Almaecet jótékony hatásai

zSÓFI

2023.05.03.

Olvasási idő:

10 perc

A legtöbben ismerjük a barna malátaecetet, amelyet chipsre szórnak, és a fehérborecetet, amelyet vinaigrette-ekben, savanyúságokban és chutney-kban, sőt, tisztításhoz is használnak.

De lépjünk túl a maláta- és a fehérboreceten, mert új ecet van a piacon - az almaecet.

Valószínűleg már hallottál néhány csodálatos dolgot az almaecetről, többek között azt, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet, segíteni a fogyást, enyhíteni a pattanásokat, segíteni az emésztést, sőt, még az immunrendszeredet is erősíti.

Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk ezt a rendkívül népszerű ecetet; lerántjuk a leplet arról, hogy mi is ez, mit takar az "anya" utalás, és ami még fontosabb, néhány egészségügyi előnnyel jár, ami az étrendbe való beillesztéséhez kapcsolódik. 

Mi az almaecet? 

Ahogy az imént említettük, az almaecet az ecet egyik fajtája. Az almaecet erjedési folyamata során keletkezik.

A folyamat során az almában természetesen jelen lévő cukrot erjesztik az almaborhoz hozzáadott élesztő és/vagy baktériumok segítségével.

Idővel az almaborból alkohol, majd ecet lesz.

Ezt az almaecetet ihatod úgy, ahogy van (de vigyázz a fogzománcodra és az ízlelőbimbóidra, mert rendkívül csípős!), vagy fogyaszthatsz almaecet kapszulát vagy gumicukrot, hogy megkapd az ACV jóságát.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Milyen almaecet típus létezik?

Kétféle almaecet létezik:

A szűrt típusok - kicsit világosabbnak tűnik, és általában nem tartalmaz darabkákat.

Aztán van a szűretlen típus, ami sokkal sötétebbnek tűnik, és előfordul, hogy lebegnek benne darabkák.

Most ne ijedj meg azoktól a szálas, szálkás, lebegő daraboktól, mert ezek az "anya", amely állítólag tele van bélbarát probiotikumokkal, pontosabban ecetsavbaktériumokkal.

Van, aki az ACV-t anyával, van, aki anélkül szereti, ez csak rajtad múlik.

De azt tapasztalhatod, hogy az anya változat általában egy kicsit többe kerül, mint az anya nélküli változatok.

Összefoglaló

Az almaecet lényegében egy olyan ecet, amely almából készül az almabor erjesztési folyamata során. Kapható az "anyával" vagy anélkül, amelyről úgy tartják, hogy tele van jótékony hatású anyagokkal. 

9 egészségügyi előnyei az almaecetnek 

Azt mondják, hogy a "modern orvostudomány atyja", Hippokratész az almaecetet sebek tisztítására és köhögés csillapítására használta. Miért is maradt népszerű ez a népi gyógymód az ókori Görögország óta?


1. Segít javítani az emésztést

Más erjesztett élelmiszerekhez hasonlóan a pasztörizálatlan almaecet is tartalmaz egészséges baktériumokat - a bélbarát baktériumokat, amelyek segítenek az emésztőrendszer megfelelő működésében. Az almaecet enyhülést nyújthat azoknak, akik gyomorproblémákkal, például emésztési zavarokkal vagy gyomorégéssel küzdenek. Ennek oka, hogy semlegesíti a gyomorsavat, míg az ecetsav a káros baktériumok ellen küzd.

Az almaecetről kimutatták továbbá, hogy vírusellenes, valamint gomba- és fertőzésgátló hatású, ami mind hasznos a mikrobiom és az általános immunegyensúly támogatásában.


2. Támogatja az immunrendszert

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás, így immunrendszered védelme azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel tudod kivédeni a betegségeket és fertőzéseket.

És itt jönnek a képbe a nyers almaecetben található egészséges baktériumok.

Tanulmányok szerint az egészséges baktériumok segíthetnek abban, hogy hamarabb felépülj, ha megbetegszel. Eközben az ACV antibakteriális tulajdonságai állítólag képesek felvenni a harcot a szervezetünkben lévő kórokozókkal, például az E-colival, a staphylococcus aureusszal és a candida albicans-szal.


3. A hajad állapota

Ha száraz, törékeny a hajad vagy viszket a fejbőröd, a szokásos samponodat egy üveg szűretlen almaecettel felcserélve kezelhetőbb fürtöket kaphatsz.

Kutatások szerint a magas lúgtartalmú samponok használata hajtöredezéshez és szárazsághoz vezet, ezért az almaecet a hajra jó ötlet lehet.

