Napi D-vitamin szükséglet pótlása

zSÓFI

2023.05.02.

Olvasási idő:

10 perc

Amikor a borús téli éjszakák fokozatosan világosabb tavaszba és nyárba mennek át, tényleg a D-vitaminra kell gondolnod?

A találóan napfényvitaminnak nevezett vitamin bevitele télen mindenkinek ajánlott, mivel nem kapunk annyi napfényt - amire a szervezetünknek szüksége van a D-vitamin előállításához.

Szükséged van-e D-vitamin szedésére nyáron, amikor a nap süt az égen? Nem kellene, hogy bajunk legyen - igaz?

Úgy tűnik, nem mindig! Fedezd fel, miért olyan fontos az elegendő D-vitamin bevitele, és miért lehet, hogy néhányunknak még nyáron is hiányt okoz. Arról is beszélgetünk, hogy a COVID vakcina beadása miért nem jelenti azt, hogy a D-vitamint az út szélére dobhatjuk - ez még mindig nagyon fontos vitamin az általános egészségünk szempontjából. 

Mi az a D-vitamin és miért fontos? 

A kolekalciferol néven is ismert D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyre a szervezetünknek szüksége van a foszfor és a kalcium felszívódásához és felhasználásához.

Mindkét ásványi anyag elengedhetetlen az erős, egészséges csontok és fogak fenntartásához, valamint a szervezet más folyamatainak, például a szív- és izomműködésnek a támogatásához. 


A D-vitamin a következőkhöz is fontos:

- Az immunrendszer támogatása

- az izomműködéshez


A D-vitamin hiányának jelei

A D-vitamin hiánya gyermekeknél tachycardia kialakulásához vezethet, míg a felnőtteket olyan csontbetegségek veszélyeztetik, mint a csontritkulás.

Az alacsony D-vitamin-hiány egyéb tünetei a következők:

- Ízületi és csontfájdalmak

- Növekedési problémák

- Székrekedés

- Fogínybetegség


Szedj D-vitamint egész évben?

Igen, a közhiedelemmel ellentétben jó néhányunk számára hasznos lehet, ha egész évben D-vitamin-kiegészítőt szedünk.

A szervezetünk nem raktározza a D-vitamint, ezért minden nap szükségünk van rá.

Mivel a D-vitamin élelmiszerből származó D-vitamin-források száma kevés, és nem mindig garantált a napsütéses idő, a kiegészítők biztonságos módszernek számítanak a hiány megelőzésére. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a szükséges D-vitamin 90%-a a napfényből származik, és csak 10%-a a táplálkozásból.

Néhány embercsoportnak kifejezetten ajánlott egész évben D-vitamin-kiegészítőt szedni, többek között:

- Vegánok/vegetáriánusok - mivel a legtöbb D-vitaminban gazdag élelmiszer állati eredetű.

- Terhesek - hogy segítsék a baba normális fejlődését.

- Csecsemők és gyermekek - hogy segítsék növekedésüket és normális fejlődésüket, különösen a kis csontjaik számára!

- Azok, akik sok időt töltenek zárt térben - mivel előfordulhat, hogy nem kapnak minden nap megfelelő napfényt.

- Azok, akik csak korlátozottan vannak napfénynek kitéve - például azok, akik vallási takarót, például hidzsábot viselnek. 

Szedj D-vitamint nyáron? 

Ez tényleg az egyes személyektől és életmódjuktól függ. Ha minden nap napközben napon tartózkodsz, fényvédő nélkül, vagy túl sokat takarva a bőröd, akkor valószínűleg nem lesz gond. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik sok D-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztanak, például vörös húst, teljes értékű tojást, olajos halat és dúsított gyümölcslevet/növénytejet vagy reggelizőpelyhet.

Azonban, ahogy fentebb említettük, a szervezetünknek szüksége van a napi D-vitamin adagra. Ez azért van, mert nem tudjuk elraktározni és felhasználni egy esős napon (hogy úgy mondjam), ezért ezt figyelembe kell vennünk. Túlságosan könnyű itt-ott eltölteni egy-egy napot anélkül, hogy tisztességes napfényt kapnánk vagy D-vitamin tartalmú ételeket fogyasztanánk, így a táplálékkiegészítő "üzembiztos" lehetőségnek tekinthető. 

Mennyi ideig kell a napon tartózkodni a D-vitamin beviteléhez? 

A megfelelő napfény optimális idejét valahol délelőtt 11 és délután 3 óra között tartják - vagy amikor a nap elkezd besütni az ablakon, és könyörög, hogy menjen ki egy kis szünetre!

A sötétebb bőrűeknek, például az afrikai vagy dél-ázsiai származásúaknak azonban hosszabb időt kell a napon tölteniük ahhoz, hogy ugyanannyi D-vitamin termelődjön, mint a világosabb bőrűeknek. Ez azonban egy kicsit trükkös lehet, mivel nem akarod túl sokáig kitenni a védtelen bőröd, mivel ez leégést okozhat, és növelheti a bőrrák kockázatát. Legyél észnél, és miután eléggé kitetted magad a napnak, menj el a napról, vagy használj fényvédő krémet.

U.i.: a szervezeted nem tud D-vitamint előállítani az ablakon keresztül érkező napsugarakból, mert a szervezetednek a D-vitamin előállításához szükséges UVB-sugarak nem tudnak átjutni az üvegen!


Mi történik, ha nem kapsz D-vitamint a napból?

A napból jutunk a legolcsóbban és a leghasznosabb D-vitaminhoz, ezt nem tagadhatjuk, de nem ez az egyetlen módja annak, hogy elegendő mennyiségű jó anyaghoz jussunk. 

