Öt alapvető egészségi tipp 

az iskolába való visszatéréshez 

zSÓFI

2023.04.11.

Olvasási idő:

8 perc

A fejtetvektől a rossz hátakig sok mindent tehetsz azért, hogy gyermeked biztonságban legyen az egész tanévben.

Lehet, hogy megvetted az új iskolai egyenruhát, megküzdöttél a cipőjéért, és beruháztál az összes könyvbe, de vajon elintézted már az iskolába való visszatérés legfontosabb részét? A gyermeked egészségét.

Kezeld a fejtetveket

Minden harmadik gyermek valamikor az év folyamán fejtetvességet kap. A tetvek fej-fej közötti érintkezéssel terjednek, és a gyerekek gyakran játszanak úgy, hogy a fejük közel van egymáshoz. Egyesek tévesen "tetveknek" nevezik a fejtetveket, pedig ezek csak üres tojáshéjak. A fejtetvesség nem jelenti azt, hogy gyermekének piszkos a haja - a tetvek nem kedvelik a tiszta vagy piszkos hajat, amíg gyorsan eljutnak a fejbőrhöz, ezért a rövid haj veszélyeztetettebbé teheti gyermekét.


A hosszú haj hátrakötése segíthet a fertőzés kockázatának minimalizálásában, de mítosz, hogy a tetvek a hosszú hajat kedvelik. A fejtetveket kémiai krémekkel lehet kezelni, bár a tetvek sok fajtával szemben ellenállóvá váltak. Természetesebb alternatíva, ha egy speciális, finom fogú fésűvel átfésüljük a gyermek nedves haját. Ez eltávolítja mind a fejtetveket, mind a tetveket.

Adjon egy kis teafaolajat a kondicionálóhoz; kutatások szerint ez több mint 90 százalékban hatékony a fejtetvek elpusztításában a kémiai kezelésekhez képest. 

Másik opció a Neem olaj alkalmazása (ennek egy picit kellemetlen az illata), vagy finomabb megoldás a levendula illóolaj a fejbőrbe dörzsölve. 

fejtetvek elleni olaj

Zúzódások és hólyagok ápolása

Nem akadályozhatod meg, hogy gyermeked a játszótéri horzsolásokba keveredjen, de segíthetsz neki, hogy gyorsabban felépüljön.


A gyógynövényorvosok gyakran ajánlják az árnikát a horzsolásokra és zúzódásokra - van rá némi bizonyíték, hogy felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot -, míg az E-vitaminos krém alkalmazása segíthet a bőr gyógyulásában, csökkentve a hegesedést. Továbbá a horzsolásokra, vízhólyagokra a kalabafa olaj segíthet vagy a csipkebogyómagolaj, de ez utóbbi picit csíp.


Hólyaggal jöttek haza az új iskolai cipőktől? Nem jó ötlet kipukkasztani, mivel ez fertőzéshez vezethet, de egy kis aloe vera gélre kenve segíthet megnyugtatni a hólyagot, mivel természetes gyulladáscsökkentő. 

krém gyerekeknek

Erősítsd az immunrendszerüket

Az óvodás és iskolás gyerekek általában évente hét és tíz közötti megfázást kapnak el, ezért van értelme, hogy segítő kezet nyújtsunk az immunrendszerüknek.


A kifejezetten gyermekeknek szánt multivitamin segíthet betömni a táplálkozásukban lévő "hiányosságokat".


Az egészségügyi adatok alapján azt javasolják, hogy minden hat hónapos és ötéves kor közötti gyermek kapjon A-, C- és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt, így ha a reggeli mellé adunk nekik egy kis D-vitamint, az segíthet átvészelni a sötét téli napokat, és erősítheti az immunrendszerüket. 

multivitamin gyerekeknek

Rossz hát kezelése

Az iskolások mintegy 25 százaléka szenved a nehéz iskolatáskák okozta hátfájástól. Nyilvánvaló, hogy minél több iskolai feladatuk van, annál terjedelmesebb lesz a táskájuk, de az is sokat számít, hogyan hordozzák.


A fizioterapeuták azt tanácsolják, hogy használjanak hátizsákot, amelyet mindkét vállon viselnek, hogy a súly egyenletesen oszoljon el. A hátizsák egyik vállon való viselése vagy a nehéz táska a karhajlatban való cipelése extra terhelést jelent a gerincnek. Ellenőrizd azt is, hogy mindent magával kell-e cipelnie - hagyhat-e helyette valamit az iskolában? 

hátizsák iskolások

Megfelelő alvási szokások

Kutatások szerint gyermekeink az elektronikus eszközök okozta alvásjárványtól szenvednek. Tanulmányok szerint nemcsak az okostelefonokat, tableteket vagy számítógépeket lefekvés előtt használó gyerekek alszanak el sokkal később, hanem nehezebben is alszanak el, kevesebb órát alszanak, és napközben sokkal fáradtabbnak érzik magukat.


A rövidebb alvásmintákat összefüggésbe hozták a tizenévesek megnövekedett megbetegedési kockázatával, például az influenza vagy a gyomorbajok kialakulásával, ezért bátorítsd gyermekeid, hogy lefekvés előtt néhány órával hagyják abba a játékokat, vagy jelentkezzenek ki a közösségi médiából. A paplan alatt pedig szigorúan tilos az SMS-ezés! 


Milyen megoldások lehetnek az alvás minőségének javítására? A mandarin illóolaj mehet a párologtatóba, de mindenképpen csak 3 éves kor felett. Ha szívesen teáznak, akkor gyengén forrázott citromfű, kamilla is nyugtató hatású. Sárgabarackmagolajban oldott mandarinnal, naranccsal masszírozni is lehet.

a gyerekek és az alvás
OLDAL TETEJÉHEZ