Az Omega 3 előnyei a bőr, a haj és a köröm számára 

zSÓFI

2023.04.13.

Olvasási idő:

10 perc

Felejtsd el az Instagram-szűrők használatát az egészséges ragyogó, fényes haj elérése érdekében. Az omega 3 bevitelének növelése lehet a megoldás. Ebben a bejegyzésben az omega 3 bőrre, hajra és körmökre gyakorolt előnyeit vesszük sorra, a pattanások minimalizálásától a ritkuló haj erősítéséig. 

Mi az Omega-3?

Az omega 3 zsírsavak olyan esszenciális tápanyagok, amelyek bizonyos élelmiszerekben találhatók. Kiegészítő formában is széles körben elérhetőek.

A két legfontosabb omega 3 zsírsav a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA). Ezen tápanyagok egészséges adagjának fogyasztása támogatja a szív és a kognitív egészségtől kezdve a csontok erejéig és az ízületek mobilitásáig.

De ha növeled a bevitelét, felfedezheted az omega-3 előnyeit a bőrre, hajra és körmeidre nézve is. 


Összefoglaló

- Az omega-3-akról köztudott, hogy támogatják a kognitív funkciókat, a szív és a csontok egészségét - de ezek a tápláló zsírsavak a hajnak, a bőrnek és a körmöknek is jót tesznek.

- Amikor omega-3-ról beszélünk, valójában a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA) zsírsavakról van szó.

- Mint esszenciális tápanyagot, az omega 3-at a szervezet nem tudja előállítani, hanem a táplálkozásból vagy helyi alkalmazással kell a szervezetünkbe juttatni. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Az Omega 3 előnyei a bőr számára 

Miért érdemes omega 3-at szedni a bőr számára? Befektethetsz a leghatékonyabb bőrápolásba és kifinomult kezelésekbe, de az, hogy mit eszel, szintén nagy hatással van arra, hogy a bőröd hogyan viselkedik. Ha az egészséges ragyogás eléréséről van szó, az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend sok szépségszakértő listájának élén áll. Az omega-3 mellett, 10 legjobb vitamin is szerepel a listánkon az egészséges bőrért.


1. Csökkenti a bőrkiütéseket

Az omega-3 segíthet csökkenteni a gyulladást. Ez magyarázza, hogy a zsírsavakat gyakran hozzák összefüggésbe az olyan bőrbetegségek enyhítésével, mint az akne. Egyre több kutatás vizsgálja az omega-3 és az akne közötti kapcsolatot, és egyre több bizonyíték van arra, hogy a halolaj-kiegészítő szedése csökkentheti a foltok súlyosságát. A tanulmányok összefüggést találnak az akne előfordulása és a zsírsavakban szegény étrend között is.


2. Csökkenti a napkárosodásra való fogékonyságot

Az omega 3 bizonyítottan segít kiegészíteni a bőr ellenálló képességét a napfényből származó káros ultraibolya sugarakkal szemben.Természetesen nem helyettesíti a jó minőségű naptejet és a megfelelő árnyékot, de az étrendi omega 3 rendszeres bevitele csökkentheti a bőr nap iránti érzékenységét.


3. Hidratálja és kisimítja a száraz vagy irritált bőrt

Az egészséges adag zsírsavak segíthetnek a bőr puhaságának megőrzésében és a gyulladások csökkentésében. Az omega-3 zsírsavak a barrierfunkció fokozásával fokozhatják a bőr vízmegtartó képességét. Ez pozitívan befolyásolhatja a bőr hidratáltsági szintjét, ami a száraz, irritált vagy dermatitiszre hajlamos bőrűek számára üdvözlendő nedvességpótlást jelenthet.


Összefoglaló

- Egyre nagyobb az érdeklődés az omega-3-ak használata iránt a bőr egészségének természetes fellendítése érdekében.

- Ha hajlamos vagy a foltokra és foltokra, az omega 3 segíthet csökkenteni a gyulladást.

- Segíthet a durva, száraz bőr puhításában és nyugtató hatással lehet az irritációra.

- Bizonyítékok szerint a bőr ellenállóbbá teheti a napfénnyel szemben is. 


Érdemes kívülről is ápolni a bőrt, természetes alapanyagú bőrápolási termékkel, ami egészséges és fiatal bőrt kölcsönöz

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Az Omega 3 előnyei a körmök számára 

A körmök megjelenésének megváltozása néha a tápanyaghiány jele. Az Omega 3 jótékony zsírsavakban gazdagítja a körmöket, ami javíthatja a körmök megjelenését és egészségét. De ez nem egy kezelés. Ha aggódsz a körmeid megváltozása miatt, mindig a legjobb, ha orvoshoz fordulsz.


1. A száraz és törékeny körmök megelőzése

Ha a körmeid hajlanak vagy törnek egy pillanat alatt, könnyen lehet, hogy omega-3 zsírsavhiányban szenvedsz. Az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése segít táplálni a körömágy sejtjeit. Ez fékezheti a gyulladást és elősegítheti a tápanyagok felszívódását.


2. Erősebb, egészségesebb körmök

A jó omega-3-ellátottság segíthet a körmök kenésében és hidratálásában. Ez nemcsak fényes megjelenést kölcsönöz nekik, hanem hozzájárul az egészséges növekedés elősegítéséhez is.


Összefoglaló

- Az omega 3 jótékony hatással lehet a körmök egészségére

- A zsírsavak fényesebbé tehetik és csökkenthetik a törékenységet.