D-vitaminban gazdag étrend 

Bár ez egy kicsit bonyolultnak tűnhet, különösen, ha valaki szigorú étrendet követ (igen, a vegánokra gondolunk!), bárki be tudja szerezni a szükséges D-vitamin mennyiségét az ételekből.

Az alábbi élelmiszerek D-vitamint biztosítanak:

Hús

- Vörös hús

- Máj

- Belsőségek


Hal és tenger gyümölcsei

- Olajos halak, például lazac

- Tonhal

- osztriga

- Pisztráng

- Szardínia

- Makréla

- Hering


Vegetáriánus

- Egész tojás (a sárgája a fontos!)

- Sajt

- Dúsított tehéntej

- Dúsított tejjoghurt

- Margarin


Vegán

- Tofu

- Szójatej

- Mandulatej

- Dúsított vegán joghurt

- Dúsított narancslé

- Dúsított reggeli gabonapehely

- Dúsított húspótlók

- Gomba 


Hogyan juthatsz még elegendő D-vitaminhoz? Olvasd el cikkünket!

D-vitamin-kiegészítők 

A D-vitamin-kiegészítők a kevés napsütést kapó országokban élő emberek többségének ajánlottak.

Emellett egész évben ajánlott az alacsony D-vitaminszint kockázatának kitett emberek bizonyos csoportjai számára, beleértve a 65 év felettieket, a sötét bőrűeket és a vegánokat/vegetáriánusokat.

Szerencsére többféle módon is szedhetsz D-vitamin-kiegészítőt, többek között:

- Sprayk

- Porok

- kapszulák

- tabletták

- folyadékok

- Pezsgőtabletták

És nem mind a hagyományos csukamájolajból készül, találsz vegán és vegetáriánus tablettákat is, amelyek juhgyapjúból, UV-fényben termesztett gombából, sőt, még gombából is készülnek!


Lehet D-vitamin hiányod nyáron?

Igen, az év bármely szakában kialakulhat D-vitaminhiány, így a langyos, napsütéses nyári napokon is! Ennek számos oka lehet, többek között:

- MINDIG SPF-et használsz - szükséged van egy kis szünetre, ha ez lehetséges számodra, hogy a szervezeted D-vitamint tudjon termelni - kb. 20 perc napvédelem nélkül nem ártana!

- Fedezd magad - a napfénynek a szabad bőrödet kell érnie, ami azt jelenti, hogy semmilyen ruházat vagy SPF nem akadályozhatja azt. Az ujjak felhajtása gyakran ajánlott, de néhányan nem érzik magukat kényelmesen, ha ezt nyilvánosan teszik - ezért próbáld meg ezt négyszemközt csinálni, ha ez a helyzet.

- Sötétebb bőrűek ¬- a sötétebb bőrű emberek nehezebben szívják fel a D-vitamint, mint a világos bőrűek, ezért hosszabb időt kell eltölteniük a D-vitamin felvételével.


Miért alacsony a D-vitamin szintem nyáron?

Ugyanazok a dolgok, amelyeket említettünk, amelyek nyáron D-vitaminhiányt okozhatnak, gyakran ugyanazok a dolgok okozzák az alacsony D-vitaminszintet is.

Egész évben lehet D-vitamint szedni?

Igen, a szervezetünknek szüksége van a napi D-vitamin adagra, mivel nem tudjuk elraktározni későbbi felhasználásra, így a legtöbb ember számára teljesen rendben van, ha egész évben szeded a D-vitamint.

Ha gyógyszereket szedsz, vagy alapbetegségeid vannak, mindig a legjobb, ha egyeztetsz az orvosoddal, mielőtt elkezded a napi étrend-kiegészítők szedését, ezért ezt tartsad szem előtt.


A D-vitamin és a COVID19 közötti kapcsolat

Mivel a COVID-19 korlátozások miatt sokan a szokásosnál több időt töltöttünk a zárt térben, a D-vitamin-ellátás fenntartása kiemelt fontosságú volt.

Ennek oka, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb napfényt kaptunk volna, és a D-vitamin támogathatja az immunrendszerünket.

De most többet mehetünk ki a szabadba, sokan be vannak oltva, és minden egy kicsit normálisabbnak tűnik, így mégis a D-vitamin-pótlást kellene előtérbe helyeznünk? Ezt neked kell megítélned- szerinted elég napfény éri a csupasz bőröd, és elég D-vitaminos ételt fogyasztasz?

Ha igen - jó neked! A naposabb hónapokban valószínűleg nincs szükséged vitaminpótlásra.

Ha nem, akkor egy étrend-kiegészítő biztosíthatja ezt a nyugalmat. Talán láttál már néhány beszámolót arról, hogy a D-vitamin csökkenti a COVID-19 (koronavírus) kockázatát. Bár jelenleg számos vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy van-e kapcsolat a kettő között, jelenleg nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin szedése megelőzheti vagy kezelheti a COVID-19-et.


Megkaptam a védőoltást - kell aggódnom a D-vitamin miatt?

A D-vitaminnak és a vakcinának igazából semmi köze egymáshoz, két különálló egység, amelyek segíthetnek immunrendszerünk támogatásában.


Mitől védhet még a D-vitamin?

A D-vitamin segít fenntartani az egészséges immunrendszerünket. Emellett segít megvédeni izmainkat, csontjainkat és fogainkat.

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits 


https://www.mitoq.com/blog/blog/how-does-coenzyme-q10-help-to-make-skin-look-younger 


https://www.nivea.co.uk/advice/skin/what-is-q10-233 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits 


https://www.byrdie.com/coq10-skincare-benefits                      

OLDAL TETEJÉHEZ