehetsz: önsegítő intézkedésekkel enyhítheted a depressziót és a szorongást, beleértve a jógát, a meditációt és a rendszeres testmozgást. Beszélj orvosoddal egy CBT-kurzusról is. A HRT hasznos lehet, de az antidepresszánsok nem ajánlottak, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a menopauzával összefüggő rossz hangulatra hatnának. Egyes nők úgy találják, hogy a gyógynövényes gyógymódok, például az orbáncfű vagy a valeriána segíthetnek a menopauza alatti alacsony hangulat vagy szorongás esetén.


Szexuális problémák

A csökkenő ösztrogénszint elvékonyíthatja és kiszáríthatja a hüvely falát, ami hajlamossá tesz a fertőzésekre és kellemetlenné teszi a szexet. Irritációt és fájdalomérzetet is tapasztalhat, még akkor is, ha nem szexuálisan aktív. Ráadásul előfordulhat, hogy csökken a libidója. A stressz és a párkapcsolati problémák is hozzájárulhatnak a szexuális vágy csökkenéséhez és a síkosság elvesztéséhez.

Mit tehetsz: A hüvelyszárazság nagyon egyszerűen kezelhető helyi ösztrogénnel, amelyet krém, pesszárium vagy hüvelygyűrű formájában használhatunk. Használható önmagában vagy HRT-vel együtt. Vagy kipróbálhatod a vény nélkül kapható hüvelyi hidratáló és síkosító készítményeket. 

És mi a helyzet a menopauza után? 

A menopauza után az ösztrogén hiánya miatt hajlamosabb a csontritkulás és a szívbetegségek kialakulására. Az is előfordulhat, hogy hízol, és a bőröd is szárazabbá válik. A csontok egészségét a kalcium- és D-vitamin-bevitel növelésével támogathatod - a kormány minden menopauza utáni nőnek napi 10 mcg bevitelét ajánlja -, míg az omega-3 segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és küzdhet a száraz bőr ellen.

Lehet, hogy ez soknak tűnik, de minden nő másként éli meg a menopauzát. Van, aki könnyedén átvészeli, míg másokat padlóra küldenek a tünetek - akárhogy is legyen, ez annak a jele, hogy egy izgalmas új fejezet kezdődött az életében. És ne felejtsd el, hogy jó társaságban vagy; végre mindannyiunkban van valami közös egy szupermodellel!

A tanácsok csak tájékoztatásul szolgálnak, és nem helyettesíthetik az orvosi ellátást. Kérjük, mielőtt bármilyen jogorvoslatot kipróbálnál, egyeztess orvosoddal. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


Mayo Clinic. Menopause. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

Mayo Clinic. Perimenopause. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666

Cheung AM, et al. Perimenopausal and postmenopausal health. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2096694/Menopause. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/menopause

Kevin Arbuckle. The Conversation. Why do women go through menopause? Science offers new solution to old puzzle. Available from: https://theconversation.com/why-do-women-go-through-menopause-science-offers-new-solution-to-old-puzzle-54856

Symptoms: menopause. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Menopause Matters. Menopause symptoms. Available from: https://www.menopausematters.co.uk/symptoms.php

Treatment: menopause. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/  

OLDAL TETEJÉHEZ