Nincs termék a kosaradban
zSÓFI
2023.04.28.
Olvasási idő:
5 perc
A szervezeted a vérben lévő glükózt energiaforrásként használja, ezért mindig szükséged van egy bizonyos vércukorszintre.
Bizonyos tényezők azonban kibillenthetik a vércukorszintet az egyensúlyából, ami vagy emelkedett, vagy csökkent szintet okozhat. Az így kialakuló vércukorszint-emelkedések és -csökkenések szorongáshoz, cukros ételek utáni sóvárgáshoz, fáradtsághoz, gyengeséghez és "agyi köd" érzéshez vezethetnek.
Szerencsére a vércukorszint egyensúlyhiányát általában étrenddel és életmóddal megelőzhetjük.
Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan tarthatod egyensúlyban vércukorszinted.
Ügyelned kell arra, hogy ne fogyassz túl sok cukros ételt az étrendedben, mivel ezek glükózként egyenesen a vérbe jutnak, ami megemelkedett vércukorszinthez vezet. Az olyan nyilvánvaló cukrok mellett, mint a sütemények, édességek, szénsavas italok és kekszek, vigyázz az olyan szénhidrátokra is, amelyek szintén cukorrá bomlanak le a szervezetben. Az "egyszerű" szénhidrátok, mint például a fehér kenyér, a gabonafélék és a fehér tésztafélék hasonlóan viselkednek, mint a cukros ételek, és a vércukorszint megugrását okozhatják. Kerüld ezeket az egyszerű szénhidrátokat az "összetett" szénhidrátokat, például a teljes kiőrlésű gabonafélék és a bab javára, amelyek egyenletesebben alakulnak át glükózzá.
Az egészséges zsírok viszonylag lassan emésztődnek, ami azt jelenti, hogy nem okoznak olyan vércukorszint-emelkedést, mint a cukor és az egyszerű szénhidrátok. Az egészséges zsírok segíthetnek megelőzni az egyszerű szénhidrátokkal járó vércukorszint-kiugrásokat is. Az egészséges zsírok szénhidrátok melletti fogyasztása ugyanis stabilizálja a vércukorszintet, mivel a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását a vérben. Az egészséges zsírok forrásai közé tartozik az avokádó, a diófélék, a magvak, a hal és az olívaolaj.
Az egészséges zsírokhoz hasonlóan a fehérje is sokkal lassabban bomlik glükózzá, mint a szénhidrátok, ami azt jelenti, hogy a vércukorszinted nem emelkedik meg gyorsan egy fehérjealapú étkezés vagy uzsonna elfogyasztása után. A réparúd és a humusz nagyszerű fehérjében gazdag snack, amely kiegyensúlyozottan tartja a vércukorszintet.
Ha hosszú ideig nem eszel, az a vércukorszinted csökkenését okozza. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozik a gyengeség, az éhségérzet és a szédülés, mivel a szervezeted nem jut hozzá az energiához szükséges glükózhoz. Ha hagyod, hogy a vércukorszinted túlságosan lecsökkenjen, az fokozott éhséghez is vezethet, különösen a cukros ételek iránt, ami növeli a túlfogyasztás és a rossz ételválasztás valószínűségét. Görög kutatók megállapították, hogy a napi hat kis étkezés hatékonyabban stabilizálja a vércukorszintet, mint a három nagy étkezés hosszabb időközönként, ezért ügyelj arra, hogy rendszeresen fogyassz kis mennyiségű egészséges ételeket.
A tanácsok csak tájékoztatásul szolgálnak, és nem helyettesíthetik az orvosi ellátást. Mielőtt bármilyen gyógymódot kipróbálna, kérjük, forduljon orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez.
Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok
Források:
1. https://www.diabetes.co.uk/high-low-blood-sugar-symptoms.html
2. https://idmprogram.com/understanding-digestion-eat-carbohydrates-fat-fibre-vinegar-idm-3-2/
3. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02248272