Vissza az iskolába finom és tápláló ebéd ötletek 

zSÓFI

2023.04.12.

Olvasási idő:

9 perc

A csomagolt ebédkészítés újra a menüben! Az egészséges táplálkozás és a gyerekek által megkívánt ételek egyensúlyban tartása kihívást jelenthet. Ha jól összeállítod az ebéddobozt, az egészen a vacsoraidőig el fogja tartani őket.

Hogy adjunk némi inspirációt, összeállítottunk három olyan ebéddoboz-ötletet, amelyek gyorsak, egyszerűek, finomak és táplálóak. Minden olyan dologgal tele vannak, amire a gyerekeknek szükségük van; beleértve a fehérjét, hogy az éhségüket távol tartsák, és a szénhidrátot a testnevelés órákhoz. Az édestől a sósig, a csomagolt ebédek elkészítése gyerekjáték lesz. 

Fűszeres falafel pita

A falafelek remek vegetáriánus alternatívát jelentenek a hússzendvics helyett, tele vannak növényi fehérjével és rosttal, és a gyerekek imádják őket.

Falafeleinket sütőben sütjük, nem pedig olajban, így a közel-keleti finomság egészséges változatát kapjuk. A könnyebbség kedvéért készíts egy nagy adag falafelt lefagyasztásra, majd egyszerűen olvaszd ki, és tegye egy pitába salátával és joghurttal vagy az általad választott szósszal.


Elkészítése: 4 adag


Hozzávalók

- 2 evőkanál olívaolaj

- 1 kis hagyma, apróra vágva

- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva

- 400 g konzerv csicseriborsó

- 2 teáskanál őrölt kömény

- 1 teáskanál vegyes fűszernövény

- 1 citrom reszelt héja

- Só és fekete bors

- 1 felvert tojás


Elkészítése:

1. Pépesítsük a csicseriborsót egy konyhai robotgépben körülbelül egy percig, amíg olyan nem lesz, mint a finomra vágott dió: egyenetlen állagú, néhány nagyobb darab jól látható.

2. Kaparjuk ezt a keveréket egy nagy tálba. Melegítsük fel a sütőt 180oC-ra.

3. A hagymát, a fokhagymát és a vegyes fűszernövényeket turmixgépben körülbelül egy percig keverjük, amíg olyan nem lesz, mint egy finomra vágott keverék.

4. Dobjuk ezt a csicseriborsóhoz, majd adjuk hozzá a tojást, a köményt, a citromhéjat, a sót és a fekete borsot, és keverjük össze.

5. Csepegtessünk egy kevés olívaolajat egy tepsire.

6. A kezeddel formálj ebből a keverékből kis golyókat, amelyek mindegyike alig kisebb, mint egy pingponglabda méretű.

7. Terítsük ki őket a tálcára, és tegyük be a sütőbe. 15-20 percig hagyjuk sülni, félidőben megfordítsuk.

8. Ha megsültek, készítsd elő, amire szükséged van, és fagyaszd le egy edényben, amire nincs szükséged, miután kihűltek.

9. Mindennapi elkészítéshez egyszerűen tegyed egy pita tasakba, adj hozzá saláta köretet, és locsold meg a kedvenc mártásoddal.


Ha még mindig nehéz rávenni a gyerekeket, hogy eleget egyenek ezekből az ételekből, a vitaminpótlás lehet a megoldás. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Gyümölcsös és zöldséges kuszkuszsaláta

Ez a vegán recept rengeteg jót tartalmaz; vitaminok és ásványi anyagok egész sorát tartalmazza.

És ami még jobb, hogy gyorsan elkészíthető, és tárolható a hűtőben - így a hétfői, szerdai és pénteki ebédet is elkészítheted egy menetben.


Elkészítése: 4 adag


Hozzávalók

- 200 g kuszkusz

- 300 ml forró zöldségleves

- 300 g lecsepegtetett csemegekukorica konzerv

- 6 aszalt sárgabarack, apróra vágva

- 3 paradicsom, apróra vágva

- 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem

- ¼ uborka, finomra szeletelve

- ½ kis lilahagyma, apróra vágva

- 2 evőkanál olívaolaj

- ½ citrom leve

- 2 evőkanál tökmag (nem kötelező)

- Fűszerek és fűszerek (nem kötelező)


Elkészítése:

1. Tegyük a kuszkuszt egy nagy tálba, és öntsük bele a forró zöldséglevest.

2. Fedjük le a tálat, és hagyjuk ázni 10-15 percig.

3. Vágjuk fel és készítsük elő az összes gyümölcsöt és zöldséget, majd tegyük őket együtt egy tálba, és adjuk hozzá az olívaolajat és a citromlevet.

4. Ha a gyermekednek van kedvenc fűszere vagy fűszered, akkor ezt most add hozzá. Keverd össze jól.

5. A kuszkusznak most már fel kell szívnia a zöldséglevest. Villával óvatosan pelyhesítsd fel, mielőtt hozzáadnád a gyümölcs- és zöldségkeverékhez.

6. Adjuk hozzá a petrezselymet és a magvakat (ha használunk), és forgassuk össze. Tálaljuk az edényekbe.

7. Ha valami extra különlegeset szeretnél, nyugodtan tegyél bele egy kiskanálnyi kedvenc szószt, szórd meg fűszernövényekkel vagy adj hozzá egy csipetnyi fűszert.   

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Zabpehely és banán piskótafalatok

Mindenki szereti az ebédet valami finomsággal megkoronázni, és az édesszájúak kielégítése valami olyasmivel, ami jót tesz nekünk, bónusz.

Ezek a zabbal teli, piskótás kis falatkák hosszabb ideig tartják jóllakottan a gyerekeket.

A banán hozzáadása segít nekik, hogy hozzájussanak az erős növekedéshez és az egészség megőrzéséhez szükséges vitaminokhoz, a kálium pedig felturbózza őket a testnevelés órán. A falatkák szobahőmérsékleten több napig elállnak, ezért tartsa őket lezárt edényben, és a hét minden napján tegyen egy párat az uzsonnásdobozba.


Elkészítése: 12-18 falat


Hozzávalók

- 250 g érett banánpüré

- 450 g zabpehely

- ½ teáskanál vanília esszencia

- 50 ml almaszósz

- 70g mazsola

- ½ teáskanál fahéj


Elkészítése:

1. Melegítsük fel a sütőt 180oC-ra.

2. Fogjunk egy tálat, és keverjük össze jól az összes hozzávalót, amíg nedves és kissé ragacsos, keveréket nem alkotnak.

3. Egy evőkanál segítségével formázzunk harapható méretű golyókat, és tegyük őket egyesével egy kizsírozatlan tepsibe.

4. Amikor ezek elkezdenek sülni, nem fog változni a méretük vagy a térfogatuk - ezért a falatokat tetszés szerint lapítsd a kívánt formára és vastagságúra.

5. Tegyük a sütőbe, és süssük 15 percig, amíg aranyszínűvé válnak.

6. Még mindig puha és szivacsos állagúnak kell maradniuk, tehát ne várjuk meg, hogy megkeményedjenek vagy ropogósak legyenek.

7. Hűtsük ki egy rácson. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

A cikkben szereplő tanácsok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi ellátást. Kérjük, mielőtt bármilyen kiegészítőt, kezelést vagy gyógymódot kipróbálna, egyeztessen orvosával vagy egészségügyi szakemberével. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. 


Ha érdekelnek még receptek, nézd meg receptes oldalunkat, ahol finom és egészséges recepteket készítettünk!

OLDAL TETEJÉHEZ