Az anyában lévő ecetsav vélhetően segít csökkenteni hajunk pH-értékét, hogy leküzdjük a száraz, göndör érzést.

A fejbőrünk és hajunk pH-szintje savas, körülbelül 4,5 és 5,5 között van. A normál hajápolási termékek lúgosak, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy hajunk törékennyé és szárazzá váljon. A víz is ugyanezt a hatást gyakorolhatja, mivel pH-semleges. Mivel azonban az almaecet savas, segíthet helyreállítani a haj pH-egyensúlyát, ha hajmosás után a hajadra öntjük.


4. Javítja a bőr és a körmök egészségét

Tisztító, hidratáló és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően az almaecetet természetes megoldásként használják az egészségesebb bőr és köröm érdekében. Tonerként alkalmazva segíthet a bőr pH-értékének kiegyensúlyozásában, hámlasztó hatása pedig kisimít és puhít.

Az almaecetet pedig durva, repedezett sarkak esetén általában lábáztatóként használják.


5. Csökkenti a vércukorszintet

Fontos a vércukorszint kordában tartása, és tanulmányok kimutatták, hogy az almaecetben található ecetsav jótékony hatású lehet.

Úgy vélik, hogy az ecetsav blokkolja a keményítő emésztését segítő enzimeket.

Ennek eredményeként a vércukorszint nem ingadozik annyira a keményítőtartalmú ételek, például tészta vagy kenyér fogyasztása után.


6. Korpásodás elleni küzdelem

Az almaecet hidratáló tulajdonságainak köszönhetően képes kezelni a zsírosodást vagy az élesztőgomba, a malassezia túlzott mennyiségét; a korpásodás két fő bűnösét.


7. A tápanyagszint növelése

Az almaecet magnéziumot, vasat, foszfort, mangánt, aminosavakat, antioxidánsokat tartalmaz, és evőkanálanként mindössze három kalóriát.


8. Segíti a fogyást

Az almaecetes fogyókúrás pletykáknak lehet némi igazságuk!

Kutatások szerint az almaecet hatékonyan segíthet a fogyásban.

Ami a hatását illeti, úgy tartják, hogy az ACV lassítja az ételekben lévő keményítő felszívódását, ami hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, és csökkenti az étvágyat. Egy 2018-as, a Journal of Functional Foods című szaklapban közzétett, aktívan fogyni próbáló emberek körében végzett vizsgálat szerint a napi 1,5 evőkanál almaecetet fogyasztó diétázók többet fogytak, mint azok, akik csak a diétát követték.


9. A szív egészségének javítása

A szív- és érrendszeri betegségek (például szívbetegség és stroke) kockázata idővel csökkenhet, ha rendszeresen fogyaszt almaecetet.

Az almaecet csökkenti a triglicerideket, amelyek az artériák mentén zsíros plakkok felhalmozódását okozzák.

Egy kisebb léptékű vizsgálatban a tudósok megállapították, hogy az almaecet szerény mértékben csökkenti a koleszterinszintet azoknál az embereknél, akiknek a szintje nem volt egészségtelenül magas.

Érdekes módon a malátaecetnek nem volt ugyanez a hatása - a kutatók úgy vélik, ez azt jelenti, hogy nem az ecetsav okozza a hatást, hanem az almaecetben található pektin nevű vegyület, egyfajta rost.

A pektin jelen van az almában és az ecetben, és segíthet semlegesíteni a rossz koleszterint, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy tanulmány szerint jelentősen alacsonyabb volt a szívbetegségek kockázata azoknál az embereknél, akik gyakran (hetente 5-6 alkalommal vagy annál többször) fogyasztottak olajos-ecetes salátaönteteket, mint azoknál, akik ritkán fogyasztottak ilyet.

Egy másik, a Journal of Functional Foods című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alma csökkentette a vér összkoleszterinszintjét, miközben növelte a jó (HDL) koleszterin szintjét túlsúlyos vagy elhízott embereknél. 

Az almaecet 8 legjobb felhasználási módja 

Az almaecet finom, íme néhány csodálatos módszer, hogy a legtöbbet hozza ki belőle:

Hogyan használjuk az almaecetet?


1. Napi italként

Lefekvés előtt keverj el két teáskanál almaecetet egy nagy pohár vízben.

De ne feledd, mindig hígítsd fel, mielőtt meginnád. Önmagában az ecet savas jellege miatt durva lehet a torkodra és károsíthatja a fogaidat.

Az almaecetből készült ital elkészítése általában a legjobb megoldás.


