A magas vagy alacsony vércukorszint egyensúlyban 

tartása étkezéssel 

zSÓFI

2023.04.28.

Olvasási idő:

5 perc

Azt mondják, ami felfelé megy, annak lefelé is kell jönnie - és ez gyakran igaz a vércukorszintre is. A túl alacsony vagy túl magas vércukorszint hatással lehet az egészségére, különösen akkor, ha cukorbetegséget diagnosztizáltak, vagy ha a vércukorszintje a normál tartomány felett vagy alatt van. Olvass tovább, és olvass tanácsokat arról, hogy mit tegyél a tányérra, hogy stabilan tartsd vércukorszinted. 

Mi történik, ha túl magas vagy alacsony a vércukorszinted? 

A hiperglikémiának is nevezett magas vércukorszint az, amikor a szervezeted nem képes a vérből a cukrot a sejtjeidbe szállítani. Ez általában az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket, valamint a terhes nőket érinti, akiknél terhességi cukorbetegség alakul ki. Néha olyan embereket is érinthet, akiknek súlyos fertőzésük van, vagy éppen stroke-on vagy szívrohamon estek át. Növekedésük során a gyermekek és fiatal felnőttek is átmenetileg magas vércukorszintű időszakokat tapasztalhatnak.

Az alacsony vércukorszint orvosi elnevezése hipoglikémia, amikor a szervezetünk reagál a túl alacsony vércukorszint csökkenésére. Ezt gyakran az étkezés kihagyása, a túl sok testmozgás, a túl sok alkoholfogyasztás vagy a túl sok inzulin szedése váltja ki. Bizonyos esetekben a gyógyszerek hatására is csökkenhet a vércukorszint. 

Hogyan lehet emelni a vércukorszintet? 

Az alacsony vércukorszintű roham kezelésére fontos, hogy igyáé vagy egyél valami cukrosat, ami 15-20 g gyorsan ható szénhidrátot tartalmaz. Ez lehet néhány édesség, legfeljebb öt dextróztabletta, egy pohár gyümölcslé vagy cukros üdítőital. 

Hogyan csökkentheted vércukorszinted? 

Ha túl magas a vércukorszinted, többféle módon is segíthetsz kordában tartani:


Figyelj a szénhidrátbevitelre

Amikor szénhidrátokat eszünk, a szervezetünk glükózzá bontja őket, ami megemeli a vércukorszintet. Ezért a finomított vagy feldolgozott szénhidrátok, például a fehér kenyér vagy a cukortartalmú sütemények és kekszek fogyasztásának csökkentése segíthet a vércukorszint szabályozásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend segít csökkenteni a vércukorszintet. Az egyik konkrétan azt állapította meg, hogy amikor a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő elhízott betegek kalóriaszegény, csak 20% szénhidrátot tartalmazó étrendet követtek, fogytak és csökkent a vércukorszintjük.


Válassz alacsony GI-vel rendelkező élelmiszereket

A GI a glikémiás index (GI) rövidítése, amely azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Tehát a magasabb GI-vel rendelkező élelmiszerek gyorsabban szabadítják fel a glükózt, mint az alacsonyabb GI-vel rendelkező élelmiszerek, amelyek lassan és egyenletesen szabadítják fel a glükózt. Ha aggódsz a cukorszinted miatt, válassz alacsony GI-jű ételeket, például húst, tojást és tenger gyümölcseit. Ha szénhidrátokról van szó, válassz zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, édesburgonyát és hüvelyeseket, amelyek szintén alacsony GI-vel rendelkeznek.


Növeld a rostbevitelt

A magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök, a bab, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek lelassítják a cukor felszívódásának és a szénhidrátok emésztésének sebességét. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszint fokozatosan emelkedik. Az olyan oldható rostforrások, mint a zabkása, az alma, a diófélék, a zeller és a lenmag, valamint különösen a teljes kiőrlésű gabonafélék bizonyítottan csökkentik a vércukorszintet, és védelmet nyújthatnak a vércukorszint ellen.

Kutatások szerint a cukortartalmú italok emelik a vércukorszintet, növelik a cukorbetegség kockázatát és súlygyarapodáshoz vezetnek. A víz viszont összefüggésbe hozható a vércukorszint csökkentésével, és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.


Emeld a krómszintet

A króm egy olyan ásványi anyag, amely segít a szervezetnek lebontani a zsírokat és a szénhidrátokat, valamint segít szabályozni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél5. Az olyan élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojássárgája, a korpás gabonafélék, a diófélék, a húsok és az olyan zöldségek, mint a brokkoli, krómban gazdagok.


Igyál néhány kanál almaecetet

Az almaecetet aranyszínű és fanyar ízével természetes gyógymódként használják fejbőr- és bőrbetegségek kezelésére. Most pedig kutatók szerint egy-két kanálnyi ecet csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet, hogy szénhidrátfogyasztás után teltebbnek érezzük magunkat. Keverj el 2 teáskanálnyit egy pohár vízbe, vagy használd salátaöntetként. Ha azonban már szedsz gyógyszert a vércukorszinted csökkentésére, előbb egyeztess orvosoddal.

A vércukorszint ellenőrzése kihívást jelenthet, de ha változtatsz az étrended, könnyebbé teheted, hogy a helyes úton maradj, és kordában tartsd a vércukorszintet. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

 1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18495047

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10731498

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27044603

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21994426

5 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/(SICI)1520-670X(1999)12:2%3C55::AID-JTRA2%3E3.0.CO;2-G/abstract

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276  

 

OLDAL TETEJÉHEZ