- Ha körmeid textúrájának, alakjának vagy megjelenésének megváltozása miatt aggódsz, fordulj orvoshoz. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Az Omega 3 előnyei a haj számára 

Az omega 3 jót tesz a hajnak? Segíthet a halolaj hosszú, fényes tincseket növeszteni? Az mindenképpen lehetségesnek tűnik, hogy az omega 3 hiánya hozzájárulhat a száraznak tűnő hajhoz és a fejbőr irritációjához. Tehát, ha gondoskodsz arról, hogy tápláló adagot kapj ezekből a zsírsavakból az étrendedben, akkor a hajad is meghálálja.


1. Növeli a haj növekedését

Több kutatásra van szükség ezzel kapcsolatban, de a meglévő tanulmányok azt mutatják, hogy lehetséges a hajhagymákat tápláló hatása, amely növelheti a haj növekedését. Egy 2015-ös vizsgálatban például omega-3-at tartalmazó étrend-kiegészítőt szedő nők a haj sűrűségének növekedéséről és a hajhullás csökkenéséről számoltak be. Egy másik vizsgálatban 10 androgenetikus alopeciában (a hajhullás egy formája) szenvedő ember kapott naponta olyan étrend-kiegészítőt, amely halolajat és lenmagolajat (omega-3 forrásokat) tartalmazott. 8 ember a vizsgálatban részt vevők közül a haj növekedéséről számolt be.


2. A fejbőr irritációjának csökkentése

Az Omega 3 táplálja a hajat a hajhagymákban. Ennek eredményeként e zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megnyugtatni és hidratálni a száraz, irritált fejbőrt. Ez segíthet megelőzni a hámlást.


3. Rugalmasságot és fényességet kölcsönöz

A fejbőr olajtermelésének ösztönzésével a száraz és élettelen haj természetes adag táplálást kap, ami fényt adhat a lokniknak.

Összefoglaló

- A meglévő tanulmányok pozitív eredményei arra utalnak, hogy az omega 3 elősegítheti a haj növekedését.

- A hajhagymák táplálásával az omega 3 elősegíti a haj erősségét is, ami segíthet a hajtöredezés és a hajhullás ellen. 


Ne feledkezzünk meg arról, hogy a megfelelő hajápolási rutin is nagyon fontos!

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Hogyan használjuk az Omega 3-at a bőr, a haj és a körmök számára? 

Az omega 3 előnyeit az e zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztásával vagy étrend-kiegészítő szedésével érheted el. A leggazdagabb élelmiszerforrások az olajos halak, például a lazac, a szardínia és a makréla. Ha azonban vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, az omega 3 egyes diófélékben, magvakban és sötét, leveles zöldekben is megtalálható. Például a lenmag, a chia mag, a kelkáposzta, az algák és a dió alternatív növényi eredetű források. Olyan tojást, tejet, joghurtot, kenyeret és kenőcsöt is kereshetsz, amelyek omega 3-mal vannak dúsítva. Szigorúan véve halolajjal kenheted a bőröd, a hajad és a körmeid. De tekintettel a csípős illatra, lehet, hogy inkább bevehető forrásból szeretnéd élvezni az előnyöket. Ha azonban krónikusan száraz, hámló bőrrel küzdesz, az omega 3-at tartalmazó olajok vagy krémek használata hasznos zsírsavpótlást jelenthet. 


Az omega 3 mellékhatásai

A mellékhatások ritkák és enyhék, ha betartod az ajánlott napi adagot. Az omega 3-mal kapcsolatos leggyakoribb nem kívánt hatások a gyomorpanaszok, a puffadás és a hasmenés.


Mindenki számára biztonságos az omega 3?

Az omega 3 zsírsavak nagy dózisai vérhígító hatásúak lehetnek. Ha tehát véralvadásgátlót szedsz vagy vérzési rendellenességben szenved, kérjed ki orvosod tanácsát, mielőtt növelné a bevitelét.

Egyes halolajok nagyon magas A-vitamin-tartalmúak. Túl nagy mennyiségben fogyasztva túllépheti az ajánlott napi adagot. Nagy dózisban az A-vitamin káros lehet.

Különösen terhes nők (vagy terhességet tervező nők) ne szedjenek A-vitamint tartalmazó halolaj-kiegészítőket.


Összefoglaló

- A hivatalos útmutatás szerint a legjobb módja az elegendő omega-3 zsírsav bevitelének, ha hetente kétszer két adag halat fogyasztunk.

- Az ajánlott adag betartása segít megelőzni a káros hatásokat.

- Figyelembe kell venni, hogy az omega 3 étrend-kiegészítők gyakran tartalmaznak A-vitamint is.

- Ha a véralvadás aggodalomra ad okot, a kiegészítők szedése előtt konzultálj orvosoddal.

Felkeltették a figyelmedet az omega 3 előnyei a bőr, a haj és a körmök számára?

Ez a bejegyzés az omega 3 bőrre, hajra és körömre gyakorolt előnyeinek egész sorát mutatja be. Akár pattanásoktól, akár törékeny körmöktől szenved, ez a kiegészítő hasznos kiegészítője lehet a rutinodnak. A legjobb módja annak, hogy növeld ezeknek az esszenciális zsírsavaknak az adagját, ha néhány adag halat beépít a heti étkezési tervébe. Alternatívaként kipróbálhatsz egy zsírsavakkal dúsított táplálékkiegészítőt vagy bőrápolót. 


Omega-3 halolaj termékek listája. 

Források:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577647/


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3543297


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3543297/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21569104/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12771037/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21088453/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133503/ 


https://healthfully.com/510422-does-fish-oil-help-your-nails.html 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25883641/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28367262/ 


https://patient.info/news-and-features/do-fish-oils-have-a-proven-health-benefit  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 


https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/ 


https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/ 


www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475231/ 


https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/pantothenic-acid 


https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895281/                       

OLDAL TETEJÉHEZ