4 tipp a normál vércukorszint egyensúlyához 

zSÓFI

2023.04.28.

Olvasási idő:

5 perc

A szervezeted a vérben lévő glükózt energiaforrásként használja, ezért mindig szükséged van egy bizonyos vércukorszintre.

Bizonyos tényezők azonban kibillenthetik a vércukorszintet az egyensúlyából, ami vagy emelkedett, vagy csökkent szintet okozhat. Az így kialakuló vércukorszint-emelkedések és -csökkenések szorongáshoz, cukros ételek utáni sóvárgáshoz, fáradtsághoz, gyengeséghez és "agyi köd" érzéshez vezethetnek.

Szerencsére a vércukorszint egyensúlyhiányát általában étrenddel és életmóddal megelőzhetjük.

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan tarthatod egyensúlyban vércukorszinted. 

1. Kerüld a cukros ételeket, beleértve az "egyszerű" szénhidrátokat is. 

Ügyelned kell arra, hogy ne fogyassz túl sok cukros ételt az étrendedben, mivel ezek glükózként egyenesen a vérbe jutnak, ami megemelkedett vércukorszinthez vezet. Az olyan nyilvánvaló cukrok mellett, mint a sütemények, édességek, szénsavas italok és kekszek, vigyázz az olyan szénhidrátokra is, amelyek szintén cukorrá bomlanak le a szervezetben. Az "egyszerű" szénhidrátok, mint például a fehér kenyér, a gabonafélék és a fehér tésztafélék hasonlóan viselkednek, mint a cukros ételek, és a vércukorszint megugrását okozhatják. Kerüld ezeket az egyszerű szénhidrátokat az "összetett" szénhidrátokat, például a teljes kiőrlésű gabonafélék és a bab javára, amelyek egyenletesebben alakulnak át glükózzá. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

2. Fogyassz egészséges zsírokat 

Az egészséges zsírok viszonylag lassan emésztődnek, ami azt jelenti, hogy nem okoznak olyan vércukorszint-emelkedést, mint a cukor és az egyszerű szénhidrátok. Az egészséges zsírok segíthetnek megelőzni az egyszerű szénhidrátokkal járó vércukorszint-kiugrásokat is. Az egészséges zsírok szénhidrátok melletti fogyasztása ugyanis stabilizálja a vércukorszintet, mivel a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását a vérben. Az egészséges zsírok forrásai közé tartozik az avokádó, a diófélék, a magvak, a hal és az olívaolaj

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

3. Fogyassz fehérjét 

Az egészséges zsírokhoz hasonlóan a fehérje is sokkal lassabban bomlik glükózzá, mint a szénhidrátok, ami azt jelenti, hogy a vércukorszinted nem emelkedik meg gyorsan egy fehérjealapú étkezés vagy uzsonna elfogyasztása után. A réparúd és a humusz nagyszerű fehérjében gazdag snack, amely kiegyensúlyozottan tartja a vércukorszintet. 

4. Egyél rendszeresen 

Ha hosszú ideig nem eszel, az a vércukorszinted csökkenését okozza. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozik a gyengeség, az éhségérzet és a szédülés, mivel a szervezeted nem jut hozzá az energiához szükséges glükózhoz. Ha hagyod, hogy a vércukorszinted túlságosan lecsökkenjen, az fokozott éhséghez is vezethet, különösen a cukros ételek iránt, ami növeli a túlfogyasztás és a rossz ételválasztás valószínűségét. Görög kutatók megállapították, hogy a napi hat kis étkezés hatékonyabban stabilizálja a vércukorszintet, mint a három nagy étkezés hosszabb időközönként, ezért ügyelj arra, hogy rendszeresen fogyassz kis mennyiségű egészséges ételeket.

A tanácsok csak tájékoztatásul szolgálnak, és nem helyettesíthetik az orvosi ellátást. Mielőtt bármilyen gyógymódot kipróbálna, kérjük, forduljon orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

1. https://www.diabetes.co.uk/high-low-blood-sugar-symptoms.html

2. https://idmprogram.com/understanding-digestion-eat-carbohydrates-fat-fibre-vinegar-idm-3-2/

3. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02248272  

OLDAL TETEJÉHEZ