Az aroma ereje a jólétedért 

zSÓFI

2023.05.03.

Olvasási idő:

5 perc

Szeleteltél már fel friss, édes narancsot, és éreztél egy kis tavaszt a lépésedben? Vagy besétált egy levendulával átitatott gyógyfürdőbe, és azon töprengett, miért érzi magát ösztönösen ellazultnak a vállai? Amit tapasztalsz, az az aromaterápia csodálatos hatásai. 

Aromaterápia, amit tudnod kell róla:

Mi az aromaterápia? 

Az aromaterápia egy holisztikus terápia, amely az aromás növényekben található illóolajok természetes illatait és fizikai előnyeit hasznosítja, hogy segítsen javítani és egyensúlyban tartani az elmét, a testet és az általános jólétet.

Felgyorsult modern életünk egyre stresszesebbé vált, és a természetes és egészséges életmód iránti vágy még soha nem volt annyira keresett. Az aromaterápia egy egyszerű és könnyen használható terápia, amely segít javítani és egyensúlyban tartani mind érzelmileg, mind fizikailag, miközben segít ébernek lenni és újra kapcsolatba lépni önmagaddal, még az öngondoskodás néhány értékes pillanatára is.

Az illóolajok felemelők, megalapozzák, megtisztítják a lelket és a testet, nyugtatnak, segíthetik a keringést és csillapíthatják a fizikai kellemetlenségeket, sőt a bőrön is használhatók. Ügyeljen arra, hogy kövesse a hígítási tanácsainkat, mivel tisztán használva károsak lehetnek.

Amellett, hogy testre és lélekre jellemző tulajdonságaik vannak, amelyek hajlamosak az aromacsaládjukban – például citrusos, fás, virágos – egységesen átjárni, az illatot is nagyon személyesen tapasztaljuk meg. Mindannyiunknak megvan a saját ízlése és preferenciái az illatokat illetően, és szaglásunk segít eligazodni a minket körülvevő világban és a benne lévő asszociációkban.

A szaglásunk nagyon szorosan kapcsolódik az emlékezethez, és gyakran annak az oka, hogy miért szeretünk vagy nem szeretünk egy illatot, egy adott emléktársításra vezethető vissza, legyen az akár pozitív, akár negatív. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

De hogyan működik? 

Belélegezve az illóolajok hatással vannak a szaglóhagymánkra – a limbikus rendszer egyik összetevőjére, amely egy nagyon kemény, védőcsont mögött helyezkedik el az orr tetején. Ez a rendszer részt vesz érzelmeink, túlélési ösztöneink és a memória kialakításában, és agyunk egyik legrégebbi része. Okos, igaz?

Ősidők óta a civilizációk világszerte nagyra értékelték az illatos növényi kivonatokat gyógyászati tulajdonságaik miatt. Azt vettük át, amit az emberek évezredek óta ismernek, és egyesítettük az illóolajokkal és keveréssel kapcsolatos tudásunkkal és szakértelmünkkel, hogy természetes, hatékony és könnyen használható megoldásokat alkossunk a modern életstílusra és kihívásokra.

Az aromaterápia szépsége abban rejlik, hogy bárhol megtapasztalhatja előnyeit; akár otthon, munkahelyen vagy útközben. Az illóolajok különböző tulajdonságainak megismerésével, és felfedezheti, hogy mit szeret, egyszerű, de személyre szabott keverékeket hozhat létre inhaláláshoz, masszázsolajokhoz, fürdőolajokhoz vagy diffundáláshoz. 

Illatok az alváshoz 

Összességében az egyik legnagyobb kihívás, amellyel manapság szembesülünk, az alváshiány. Több tényező, mint például a stressz, a figyelemelterelés, a száguldó elme vagy a kiegyensúlyozatlan cirkadián ritmus miatt, az alváshiány ördögi kört idézhet elő, amitől stresszesnek, ingerlékenynek, kevésbé koncentráltnak, energiahiányosnak és végül boldogtalannak érezzük magunkat. Ez negatívan befolyásolhatja testi egészségünket is.

Amikor a nyugtató tulajdonságokkal rendelkező illóolajok, mint a levendula, kapcsolatba kerülnek szaglóhagymánkkal, segíthetnek abban, hogy nyugodtabbnak érezzük magunkat. Amikor lazábbak vagyunk, hajlamosak vagyunk mélyebb alvásba sodródni, jobb alvásminőséget érve el, és így sokkal több haszonra teszünk szert az éjszaka folyamán.

A rituálé felépítése segíthet felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre – próbáljon ki egy meleg fürdőt, amely megnyugtató illóolajokkal van átitatva, alkosson színt az alváshoz azáltal, hogy esténként olajokat szórsz be a hálószobájába, és feltétlenül fújjad be az ágyneműt párna spray-vel. lefekvés előtt. Találjad meg a számodra megfelelő rutint, és pillanatok alatt látni fogja a különbséget.

Nem szereted a levendulát? (Mindannyian megvannak a saját preferenciái!) Próbálja ki ezeket az alternatív alvási keverékeket:

Lefekvés előtti fürdéshez keverjen össze 20 ml keverőolajat, például jojoba- vagy édesmandulaolajat:

• 1 csepp pacsuli

• 2 csepp bergamott

• 1 csepp mandarin

Adja hozzá a keverék körülbelül felét a fürdővízhez, forgassad körbe, mielőtt belép, feküdjön hátra és lazítson.

Lefekvés előtti diffúzor keverékhez adja hozzá a következő illóolajokat a diffúzorhoz:

• 1 csepp pacsuli

• 4 csepp bergamott

• 3 csepp mandarin

Körülbelül 30 perccel a visszavonulás előtt indítsa be a diffúzort, hogy a hálószobája tele legyen aromával, mire a feje a párnához ér.

Ha a levendulához citrusos csavart szeretne (mert igazán jó alváshoz!), próbálja ki ezt a lefekvés előtti masszázskeveréket, amely 10 ml keverőolajat tartalmaz:

• 2 csepp levendula

• 2 csepp bergamott

Szánjon időt a keverék bőrbe masszírozására, különös figyelmet fordítva a nyakára és a vállára, hogy elalvás előtt ellazuljon.

Aludj jól! 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.healthline.com/health/average-steps-per-day

https://www.healthline.com/health/how-many-steps-a-day#2

https://www.firstquotehealth.com/health-insurance-news/recommended-steps-day

https://www.healthline.com/health/average-steps-per-day#age

https://blog.blinq.com/just-for-fun/24-ways-increase-average-steps-per-day/

https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-fish-oil#section2

 

OLDAL TETEJÉHEZ