A tökéletes bőr titka

zSÓFI

2023.04.13.

Olvasási idő:

8 perc

Szeretnéd, ha tökéletes lenne a bőröd? Hogy a tükörbe nézve olyan bőrt láthass, amely sima, egészséges, dús, és hát, egyszerűen tökéletes! A tökéletes bőrről mindannyian álmodozunk, de nem mindenkinek adatik meg. Bár nincs olyan varázspálca, amivel meglengethetnénk a tökéletes bőrünket (bocsánat), rengeteg olyan dolog van, amit mindannyian megtehetünk, és amit a bőrünk egészen biztosan megköszön nekünk.

Ebben a cikkben végigvezetünk, hogyan érheted el a tökéletes bőrt holisztikusan, hiszen tudod "Az vagy, amit megeszel."-Adelle Davis.

Ezeket edd, hogy egészséges legyen a bőröd

Ahogy a mondás tartja, "az vagy, amit megeszel", és akár hiszed, akár nem, ez legtöbbünkre nagyjából így is van. Mint a test legnagyobb szerve, a bőrünkre ugyanúgy hatással van a táplálkozás, amit a testünkbe juttatunk, mint ahogyan a táplálkozás hatással van a szívünkre és más fontos szerveinkre.

A kutatások szerint a fehérjékben, valamint bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása támogathatja a bőr egészségét. 


3 jó étkezési szabály a jó bőrért

Győződj meg róla, hogy eszel:

1. Sokféle gyümölcsöt és zöldséget - különösen a sötétzöld és narancssárga zöldségeket.

2. Kalciumban gazdag ételeket - például zsírmentes vagy zsírszegény tejet és más tejtermékeket.

3. Alacsony zsírtartalmú vagy sovány húsok, baromfi és halak széles választéka. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

5 vitamin és ásványi anyag a tökéletes bőrért 

Az egészséges és kiegyensúlyozott, friss élelmiszereket - köztük sok gyümölcsöt és zöldséget - tartalmazó, és minimális cukros, magas zsírtartalmú és feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrend azt jelenti, hogy a szervezeted és a bőröd számos olyan vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut hozzá, amelyek elengedhetetlenek a bőr egészségéhez. Ezek a következők: 


1. C- és E-vitamin

A C- és E-vitaminban található antioxidánsok megvédhetik a bőrt a nap káros UV-sugárzásától, és segítenek csökkenteni a káros szabad gyökök által okozott károsodásokat, amelyek hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.


2. Biotin

A B-vitamin biotin felelős a bőr-, haj- és körömsejtek alapjának kialakításáért. Amikor az emberek B7-hiányban szenvednek, ennek egyik jele a vörös, pikkelyes kiütések. A biotin a zsíranyagcserében is döntő szerepet játszik, ami elengedhetetlen az egészséges bőr fenntartásához.


3. A-vitamin

Az A-vitamin sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és fenntartja a bőrszövetet. Széles körben összefüggésbe hozzák a ráncok és a napfoltok minimalizálásában való közreműködésével. Növeli a bőrt simító fehérje, a kollagén termelését, küzd az UV-károsodás látványa ellen és támogatja a bőr tónusát.


4. Cink

A cink más vitaminokkal és ásványi anyagokkal együttműködve kezeli a bőrelváltozásokat. Szájon át alkalmazva csökkentheti a bőr érésének korai jeleit (vonalak, ráncok, foltok stb.) Helyileg alkalmazva pedig védi a bőrt, valamint segíti a sebgyógyulást és a bőr regenerálódását.


5. Szelén

A szelén kulcsfontosságú abban, hogy segítsen megvédeni bőrünket az oxidatív károsodástól. Növeli szervezetünk képességét, hogy a legtöbbet hozza ki bizonyos antioxidánsokból, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

A bőrnek jótékony hatású élelmiszerek 

- Édesburgonya

- Sárgarépa

- Paprika

- Tej

- Tojás

- Lazac, makréla és más zsíros halak

- Diófélék

- Avokádó

- Paradicsom

- Bogyós gyümölcsök

- Bab, borsó és lencse


Kerüld a következőket: feldolgozott élelmiszerek, finomított cukrok és egyéb szénhidrátok, valamint egészségtelen zsírok, amelyek minimális vagy nulla bőrbarát előnyökkel járnak, és nagyon keveset tesznek az általános egészségéért is.

Győződj meg róla, hogy minden nap sok vizet iszol. A súlyos folyadékhiány megviselheti a bőröd, egyes tanulmányok szerint az extrém dehidratáltság a bőr rugalmasságának egy részének elvesztéséhez vezethet. Napi hat-nyolc pohár víz fogyasztása elengedhetetlen az általános egészséghez, és ha ez történetesen a bőrt is felélénkíti. 


Összefoglaló

A jó bőr elérésében szerepet játszhat a sok friss gyümölcs és zöldség, a kalciumban gazdag ételek és sovány húsok fogyasztása, valamint a kulcsfontosságú ásványi anyagok és vitaminok, például az A-, C- és E-vitamin, valamint a cink, a biotin és a szelén bőséges bevitele. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Aludj az egészséges bőrért 

Mindannyiunknak szüksége van az alvásra, hogy kipihenjük és feltöltődjünk a nap eseményeit, de a kutatások azt is megállapították, hogy ugyanezt a bőrünkkel is megteheti. Ez annak köszönhető, hogy alvás közben nincs UV-hatás vagy izommozgás, így megfelelő esélyt kap arra, hogy megszakítások nélkül pihenjen és feltöltődjön. Éjszaka a bőrünk javító és helyreállító üzemmódba kapcsol... Az öregedő sejteket is kicseréli, és újakat is létrehoz. Ezért van az, hogy ha jól aludtunk, bőrünk frissebbnek és ragyogóbbnak tűnhet.


