Szabadtéri programok a jó közérzetedért 

zSÓFI

2023.04.28.

Olvasási idő:

5 perc

A wellness egy olyan kifejezés, amelyet manapság sokat hallunk. Arra utal, hogy a mentális és fizikai állapotodra összpontosítasz, és időt szánsz arra, hogy mindenféle módon gondoskodj magadról, amire szükséged lehet.

Elég egyszerűen hangzik, de sokan elgondolkodnak azon, hogyan tudnak ténylegesen javítani a jóllétükön.

A szabadban töltött idő mindenféle előnyökkel jár, ezért is beszélnek a szabadtéri tevékenységekről, mint az egyik legnagyobb jóléti gyakorlatról.

Növelheted energiaszinted, kreativitásodat és támogathatod immunrendszered. Itt összeállítottunk egy listát a legszórakoztatóbb szabadtéri tevékenységekről, amelyek segítenek javítani a közérzetet, és feldobják a hangulatot! 

1. Kirándulás a természetben 

A természetben való kirándulás az egyik legkönnyebben megvalósítható szabadtéri wellness-ötlet.

Bármilyen kondíciójú ember számára alkalmas, és remek módja annak, hogy a gyerekeket is bevonjuk. Próbáld meg azonosítani a látott vadon élő állatokat, virágokat és növényeket, és talán új megvilágításba helyezi őket. Még egy városközpont közepén is mindenféle természetet találhatsz, ha eléggé körbenézel.

A természet újfajta megbecsülése nagyszerű hatással van az elmére, és a mozgás fizikai előnyei mellett. 

2. Kertészkedés 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van kerted, akkor az a jóléted üdvöskéje lehet. Nemcsak a friss levegő és a D-vitamin lesz a hasznodra, hanem az is, hogy magról nevelhetsz valamit, és élvezheted, ahogy a virágok, zöldségek vagy a munkád gyümölcse formát ölt. Ha nincs saját szabadtéri területed, akkor a kastélyokban és tanácsi projektekben is van lehetőség önkéntes munkára, hogy ezt a csodálatos hobbit űzhessed. Vagy miért ne jelentkezhetnél egy kisparcellára? 

3. Ülj kerékpárra 

A kerékpározás egy aktívabb szabadtéri élmény, de még mindig az egyik legkedveltebb jó közérzetet biztosító tevékenység. Akár országúton, akár a kitaposott úton kerékpározol, remek módja annak, hogy kitisztítsd az elmét és felpörgesd a szívet. Időt szakíthatsz a természet megbecsülésére, és messzebbre juthatsz, mint gyalogosan, új látnivalókat és élményeket tárva fel. 

4. Piknik 

Nem kell minden kinti tevékenységednek testmozgással járnia! A piknik az egyik legszórakoztatóbb szabadtéri wellness-tevékenység felnőttek és gyerekek számára, és ehhez uzsonna is jár! Csomagoljad össze kedvenc ételeid (egészséges recepteket itt találsz), ragadj pokrócot, és indulj el a parkba, a tengerpartra vagy akár a saját kertedbe.

Segít, hogy mindannyian a szabadban legyetek, feldobja a hangulatot, és legalább egy étkezést egy kicsit kevésbé stresszessé tesz. 

5. Játsszatok egy játékot 

Néhány egészség- és jóléti tevékenység komolyan hangozhat, de semmi akadálya annak, hogy egy kis szórakozást is beépítsetek.

Ha szeretnél még mindig kacagni a szabadban, akkor vigyél ki gy társasjátékot. Ez remek módja annak, hogy eltereljed a gondolataid, kapcsolatokat építs és feldobjad a hangulatot. 

6. Menjetek el csillagászni 

Akár bimbózó csillagász vagy, akár egyszerűen csak valaki, aki szereti a jó kilátást, a csillaglesés figyelemre méltó módja annak, hogy megtapasztalj egy kis nyugalmat. Bárhol is vagy, egyszerűen csak feküdj le a szabadban, és nézd meg, mit látsz.

Vannak alkalmazások, könyvek és weboldalak, amelyek segítenek megérteni, hogy mit láthatsz, vagy egyszerűen csak hátradőlhetsz és élvezheted a látványt.

Ne feledd, a szemednek körülbelül 20 percre van szüksége, hogy alkalmazkodjon a fényhez, így teljes mértékben láthatod a csillagokat, amelyek ott vannak.

7. Az elme és a test fejlesztése

Rengeteg olyan, a jólétet szolgáló szabadtéri tevékenység létezik, amely segíthet az elméd és a tested fejlesztésében.

A mindfulness meditáció olyan dolog, amelyet a szabadban és a szabadban egyaránt lehet gyakorolni, és a buddhizmusban gyökerezik.

A jelen pillanat tudatosságát és az elme békéjét hozhatja el. Ne hagyatkozz a napsütésre, hogy kimozdulj a szabadba. A folyton változó éghajlaton élve az egészségünk mindig ki lesz szolgáltatva az időjárásnak, ezért vegyük elő a gyapjút és a vízhatlan ruhát, bármit is mond az előrejelzés, és így az év bármely szakában élvezhetjük a mozgás előnyeit. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


 https://blog.lboro.ac.uk/wellbeing/2020/06/26/eight-outdoor-activities-to-boost-wellbeing/ 


 https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/nature-and-mental-health/ideas-to-try-in-nature/            

OLDAL TETEJÉHEZ