2. A só alternatívájaként

Próbálod csökkenteni a nátriumbevitelt? Cseréld le a sót egy csipetnyi almaecetre, hogy fokozd a szokásos ételeid ízét.


3. Salátaöntetként

Keverjed össze az olívaolajat, az almaecetet és a mézet citromlével, hogy a ropogós salátalevelekre csöpögtesse.


4. Gőzölős arckezelésként

Az arc gőzölése megnyitja a pórusokat és segít megtisztítani a szennyeződéseket.

Ahhoz, hogy a kezelést a következő szintre emeld, egyszerűen adj két teáskanál almaecetet egy tál forró, forró vízhez.

Takarjad le a fejét egy törölközővel, és üljön a gőz fölé akár 15 percre. Ha végeztél, spricceld le az arcodat hideg vízzel, és finoman tapogasd szárazra a bőrödet.


5. Bőrtisztítóként és tonikként

Miért ne cserélnéd le a megszokott bőrápolási termékeidet egy teljesen természetes alternatívára? Miután vízzel leöblítetted az arcodat, végezetül töröld át egy egyenlő arányban vízből és ecetből álló oldattal.

Mielőtt ezzel próbálkozol, végezz egy tapaszpróbát, hogy megelőzd a bőr érzékenységét.


6. Tisztító hajöblítőként

A viszkető fejbőrt megnyugtató, nedvességgel és fényességgel felturbózó almaecet pont jót tesz a szomjas hajnak. Először is keverj össze egyenlő mennyiségű almaecetet és vizet egy üvegben.

A szokásos hajmosás után öntse rá a keveréket, majd öblítse le vízzel a puhább, tisztább hajért.


7. Lábáztatásként

Nincs is jobb, mint egy otthoni spa kezelés egy hosszú nap után. Ha pedig repedezett sarokkal vagy lábszaggal küzdesz, a lábad szűretlen ecetben való áztatása segíthet.

Ha ki akarod próbálni, adj egy rész ecetet és két rész meleg vizet a lábfürdődhöz. Áztasd 10-15 percig, hogy sima, selymes bőröd legyen.


8. Almaecetes gumicukorként vagy más kiegészítőként

Ha szeretnéd élvezni az almaecet minden előnyét a szervezet számára, de nem akarod megenni vagy meginni, ne aggódj, rengeteg étrend-kiegészítő létezik, beleértve az almaecetes gumicukrokat és az almaecetes tablettákat, amelyeket kipróbálhat. 

Biztonságos minden nap almaecetet fogyasztani? 

Igen, abszolút. Valójában az almaecet hatékonyságát vizsgáló számos klinikai tanulmányban a résztvevők minden nap fogyasztották az almaecetet.

Van azonban néhány megfontolandó szempont, például az, hogy a nap melyik szakában fogyassza.

Például nem tanácsos az almaecetet este utoljára inni, ha gyomorégést, savas refluxot vagy gastrooesophagealis reflux betegséget (GERD) tapasztal.

Tisztán fogyasztva idővel a fogzománcot is károsíthatja, és nagy mennyiségben szuvasodást okozhat. Ennek oka, hogy az ecetben található ecetsav elég erős anyag, és gyengítheti a fogzománcot, ami ásványi anyagvesztéshez és fogszuvasodáshoz vezethet.

Ennek megelőzése érdekében mindig egy rész ecetet igyál tíz rész vízhez, és szívószállal kortyolgassa.


Mennyi almaecetet kellene inni naponta?

A legtöbb tanulmány kis adag, legfeljebb napi 2 evőkanál almaecet fogyasztásán alapul. Emiatt a felnőtteknek nem szabad meghaladniuk a napi 2 evőkanálnyit, mivel a hatásokat még nem vizsgálták megfelelően.

Ha úgy találod, hogy a napi 2 evőkanállal való kezdés hányingert okoz, kezdheted kicsiben, napi ½ evőkanállal, majd fokozatosan haladhat felfelé a 2 evőkanálig.


Igyak almaecetet tisztán?

Nem, az almaecetet nem szabad tisztán inni.

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, amikor almaecetet szedünk az egészségünk érdekében. Az almaecet erősen savas anyag, amely körülbelül 5-6% ecetsavat tartalmaz.