3 tipp a jó éjszakai (bőrerősítő) alváshoz


1. Feküdj le ugyanabban az időben

A rendszeres alvásidő betartása segít programozni az agyat és a belső testórát, hogy hozzászokjon egy meghatározott rutinhoz. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben ébredni. Bár jó ötletnek tűnhet, hogy egy rossz éjszaka után megpróbáljuk bepótolni az alvást, ez megzavarhatja az alvási rutint.


2. Győződjön meg róla, hogy elég sokáig alszol

A legtöbb felnőttnek 6 és 9 óra közötti alvásra van szüksége minden éjszaka. A legjobb módja annak, hogy ezt a kvótát biztosan teljesítse, ha kiszámítja, hogy mikor kell felébrednie, majd ennek alapján kialakít egy rendszeres lefekvési rutint.


3. Hozz létre alvásbarát teret

Tegye a hálószobáját a lehető legpihentetőbbé. Távolíts el belőle minden zavaró tényezőt, például tévét, tabletet, zajokat és erős fényeket. Sőt, gondoskodjon arról, hogy összességében rendetlenségtől mentes legyen, és megfelelő hőmérsékletű - körülbelül 18C és 24C közötti - legyen. A túl hideg vagy túl meleg megzavarhatja az elalvási képességünket, és ha már sikerült elaludnunk, akkor nem tudunk elaludni.


Összefoglaló

Ha kialakítasz egy jó alvási rutint, amely lehetővé teszi, hogy éjszakánként 6-9 órát aludj, és amely magában foglalja, hogy minden nap ugyanabban az időben kelj fel és feküdj le, az segít abban, hogy sok "szép álmot" aludj. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Mozogj az egészséges bőrért 

Lehet, hogy az edzés izzasztó érzést kelt bennünk, de amellett, hogy fitten és egészségesen tart és felpörgeti a szívverésünket, a bőrünket is felpezsdítheti.

Ez annak köszönhető, hogy amikor a szívverésünk felgyorsul, az erek kitágulnak, és több vért pumpálnak a testünkbe. Ez javítja az oxigén és a tápanyagok keringését az egész testünkben, beleértve a bőrünket is. Egyes tanulmányok szerint a testmozgás megváltoztatja a bőrünkben lévő kollagén mennyiségét, ami segít bőrünk szerkezetének általános dússágát biztosítani. Egy tanulmányban inaktív idős felnőtteket vettek részt egy három hónapos kerékpáros programban. A végén magasabb kollagénszintet mértek a bőrben. 


3 tipp, hogy hogyan feszesítheted a bőröd testmozgással


1. Használj fényvédő krémet

Különösen akkor, ha a szabadban edzel, vagy ha edzés közben beárad rád a nap. Az UV-sugarak idővel bőrkárosodást és öregedést okozhatnak. Ráadásul, ha nagyon megizzadsz, használj vízálló vagy izzadságálló fényvédő krémet, hogy bőröd védve maradjon, bármennyire is izzadsz.


2. Kerüld a nehéz hidratáló krém használatát edzés előtt

Az rendben van, hogy hidratálsz, de az erős hidratáló használata potenciálisan eltömődött pórusokhoz vezethet. Ez annak köszönhető, hogy megakadályozzák, hogy az izzadságod elpárologjon a bőrödről, mert lényegében egy olyan gátat képeznek, amely megakadályozza ezt.


3. Edzés után mosd meg az arcodat

Edzés után mosd meg az arcodat, hogy megelőzd a bőr izzadságtól való eltömődését. Használj gyengéd vagy enyhe tisztítószert vagy arctörlőt, ha mega sietségben vagy. Mindig használj utána egy réteg könnyű hidratáló krémet, hogy segítsen bőrének megtartani a vizet.


Összefoglaló

A testmozgás ugyanolyan fontos a bőr egészségéhez, mint az általános testi egészségünkhöz. Csak győződj meg róla, hogy edzés után gondoskodsz a bőrödről - nem szeretnéd, ha a pórusaid eltömődnének az izzadságtól és más szennyeződésektől és baktériumoktól.


Lehetséges, hogy az egészséges bőrhöz vezető utat egészséges étkezéssel, az egészséges bőrhöz vezető utat alvással, és az egészséges bőrhöz vezető utat mozgással éred el. Az a tény, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, és attól függően, hogy mennyire fegyelmezetten tartjuk be a bőrt erősítő étkezési, alvási és edzésprogramokat, befolyásolja, hogy milyen eredményeket látunk a bőrünk tökéletességére való törekvésünk során.


Ráadásul ne felejtsük el, hogy az étrendünk és az életmódunk megváltoztatása időbe telik, amíg hatni kezd, ezért ne csüggedjünk, ha egy hétig tartó jó alvás vagy egy hónapig tartó zsírszegény, friss ételek fogyasztása után sem látunk változást. A lényeg, hogy nem csak a bőröd, a tested is profitálni fog ezekből a változtatásokból, amelyek elengedhetetlenek az általános jó egészséghez. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga
OLDAL TETEJÉHEZ