8 legjobb vitamin az immunrendszer erősítésére

zSÓFI

2023.04.27.

Olvasási idő:

5 perc

Ha jól akarod érezni magad, immunrendszered egészségének és működésének megőrzése elengedhetetlen.

Ez a szorgalmas rendszer elkötelezett a védelmünkre. Fedezd fel itt a 8 legjobb, immunitásodat támogató vitaminformulát, valamint néhány információt a hatásukról. 

A vitaminok és az immunitás közötti kapcsolat 

A természetes immunitás támogatásának egyik legjobb módja, ha tápláljuk a szervezetünket azokkal a létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre szüksége van a boldoguláshoz (azokkal, amelyeket a szervezetünk nem tud magától előállítani).

Érdemes megjegyezni, hogy néhány vízben oldódó vitaminból és ásványi anyagból minden nap szükséged van egy adagra, mivel a szervezeted nem tudja tárolni őket, pl. nem ehetsz meg egy nap 20 narancsot, vagy nem szedhetsz be egy rakás C-vitamin tablettát, hogy néhány hétig fedezve legyél; minden nap szükséged van C-vitaminra.

A B-vitaminok teljes spektruma szintén ebbe a kategóriába tartozik.

Más vitaminok zsírban oldódóak, ami azt jelenti, hogy zsírban oldódnak és a szervezetben raktározódnak. Ezek közé tartozik az A-, D-, E- és K-vitamin. Szerencsére, ha kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet követünk, a legtöbb szükséges vitaminhoz hozzájuthatunk.

Ha azonban nem táplálkozol rendszeresen kiegyensúlyozottan, aktívan kerülöd a gyümölcsöket és zöldségeket, vagy korlátozó étrendet folytatsz, akkor előfordulhat, hogy bizonyos vitaminokban, amelyekre az immunrendszerének szüksége van a működéséhez, alacsony a szintje - olvass tovább, hogy többet megtudj róluk. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Melyik vitamin biztosítja az immunitást? 

Nem egyetlen vitamin van, amely segít az immunrendszer erősítésében, hanem több is! Íme néhány a legjobb vitaminok közül, amelyeket érdemes pótolni, ha egészségesen működő immunrendszert szeretnél.


1. A-vitamin

Az A-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez.

Az A-vitamin néhány forrása a tojás, a tőkehalmájolaj és a sötétzöld leveles zöldségek.


2. C-vitamin

A C-vitamin segít támogatni az egészséges immunrendszerhez szükséges sejtfunkciókat.

A narancs, a narancslé, a kivi, a paradicsom, az eper, a brokkoli és a piros/zöld paprika a legjobb források közé tartozik.


3. B6-Vitamin

A B6-vitamin (más néven piridoxin) segít támogatni immunrendszerünket, valamint az idegrendszer működését, a fehérje-anyagcserét és a vörösvértestek képződését.

Általában állati eredetű termékekben, például sertéshúsban, halban és tojásban, valamint növényi élelmiszerekben, például csicseriborsóban, teljes kiőrlésű gabonában, bannánban, tökben és más növényekben található meg.


4. B9-vitamin - Folsav - Folát

A folsavként is ismert B9-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezetben zajló kémiai reakciókban, amelyek hatással vannak az immunrendszerünkre. A folsav jó forrásai közé tartozik a brokkoli, a zöld leveles zöldségek és a kelbimbó.


5. B12-vitamin

A B12-vitamin segít az immunrendszerünkkel kapcsolatos nukleinsav- és sejtfehérjék előállításában.

Megtalálható a húsokban, halakban, tejtermékekben, tojásban, dúsított táplálékélesztőben, dúsított tejekben és a húsfélékben.


6. D-vitamin

A D-vitamin segít az immunrendszer normális működésében.

A legtöbb D-vitamint úgy állítjuk elő, hogy védtelen bőrünket közvetlen napfénynek tesszük ki. Mivel olyan országban élünk, amely nem mindig a legnaposabb.

Az immunrendszert támogató ásványi anyagok és egyéb tápanyagok 

Íme néhány egyéb tápanyag és ásványi anyag, amelyek segítik immunrendszerünk működését.


1. Cink

A cink hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez. Megtalálható a tenger gyümölcseiben, a vörös húsokban, a csicseriborsóban, a tojásban, a napraforgómagban és a tökmagban.

Vigyázni kell azonban, hogy ne fogyasszunk többet az ajánlott napi mennyiségnél, ami 25 mg.


2. Vas

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, különösen, ha az immunrendszerünkről van szó.

Valójában a vashiány negatív hatással lehet az immunrendszerünkre, és potenciálisan sebezhetővé tehet minket.

Megtalálható a vörös húsokban, halakban, leveles zöld zöldségekben, babban, csicseriborsóban és egyes dúsított élelmiszerekben.


3. Szelén

A szelén egy másik ásványi anyag, amely elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, valamint a pajzsmirigy működéséhez, a haj és a köröm karbantartásához és a normál spermiumfejlődéshez.

Olyan ételekből szerezheted be a szükséges mennyiséget, mint a brazil dió, a tonhal, a tojás, a garnélarák, a zab és a spenót. 


Vannak-e mellékhatásai az immunitás-vitamin-kiegészítőknek?

Mivel az immunitás-kiegészítők összetételükben különböznek egymástól, nehéz felsorolni a lehetséges mellékhatásokat, mivel minden egyes termék más-más reakciót vált ki minden egyes személynél.

Mindig a legjobb, ha konzultálsz orvosoddal, mielőtt új étrend-kiegészítőt kezdesz, különösen, ha már gyógyszert szedsz, allergiás vagy terhes/szoptat.

A terhes nőknek például vigyázniuk kell, hogy mennyi A-vitamint fogyasztanak.

Ezután, ha már megkaptad a "hüvelykujjat", lassan bevezetheted a kiegészítőt, figyelve az esetleges mellékhatásokra, mint például:

- Hányinger

- Fejfájás

- Fáradtság

- Bőrirritáció


A végső szó

- Számos dolog van, amit tehetünk a természetes immunitásunk támogatására, hogy fittek maradjunk

- Egyes vitaminok és ásványi anyagok kulcsfontosságúak az immunrendszer normális működéséhez, mint például a C-vitamin, a D-vitamin és a cink.

- Ezeket a vitaminokat szedhetjük önmagukban, vagy szedhetünk kifejezetten immunrendszer támogatására szolgáló készítményt, mint például a fent felsorolt 8-at. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok

OLDAL TETEJÉHEZ