Tisztán (hígítatlanul) fogyasztva károsíthatja a fogzománcot. Ez az a kemény, védő bevonat, amellyel fogaink rendelkeznek, és amely, ha egyszer lekopik, nem nő vissza. A nyelőcsövet is megégetheti, ha rendszeresen hígítatlanul fogyasztjuk, mivel az itt található érzékeny bőrt nem az erősen savas anyagokra tervezték (ellentétben a keményebb gyomornyálkahártyával). Ezért van az, hogy amikor hányunk, az erős gyomorsavak égető érzést hagynak a torokszöveten. Az almaecetet mindig hígítsuk vízzel, két evőkanál almaecethez körülbelül 250 ml-t. Gyógyteákhoz és turmixokhoz is adhatod, hogy még jobban elfedd az ízét. Ne feledd, almaecetet adhat salátaöntetekhez, szószokhoz, vinaigrette-ekhez és pácokhoz is. Vannak, akik az almaecetet tartalmazó italokat szívószállal isszák, hogy a folyadék minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. Almaecet fogyasztása után mindig öblítse ki a száját vízzel, hogy ne maradjon a szájban maradék, amely veszélyeztetheti a fogzománcot. 


Az almaecet mellékhatásai

Az almaecet fogyasztásakor a mellékhatások lehetnek az utolsó dolog, ami eszébe jut. Elvégre ez csak ecet! Van azonban néhány lehetséges mellékhatás, amellyel érdemes tisztában lenni.

Összességében az emberek minimális mellékhatások nélkül ihatják vagy használhatják az almaecetet, és a leggyakoribb mellékhatások az ecetsavtartalma miatt az ecet erősségéhez kapcsolódnak. Ez lehet:

1. Kémiai égési sérüléseket okozhat - ismert, hogy megégeti a bőrt, amikor szemölcsök eltávolítására használják.

2. Fogkárosodáshoz vezethet - mivel képes erodálni a fogzománcot, ami idővel szuvasodáshoz vezethet.

3. Torokirritációhoz és allergiás reakciókhoz vezet - valamint csökkent káliumszinthez, hipoglikémiához.

4. Hányinger és emésztési zavarok - hígítatlanul fogyasztva rosszullétet okozhat, illetve savas refluxot okozhat.

5. Alacsony káliumszint - ha hosszú ideig, nagy mennyiségben fogyasztják

6. Károsíthatja az emésztőrendszert (torok, nyelőcső és gyomor) - ha hígítatlanul és nagy mennyiségben fogyasztják.

7. Befolyásolhatja egyes diabetikus gyógyszereket. - az almaecet potenciális vércukorszint-csökkentő tulajdonságai miatt tanácsos egyeztetni a háziorvosával, ha cukorbetegként szedését fontolgatja.

8. Krónikus vesebetegségben szenvedők számára alkalmatlan lehet - a veséknek gondot okozhat a felesleges sav feldolgozása, ezért előbb beszéljen orvosával. 

Összefoglaló 

Bár az almaecetet nyugodtan fogyaszthatod minden nap, fontos, hogy hígítva fogyaszd, hogy megvédd a fogaidat és a bőrödet a zománc korróziójától és bizonyos esetekben a kémiai égéstől, valamint az emésztőrendszeri sérülésektől és az allergiás reakcióktól.

Néhány utolsó szó az almaecetről

Az almaecet fogyasztásának, az almaecet tabletta vagy gumicukor fogyasztásának, illetve a salátákra és egyéb ételekre szórásának előnyei széles körben elterjedtek. És, ha az ACV-t az anyával együtt fogyasztja, az egészségügyi előnyök vélhetően még mélyebbek.

Az emésztés segítésétől és a lehelet frissen tartásától kezdve a haj fényes csillogásáig és az immunrendszer erősítéséig az almaecet több szempontból is hatalmasat üt. A cikkben szereplő tanácsok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi ellátást. Kérjük, mielőtt bármilyen kiegészítőt, kezelést vagy gyógymódot kipróbálna, egyeztess orvosoddal vagy egészségügyi szakemberrel. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health#1

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768

https://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

https://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

https://genesisregenmed.com/apple-cider-vinegar-a-simple-way-to-boost-our-immune-system/

https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768

https://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/

https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618300483

http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/38jzBcHNHD1jWpLtVybgj20/is-apple-cider-vinegar-really-good-for-me

https://www.thehealthy.com/home-remedies/apple-cider-vinegar-every-day/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

https://www.mindbodygreen.com/articles/apple-cider-vinegar-benefits-and-how-to-take-it

https://www.thehealthy.com/home-remedies/apple-cider-vinegar-every-day/

https://thefoodmedic.co.uk/2020/05/acv-a-review-of-the-evidence/

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768#possible-side-effects

https://www.nature.com/articles/ijo2013157

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324184#low-potassium

https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/2018/august/debunking-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar 

OLDAL TETEJÉHEZ