A vegán cukrok és természetes édesítőszerek

zSÓFI

2023.04.28.

Olvasási idő:

5 perc

Miből készül a vegán cukor? Honnan tudom, hogy a cukrom vegán-e? És mi a cukor vegán helyettesítője?

Igen, hallunk téged, a vegán cukor és a vegán természetes édesítőszerek világában eligazodni egy kicsit aknamezőnek tűnhet, nem igaz?

De ha már tudod, hogy mi micsoda, akkor a vegán cukrot, édesítőszereket és alternatívákat teljes pompájukban élvezheted, mert tudsz róluk.

Ez a cikk arra hivatott, hogy segítsen eljutni erre a pontra, megválaszolva néhány kényes, de kulcsfontosságú, vegán cukorral és édesítőszerekkel kapcsolatos kérdést. 

Miből áll a vegán cukor? 

A vegán cukor nem finomított cukor, amelyet cukornádból állítanak elő. Tudod, az az anyag, amit általában a teádba teszel, a müzlidre szórsz, vagy amivel sütni szoktál. A vegán cukor azonban répacukor. Ez azért van, mert a répacukor nem csontszénből, azaz elégetett állati csontokból készül. A finomított cukorkészítési folyamat során a cukornádszárakat összezúzzák, hogy elválasszák a levét a pépétől. Ezután a levet feldolgozzák, szűrik és csontszénnel fehérítik (a csontszén adja a cukor tiszta fehér színét). Itt nem érdemes megemlíteni, hogy bár a legtöbb fehér nádcukor érintkezik állati csontokkal (csontszénnel), ebből a csontszénből semmi sem kerül a végtermékbe, amit aztán hazaviszünk magunkkal. 

Mielőtt rátérnénk a következő pontra, még egy ugyanilyen fontos és érdekes dolgot szerettünk volna jelezni a - barna cukorral kapcsolatban.

Ezt a cukorfajtát jellemzően úgy állítják elő, hogy a finomított (nád)cukorhoz melaszt adnak, ami általában azt jelenti, hogy azok a gyártók, akik a fehér cukor előállításához csontszénnel használják a csontszéneket, ugyanezt teszik a barna cukorral is. Tehát ne feltételezd, hogy a barna más, csak azért, mert barna, nagy valószínűséggel valamikor állati csontokkal is érintkezett. 

Honnan tudom, hogy a cukrom vegán-e? 

Mi a legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizzük, hogy a cukrod vegán-e vagy sem? Így van, megvan, nézd meg az összetevők listáját.

Ha a címkén az áll, hogy bio, az azt jelenti, hogy nem csontszénnel készült. Ha pedig nem bio, ellenőrizd, hogy finomítatlan-e vagy répából készült. Ugyanis bármilyen típusú répa- vagy kókuszcukor vegánbarát.  

Mi a cukor vegán helyettesítője? 

Van néhány különböző vegán cukoralternatíva, ezek közé tartozik:

Stevia - egy természetes édesítőszer, amely a Stevia Rebaudiana növény leveleiből származik, ami egy gyógynövény. Az egyik legnagyobb előnye annak, hogy a finomított cukrot Steviára cseréljük, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma.

A fruktóz - a gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható cukor. A gyümölcslé sűrítményben is megtalálható, amelyet általában vegán sütemények készítéséhez használnak.

Agávé nektár - agávé szirup néven is ismert, folyékony édesítőszer, amely a Mexikóból származó kék agávé növény nedvéből származik. Úgy írják le, mintha a méz és a tiszta juharszirup keresztezése lenne, ami a következő vegán cukorhelyettesítő a listán...

Juharszirup - ahogy a neve is mutatja, a juharszirup a cukorjuhar fákból származik, méghozzá a nedvéből. Létezik juharszirup is, ami egy granulált édesítőszer, ami párolt juharszirupból készül, és a kristályos fehér cukor gyakori helyettesítője.

Árpamaláta-szirup - egy másik szirup, ez a szirup párolt kukoricapüréből és csíráztatott árpából készül. Nem olyan édes, mint a cukor, íze melaszra emlékeztet, és gyakran használják a méz vagy a cukor helyettesítésére receptekben. 

A cukor vegán cukorra és vegán édesítőszerekre való cseréjének előnyei 

1. Kíméletesebbek a derekunkhoz és a fogainkhoz

Sajnos a túl sok cukor fogyasztása hízásra késztethet. Emellett fogszuvasodást is okozhat. A "szabad cukrok" a napi táplálkozásunkkal bevitt kalóriáknak legfeljebb 5%-át kellene, hogy kitegyék.

Eközben az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben, zöldségekben és a tejben természetesen előforduló cukrot nem kell csökkentenünk. A cukor természetes formáit tartalmazó vegán termékekre való áttérés tehát potenciálisan segíthet a kalóriaszabályozásban, a fogyásban/testsúlygyarapodásban, és jobb lehet a fogainknak is.


2. Több természetes tápanyagot tartalmaznak

A természetes formában előforduló vagy nem nagyon feldolgozott cukor egészségesebb, mert több olyan forrásból származó tápanyagot tartalmaz, amelyeket a szervezetünk felhasznál, hogy megakadályozza az inzulin kiugró értékeit. A kókuszcukor mesés példa erre. Káliumot, magnéziumot és nátriumot tartalmaz, amelyek mind elengedhetetlenek a szervezet víztartalmának szabályozásához, valamint számos szív-, ideg- és izomfunkcióhoz. 400-szor több káliumot tartalmaz, mint a hagyományos cukor.


3. Antioxidáns hatású lehet

A kókuszcukor ismét híres erről. Mivel dehidratált kókuszdió nedvéből készül, nyers élelmiszernek minősül, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamat során nem veszít értékes antioxidánsaiból. Ezek az antioxidánsok felelősek azért, hogy megakadályozzák a test sejtjeinek oxidációját, ami viszont segít megelőzni az öregedést. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

 https://www.mydarlingvegan.com/is-sugar-vegan/

 https://www.vegan.com/sugar/#:~:text=This%20sugar%20is%20made%20from,yummiest%20substances%20on%20the%20planet.

 https://www.peta2.com/vegan-life/is-sugar-vegan/#:~:text=Yes.,coconut%20sugar%20is%20vegan%2Dfriendly.

 https://www.peta2.com/vegan-life/is-sugar-vegan/#:~:text=Yes.,coconut%20sugar%20is%20vegan%2Dfriendly.

 https://www.livestrong.com/article/203571-vegan-sugar-substitutes/

 https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/

 https://thebeet.com/your-ultimate-guide-to-healthier-sugar-choose-vegan-and-natural-sweeteners/

 https://www.peta.org/living/food/health-food-coconut-sugar/

 https://www.peta.org/living/food/health-food-coconut-sugar/

 

OLDAL TETEJÉHEZ