A javasolt napi lépésszámok életkor szerint 

zSÓFI

2023.05.03.

Olvasási idő:

5 perc

Lehet, hogy már rendszeres számláló vagy, vagy akár van egy alkalmazás az okostelefonon, amely minden lépését rögzíti.

Ha azonban jelenleg nem figyeled ezt, érdemes végiggondolni, hogy az egészségügyi szakemberek naponta hány lépést javasolnak testünk fizikai egészségének megőrzése érdekében. 

Miért fontos az ajánlott napi lépésszám elérése? 

A rendszeres mozgásnak számtalan előnye van a keringésünk és szívünk egészségének javításától a fogyás támogatásáig és bizonyos krónikus betegségek kockázatának csökkentéséig. Az aktivitási szint lépésenkénti mérése nagyszerű módja annak, hogy minden nap elegendő fizikai gyakorlatot végezz.

Az általános gyalogláson kívül egyéb dolgok, mint például az aerob edzés, a futás vagy a jóga, mind beleszámítanak a napi lépésszámba. Van olyan aktív munkája, ahol a nap nagy részében talpon vagy? Ez is számít. Talán azt mondták neked, hogy napi 10 000 lépés az ideális.

Noha ez egy jó összeg, amire érdemes törekedni, bizonyos tényezőktől, például életkorától, egészségi állapotától vagy fizikai képességeitől függően több vagy kevesebb lépés megfelelőbb lehet a számodra.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Útmutató az ajánlott napi lépésekhez életkor szerint 

Kíváncsi vagy, pontosan hány lépést kellene megtenned naponta a korodhoz képest? Íme egy alapvető útmutató a napi lépésszámláláshoz életkor szerint:


18 éven aluliak számára javasolt napi lépésszám 


Általános szabály, hogy minél fiatalabb Ön, annál több lépést kell megtennie. Ha a gyerekek megtanultak megfelelően járni, és csontjaik teljesen kifejlődtek, napi minimum 6000 lépést kell megtenniük. Ennek meg kell közelítenie a dupláját, ha gyermekei rendszeresen sportolnak, szaladgálnak a játszótéren vagy csak általában nagyon aktívak. 


Felnőtteknek ajánlott napi lépések 


Amint eléri a felnőttkort, napi lépésszáma valószínűleg természetesen csökkenni fog, ahogy belép a munkaerőpiacra vagy diák lesz.  A 10 000 lépés még mindig jó cél, de ha a lépések száma közelebb van a 7 000-hez, az is rendben van. Rendszeresen edzeni vagy fogyni próbálsz? A lépések számának legalább 12 000-nek kell lennie. 


65 év feletti felnőttek számára ajánlott napi lépések 


Ahogy öregszel, csontjaid törékenyebbé válnak, és edzettséged általában csökken. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megúszhatod az edzés nélkül! 

A napi lépésszám elérése továbbra is fontos, és az aktivitási szinttől és az általános egészségi állapottól függően valahol 3000 és 10 000 közötti lépésekre kell törekedned.             

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Nagyszerű módszerek a lépések számának növelésére 

Ha irodában dolgozol, vagy napjaid nagy részét bent ülve töltöd, ne essen kétségbe. Számos dolgot tehet a lépésszámok növelése érdekében. Ezek a következők:


1. Minden nap sétálj

A napi sétákba való illeszkedés nagyszerű módja annak, hogy növelje lépésszámát. Hét közben próbáld az ebédidő felét a szabadban tölteni a friss levegőn sétálva.


2. Álló íróasztal használata

Azok, akik irodában dolgoznak, nehezen tudnak beleférni a napi lépésszámba, különösen, ha autóval ingáznak. Az álló íróasztal nagyszerű módja annak, hogy izmaidat aktívan tartsad, ráadásul munka közben a helyszínen sétálhatsz, hogy megemeljed a lépéseidet.


3. Lépcsőzés

Akár egy sokemeletes épületben dolgozik, akár egyszerűen csak az üzletekbe ugrik be, a lift vagy a mozgólépcső helyett a lépcsőzés nagyszerű módja a napi lépések felgyorsításának.


4. Lépés, amikor telefonál

Ha telefonhívásokat kell fogadnia munkája miatt, vagy egyszerűen csak szeret a barátaival és családjával csevegni, próbáljon felállni, és csevegés közben járkáljon a szobában.


5. Parkolás távolabb

Akár a boltokba, akár munkába hajtott autóval, próbálja meg minden nap valamivel távolabb parkolni autóját, így egy kicsit tovább kell gyalogolnia, hogy elérje célját. Ha el akarsz menni valahova, fontold meg, hogy elsétálsz a háztól, ha a közelben laksz. Szeretnéd megőrizni jó általános egészségi állapotod, hogy lépést tudj tartani az ajánlott napi lépésszámmal? Fontoljad meg valamilyen táplálék-kiegészítő, például omega-halolaj szedését, amelyről úgy gondolják, hogy támogatja a szívet és serkenti az agyműködést. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.healthline.com/health/average-steps-per-day

https://www.healthline.com/health/how-many-steps-a-day#2

https://www.firstquotehealth.com/health-insurance-news/recommended-steps-day

https://www.healthline.com/health/average-steps-per-day#age

https://blog.blinq.com/just-for-fun/24-ways-increase-average-steps-per-day/

https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-fish-oil#section2

 

OLDAL TETEJÉHEZ