Mindennapi szokások, amelyek rosszat tesznek a hajunknak 

zSÓFI

2023.04.13.

Olvasási idő:

8 perc

Mindannyian rossz szokásokat veszünk fel életünk egy bizonyos pontján - és gyakran észre sem vesszük, hogy ezek negatív hatással vannak ránk. Ha a hajunkról van szó, nagyon könnyű ebbe a csapdába esni.

A hajunkkal való bánásmódunk gyakran a hajunkkal kapcsolatos számos probléma oka lehet. De csak azért, mert mindig is ezt csináltad, még nem jelenti azt, hogy továbbra is ezt kell tenned. Akár töredezéstől, akár hajad töredezettségétől vagy kifakult színétől szenvedsz, megnézzük, hogy a mindennapi hajápolási rutinod mely aspektusai lehetnek káros hatással a koronádra! 

Hajmosás

Ha hajmosásról van szó, mennyi a túl sok? Vagy aggódsz, hogy nem mosol eleget? A fodrászokat gyakran kérdezik, hogy "nem árt-e minden nap hajat mosni?", és a válasz általában igen. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, milyen gyakran kellene megmosnod, inkább azon gondolkodj, milyen gyakran van szüksége hajmosásra. A hajmosásnál nagyon fontos a megfelelő hajsampon használata, nem mindegy mit kensz a hajadra, minél természetesebb annál jobb!

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Rossz, ha nem mosod meg a hajad?

Általában semmit sem mosunk meg, hacsak nem piszkos, és ugyanez a szabály vonatkozik a hajadra is.

 Ha a hajad zsíros, és tisztátalannak érzed, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy lezuhanyozz. Vannak, akik elég olajat termelnek ahhoz, hogy napi hajmosásra legyen szükségük, de nem sokan vannak. Az egyenes hajú emberek gyakran tapasztalják, hogy gyakrabban kell hajat mosniuk, mint göndör hajú barátaiknak, mivel könnyebben bevonja őket a faggyú. Az afro haj az a típus, amelyik a legkevesebb mosást igényli, mivel érzékenyebb a durva samponok okozta károsodásra. A hajban felhalmozódó szennyeződés származhat porból, izzadságból, pollenekből és hajformázó termékekből, és ezeket ki kell mosni, ha tudod, hogy probléma volt.  

Rossz, ha éjszaka mosod meg a hajad?

Azt is érdemes átgondolnod, hogy mikor mosod a hajad. A haj könnyebben sérül, ha nedves, ezért az éjszakai hajmosás és a nedves haj lefekvése azt jelenti, hogy a haj összegubancolódhat és jelentős törést szenvedhet. 

Rossz, ha naponta kétszer mosod meg a hajad?

Nem tanácsos túl gyakran hajat mosni, mivel a sampon megfosztja a hajat a létfontosságú olajoktól, így az kiszárad, és károsítja a bőrt.

Ha mégis hajat mosol, próbáld meg a sampont a hajtövekre koncentrálni, mivel a hajvégek is megtisztulnak, ahogy a sampon végigfolyik a haj hosszán.

Ezért a mindennapos hajmosás gyakran túlzás, a napi kétszeri hajmosás pedig szükségtelen, hacsak nem kivételesen piszkos a hajad.

Formázási technikák

Sok mindennek tesszük ki a hajunkat, amikor formázzuk, és nem minden tesz jót. Kérdezheted például, hogy a hátrafésülés árt a hajadnak?

Nos, igen, az igazság az, hogy a hátrafésülés árthat a hajadnak, mivel a kutikula sejtjeinek irányával ellentétesen halad, ami károsodáshoz vezet.

Bizonyos hajgumik szintén nem a legjobb barátod, mivel a kevéssé nyújtható vagy fémkapcsos hajgumik töréseket okozhatnak a hajban, ami töredezéshez vezethet. Ariana Grande pedig lehet, hogy minden alkalommal, amikor látjuk, lófarkat visel, de ha túlságosan hátrahúzod a hajad, az feszültséget okoz a fejbőrnek, ami egyfajta hajhulláshoz vezethet.

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Hőkezelések

Mindannyian használtunk már valamikor valamilyen hőalapú hajformázó eszközt. Néha kiegyenesítjük, néha göndörítjük, és leggyakrabban fújjuk a hajunkat.

Tudtad azonban, hogy ez a hő kiszárítja a hajadat, és mindenféle károsodást okoz? Nyilvánvalóan a legjobb tanács az, hogy kerüljük a hő közvetlen alkalmazását a hajra, de tisztában vagyunk vele, hogy ez valójában nem mindig praktikus! 

Ezért próbáld meg a hőkezeléseket a minimumra csökkenteni, és először alkalmazz hővédő terméket a hajadra. Ha hajszárítás közben fújod a hőt, érdemes kicsit lejjebb venni a hőmérsékletet, és ügyelj arra, hogy a hajszárítót ne tartsa túl sokáig egy helyen; mozogjon folyamatosan, hogy elkerülje az intenzív hőfelhalmozódást egy területen. A hajápolás legjobb módja hajunk típusától függően kissé eltérő, de van néhány olyan rossz szokás, amelyekben mindannyian bűnösek vagyunk, és amelyek veszélyeztethetik hajunk egészségét. "Finish"-ként használj olajat, hogy fényes és egészéges legyen!

Ha megérted, hogyan ápold a legjobban a hajad, akkor fokozatosan javulni fog az állapota, és minimálisra csökken a töredezés. 


kókusz a kókuszolaj alapanyaga


Források:


https://hellogiggles.com/hair/wash-hair-night-scary-news/


https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-often-should-you-wash-your-hair#overwashing


https://thebeautybrains.com/2008/02/is-backcombing-bad-for-your-hair/ 


https://www.nowtolove.co.nz/beauty/hair/8-bad-hair-habits-to-break-44345  www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475231/ 


https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/pantothenic-acid 


https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895281/                       

OLDAL TETEJÉHEZ