Milyen vitamint szedjek?

zSÓFI

2023.05.02.

Olvasási idő:

10 perc

A vitaminoknak van egy olyan csoportja, amely létfontosságú a szervezet számára - ezeket nevezzük esszenciális vitaminoknak. A szervezet nem tud megfelelően működni nélkülük.

A szervezet nem képes magától előállítani az esszenciális vitaminokat, ezért az étrendünkön keresztül kell hozzájutnunk.

Azonban még a legjobb szándékkal sem mindig sikerül elegendő vitaminhoz jutnunk ahhoz, hogy szervezetünk a lehető legjobban működjön. 

Miért szednek az emberek vitaminokat? 

Világszerte emberek milliói szednek vitaminokat, hogy kiegészítsék táplálékbevitelüket és elősegítsék optimális egészségüket.

Fontos megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott, sokféle gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, egészséges zsírokat és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó étrendet nem lehet helyettesíteni. A "kiegészítés" szó valójában azt jelenti, hogy hozzáadunk és fokozzuk, nem pedig azt, hogy helyettesítjük.

Te ismered legjobban a tested, ezért figyeljen oda azokra a jelekre és jelzésekre, amelyek arra utalhatnak, hogy valamiben hiányt szenved. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Fakó és száraz haj, bőr és köröm? 

A haj, a bőr és a körmök az általános egészségi állapot jó mutatói. A legjobb vitaminok a bőr, a haj és a körmök számára a következők:

- B-vitaminok - A B-vitaminok a hajnövekedést elősegítő legismertebb vitaminok közé tartoznak, és hozzájárulnak a normál haj és bőr fenntartásához. A riboflavin (más néven B2-vitamin), a biotin (B7-vitamin), a folsav (B9-vitamin) és a B12-vitamin ajánlott vitaminok a hajhullás ellen, amelyet ezeknek a vitaminoknak a hiányával hoznak összefüggésbe.

-A-vitamin - az A-vitamin mindkét típusa (retinoidok és karotinoidok) a májban alakul retinollá. A retinol hozzájárul a normál bőr fenntartásához, ami újabb, tápláltabb bőrt eredményezhet.

- C-vitamin- nélkülözhetetlen a kollagéntermeléshez, amely bőségesen megtalálható hajunkban, bőrünkben, körmünkben.

- A szelén egy antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezet sejtjeit a szabad gyökökkel és az oxidatív stresszel szemben, ami gyenge, fénytelen és élettelen hajat, bőrt és körmöket okozhat. Egyesek a szelént multivitamin komplex részeként szedik, más vitaminokkal együtt, amelyek támogatják a normál haj fenntartását, mint például a biotin és a cink. 

Rosszkedvűnek érzed magad? 

Ez lehet a legyengült immunrendszer jele. Az immunrendszer működését elősegítő legfontosabb vitaminok a következők:

- A C-vitamin hozzájárul az immunitáshoz és véd az oxidatív stressz ellen.

- A D-vitamin szintén jól ismert arról, hogy támogatja az immunrendszer normális működését, és hiánya miatt a szervezet természetes védekezőképessége gyengülhet.

- A kalcium alapvető ásványi anyag, amely jelentős szerepet játszik az immunitásban. A "gyógyuláshoz szükséges immunválaszunk kezdeti kiváltója", ha úgy találja, hogy a bőre lassan gyógyul, akkor több kalciumra lehet szüksége. 

Elfáradtál, de nincs nyilvánvaló okod? 

Megmagyarázhatatlan fáradtságot tapasztal? Ezek a vitaminok segíthetnek:

- Lehetséges, hogy alacsony a vasszinted ebben az alapvető ásványi anyagban. Ha vegán, vegetáriánus, terhes vagy menstruál - ennek nagyobb a valószínűsége. A vas a vörösvértestekben található hemoglobinon keresztül oxigént szállít a test sejtjeihez, és hozzájárul a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

- B12-vitamin - az energiahiány a B12-vitaminhiány egyik első jele. Bár az egészséges fiatalabb embereknél ez ritka, az idősebb felnőtteknél meglehetősen gyakori, és a 75 éves vagy idősebb emberek közül 10-ből körülbelül 1-et érint. A vegánoknak is érdemes megfontolniuk a B12-vitamin-kiegészítőt, ha támogatni szeretnék az energiatermelő anyagcserét. 

Fogyni szeretnél? 

Bár a fogyás nem olyan egyszerű, mint vitaminokat szedni, vannak olyan vitaminok, amelyek támogathatják Önt a fogyásban.

- A D-vitamin valószínűleg az egyik legjobb vitamin a fogyáshoz. A D-vitamin hiányának mellékhatásaként nem kívánt súlygyarapodással jár.

- A kalcium amellett, hogy létfontosságú az egészséges csontok szempontjából, a kutatások szerint a D-vitaminnal együtt bevitt kalcium segíthet az anyagcsere stabilan tartásában és a vércukorszint szabályozásában, ami a fogyókúra során nagyobb súlyvesztéshez vezet. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.hfma.co.uk/media-events/industry-facts/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698273/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130214111608.htm

https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20810979/ 

OLDAL TETEJÉHEZ