A Q10 hatása és mire jó

zSÓFI

2023.05.02.

Olvasási idő:

5 perc

Szeretnéd dúsítani és feszesíteni fáradt, kimerült bőröd? Itt megvitatjuk a Q10 koenzim hatásait, és azt, hogy mitől lesz ez az összetevő értékes kiegészítője a napi bőrápolási koktélodnak.

Mielőtt azonban belemerülnénk abba, hogy miért érdemes a következő szépségápolási csomagodba a koenzim Q10 bőrápoló krémet tenni, szánjunk egy pillanatot néhány alapvető bőrtudományi ismeretre. 

A bőröd alá jutás 

A bőröd sejtrétegekből áll, amelyeket rugalmas szövetek és rostok sűrű hálózata támogat. A bőröd megjelenése megváltozhat, ha ezek a rostok sérülnek vagy valamilyen módon megszakadnak. A fiatalos, ragyogó arcszín fenntartása a sejtek folyamatos javításán és megújulásán múlik. A probléma az, hogy ahogy öregszik, ez a sejtmegújulási folyamat egyre nehezebbé válik. A kollagéntermelés lelassul, és a sejtek általában nehezebben tudnak javítani és megújulni.

Ennek eredményeképpen elkezdheted észrevenni a bőr textúrájának és tónusának változásait. És azt fogod tapasztalni, hogy egyes változások nem múlnak el olyan könnyen, mint korábban. A ráncok például azért jelennek meg, mert a kor előrehaladtával a bőr kevésbé lesz rugalmas. Ennek következtében a szövetek elveszítik rugalmasságukat, és a bőr szöveti struktúrája nehezebben pattan vissza. Fokozatosan az ismétlődő arckifejezések által okozott barázdák tartósabb ráncokká válnak. A sejtmegújulást újraélénkítő bőrápolás azonban segíthet. Itt lép reflektorfénybe a Q10 koenzim

Mi az a Q10 koenzim? 

A koenzim Q10 (CoQ10, vagy hivatalosabban ubikinon) egy olyan antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon termel. Minden sejtben megtalálható, és számos fontos szerepe van a bőr egészségének támogatásában. Sajnos ez egy olyan koenzim, amelyet a szervezet a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel. Ahogy a sejtjeidben csökken a CoQ10 mennyisége, változásokat észlelhetsz a bőröd megjelenésében. Például a sejtregenerációs folyamat lelassul, ami miatt a bőr fakóbbnak tűnhet. Sőt, ami még rosszabbá teszi a dolgokat, az öregedés jelei is szembetűnőbbé válhatnak, és a bőr hajlamosabb lesz az alábbiakra is. A CoQ10 feltöltése segíthet támogatni a bőr egészséges működését, növelve annak feszességét és felfrissítve arcbőrét. 

Hogyan működik a Q10 koenzim? 

A koenzim Q10 gyakran megtalálható olyan bőrápolási termékekben, mint a tonerek, gélek és krémek. De mit tesz a Q10 koenzim a bőrért?

Először is, élénkíti a sejtek aktivitását. Ez az extra energia segít megszabadulni a méreganyagoktól, kijavítja a károsodás jeleit, és általában hozzájárul az egészséges bőrsejtek fenntartásához. Röviden, segít a bőrnek a lehető leghatékonyabban ellátni a funkcióit.

Másodszor, támogatja a kollagén- és elasztintermelést. A kollagén tartja az arcbőrt feszesen és dúsan. Az elasztin pedig rugalmasságot kölcsönöz a bőrének. Együttesen biztosítják a bőr szilárdságát és szerkezetét. A Q10 koenzim a sejtaktivitás serkentésével segít fenntartani az új kollagén és elasztin egészséges utánpótlását.

Harmadszor, segít a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök megtámadják az elasztint és a kollagént, ami miatt azok elveszítik alakjukat. Antioxidánsként a Q10 koenzim segít megvédeni a bőrsejteket ettől az oxidatív stressztől, és lehetővé teszi a méreganyagok hatékonyabb kiürülését. Ez korlátozza az általuk okozott károkat, és segíti a károsodások gyógyulását. 

A Q10 koenzim bőrre gyakorolt előnyei 

Miért jó tehát a Q10 koenzim a bőrnek? A CoQ10 energiainjekció, képessé teszi a bőrsejteket arra, hogy jobban ellássák alapvető funkcióikat. Ez egészségesebb bőrt eredményezhet, ami számos látható előnyben mutatkozik meg a felszínen.


Ragyogás

Ahogy öregszel, a CoQ10 hozzáadása a bőrápolási rutinodhoz lehetővé teszi a bőrsejtek hatékonyabb javítását és regenerálódását. Ennek eredményeképpen a fakó és fáradt arcbőr ragyogást kaphat.


Feszesítő

Az új kollagén egészséges termelődésének köszönhetően bőröd feszesebbnek tűnik, és a finom vonalak és ráncok megjelenése is csökkenhet.


Egyenletesebb bőrtónus

A melanin túlzott termelődése sötét foltok és hiperpigmentációs foltok kialakulását okozhatja. A CoQ10 állítólag gátolja a tirozináz - a melanin termelődését elősegítő anyag - termelését. Ennek eredményeképpen a koenzim Q10 bőrápolás korlátozhatja ezeknek a bőrszín-változásoknak a romlását.


Bőrnyugtató

Antioxidánsként a CoQ10 segít megvédeni a bőrt az irritáló anyagoktól és a külső tényezők okozta károsodástól.


Összefoglalva: A Q10 koenzim felhasználása

A CoQ10 szintjének feltöltésével rengeteg lehetséges egészségügyi előnye van. Ebben a bejegyzésben arra összpontosítottunk, hogy mit tehet a bőröd érdekében. Manapság már tudatosabb és felelősségteljesebb döntéseket hozunk a bőrápolás kiválasztásakor. Ez ahhoz a trendhez vezetett, hogy napi bőrápolási koktélt hozzunk létre egyetlen összetevőből álló termékekből. Egy koenzim Q10 szérum jól működik ebben a tudatosabb szemléletű bőrápolásban. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits 


https://www.mitoq.com/blog/blog/how-does-coenzyme-q10-help-to-make-skin-look-younger 


https://www.nivea.co.uk/advice/skin/what-is-q10-233 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits                

OLDAL TETEJÉHEZ