10 legjobb vitamin az egészséges bőrért 

zSÓFI

2023.04.12.

Olvasási idő:

10 perc

Míg a bőrápolási rutinod szerepet játszik bőröd állapotában, a tápanyagokban gazdag étrend csodákat művel, hogy belülről kifelé haladva egészséges bőröd legyen. Mi segít azonban valójában? Íme, a mi útmutatónk a 10 alapvető tápanyagról az egészséges bőrhöz, amely jól néz ki és jól érzi magát. 

  • E-vitamin
  • B7-vitamin (biotin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • C-vitamin
  • A-vitamin
  • D-vitamin
  • B5-vitamin (pantoténsav) 
  • Cink
  • Jód

A bőr egészségének fontossága 

A bőrünk az, ami megvédi a belsőnket a lehetséges külső veszélyektől, beleértve mindent az időjárástól (helló nap!) és a szennyezéstől, az éles, forró és hideg tárgyaktól. Így csakis ennek van értelme, hogy vigyázzunk rá.

Testünk legnagyobb szervét (a bőrt) többek között úgy támogathatjuk, ha gondoskodunk arról, hogy az egészségedhez szükséges vitaminokat fogyasszuk és alkalmazzuk. 

A bőr rossz egészségi állapotának jelei 

Ha bőrünk egészségtelen, általában bizonyos "figyelmeztető jelekkel" tudatja velünk, hogy kicsit rosszul érzi magát. Valójában a bőrünk gyakran elárulja nekünk, ha valami olyan dolog történik belül, amivel foglalkoznunk kell.


Íme a bőr rossz egészségi állapotának legfőbb jelei:


1. Egyenetlen textúra

2. Foltosság

3. Sötét karikák

4. A fényesség hiánya / sivár arcszín

5. Sötét foltok / hiperpigmentáció

6. Száraz, hámló foltok

7. Kirepedezett / száraz ajkak

8. Korai öregedés


Összefoglaló

A bőr rossz egészségi állapotának számos jele van, beleértve a száraz foltokat, a hiperpigmentációt és az egyenetlen textúrát. 

Milyen vitaminok tesznek jót a bőrnek? 

Mindenkinek más a bőre, és mindannyiunknak más a bőrcélja. Szerencsére a vitaminok és egyéb tápanyagok széles skálája létezik, amelyek segíthetnek a bőr normál egészségének fenntartásában.


A legjobb vitaminok száraz bőrre

A száraz bőrnek számos lehetséges oka van, többek között az öregedés, a kiszáradás, az allergia, a szezonális változások és a mikrotápanyaghiány.

Ezen okok közül néhányat sajnos nem lehet elkerülni, de ha vitamin- és ásványianyag-hiányról van szó, kézbe veheted az irányítást.

Ezen mikrotápanyagok némelyikét az étrendeden belül kell fogyasztani, némelyiket pedig akkor, ha közvetlenül a bőrödre alkalmazod (de erről alább bővebben is szó lesz).


Íme a legjobb vitaminok a száraz bőrre:

- D-vitamin

- C-vitamin

- Jód


A legjobb vitaminok a tiszta bőrért

A foltoknak és pattanásoknak sokféle oka van, némelyikre nehéz rávenni a kezünket.

Szerencsére vannak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segíthetnek megtisztítani a bőröd, mint például:

- E-vitamin

- B3-vitamin (niacin)


A legjobb vitaminok az öregedő bőrre

Az öregedés egyik legnyilvánvalóbb (és legrettegettebb) jele a bőrünk megváltozása.

A finom vonalak, a kiszáradás, a bőrpír és a hiperpigmentáció mind az öregedés gyakori és elkerülhetetlen jelei, de ennek nem kell ilyen drámainak (vagy idő előttinek) lennie.

Töltsd fel magad a következő vitaminokkal, hogy az öregedés során is megőrizd és támogasd bőröd normális egészségét:

- A-vitamin

- C-vitamin

- E-vitamin

- B-vitamin


A legjobb vitaminok a ragyogó bőrért

Ragyogó bőr = egészséges bőr. Ezért feltételezzük automatikusan, hogy valaki egészséges, ha olyan harmatos, ragyogó bőre van, amilyenre mindannyian vágyunk.

Íme, néhány vitamin, amely segít megőrizni bőrünk általános egészségét:

- C-vitamin

- A-vitamin

- E-vitamin

- B3-vitamin

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

10 legjobb vitamin az egészséges bőrért (+ egyéb tápanyagok) 

1. E-vitamin

Az E-vitamin fontos zsírban oldódó antioxidáns, amelyet már több mint 50 éve használnak a bőrgyógyászatban. 

Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, ami segíthet megvédeni a korai öregedés és a ráncok hatásaitól, valamint javíthatja a foltok és a tökéletlenségek megjelenését.

Az E-vitamint növények állítják elő, és a táplálkozással kell hozzájutni. A leggazdagabb források közé tartoznak a diófélék, a spenót, az olívaolaj, a napraforgóolajok.

A piacon számos bőrápoló termékben is megtalálható, beleértve a szérumokat, hidratálókrémeket és testápolókat. Legnépszerűbb az öregedésgátló bőrápolásban, de a bőrre gyakorolt jótékony hatásainak nagy része az étrenden keresztül történő fogyasztásából származik.


2. B7-vitamin (biotin)

A biotin a B-vitaminok családjába tartozik, és számos fontos funkciót lát el szervezetünkben, többek között támogatja az egészséges bőrt, hajat és nyálkahártyát.

A biotinhiány jelei közé tartoznak a bőrkiütések, a hajhullás és a törékeny körmök, ezért ajánlott az egészséges bőr érdekében.

Számos élelmiszerben megtalálható, többek között a tojásban, a diófélékben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben.


3. B3-vitamin (niacin)

A B3-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet az étrendünkön keresztül kell bevinnünk. Tanulmányok kimutatták, hogy a niacin potenciálisan segíthet az öregedő arcbőr megjelenésének javításában, nevezetesen a vörös foltok és a hiperpigmentált foltok csökkentésében.

A niacin nemcsak az egészséges bőrben játszik szerepet, hanem segít felszabadítani az energiát az elfogyasztott ételekből.

A B3-vitamin hiánya száraz bőrt eredményezhet, vagy nagyon súlyos esetben pellagra alakulhat ki - ez egy olyan állapot, amely a napégéshez hasonló, fájdalmas, "nyers" érzésű bőrt eredményez.

A hús, a hal, a tojás és a tej mind jó forrásai ennek az alapvető tápanyagnak.


4. B2-vitamin (riboflavin)

A bőr, a szem és az idegrendszer egészségének megőrzéséhez szükséges, a riboflavin megtalálható a tejtermékekben, például a tejben és a tojásban, valamint a dúsított reggelizőpelyhekben és a rizsben.


5. C-vitamin

A bőr számára különösen hasznos C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez, amely támogatja a bőr szerkezetét.

Enélkül a szervezetünk egyszerűen nem lenne képes elegendő kollagént előállítani, ami kulcsfontosságú bőrünk rugalmasságának és tömörségének megőrzéséhez. Ha nem rendelkezünk elegendő C-vitaminnal, az a bőr idő előtti öregedéséhez, például finom vonalakhoz és ráncokhoz vezethet.

Ez az alapvető fontosságú vitamin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, többek között a narancsban, az eperben, a brokkoliban és a burgonyában.

Számos helyi termékben, például hidratáló krémekben és szérumokban is megtalálható, ahol segíthet a foltok és barna foltok kezelésében. 


6. A-vitamin

A zsírban oldódó tápanyagok egy csoportjának gyűjtőneve, az A-vitamint a szervezetünk a sejtek szaporodásához és növekedéséhez használja. Ez különösen fontos a bőrünk számára, mivel nagy a sejtek cserélődése. 

Az A-vitamin olyan élelmiszerekből nyerhető, mint az olajos halak, a tojás és a máj. Ha nem rajongsz a belsőségekért, helyette iktass be az étrendedbe spenótot, sárgarépát és édesburgonyát. Ezek mind jó forrásai a béta-karotinnak, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át.


7. D-vitamin

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin az általános egészségünk szempontjából, segít támogatni csontjainkat, izmainkat, immunrendszerünket és bőrünket.

Az NHS ajánlása szerint mindenkinek napi 10 mcg D-vitaminra van szüksége, amit viszonylag könnyen be lehet szerezni, ha sok időt töltünk a szabadban a napsütésben. Felhős napokon és téli hónapokban azonban ajánlott étrend-kiegészítőt szedni.


8. B5-vitamin (pantoténsav)

A B5-vitamin egy másik egészséges B-vitamin, amire szükségünk van ahhoz, hogy a legjobb formánkat nyújthassuk.

Elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez, és ismert az egészséges bőr fenntartásában játszott szerepéről,hozzájárul a normális szellemi teljesítményhez, és csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget.

Rengeteg természetes élelmiszerben megtalálható, például tojásban, húsban, lencsében, brokkoliban, káposztás tejtermékekben, dióban, babban, káposztában és még sok másban.


9. Cink

A cink amellett, hogy segít fenntartani a normális hajat és körmöket, a bőr egészségét is megőrzi.

Növeld a cinkbevitelt húsok, kagylók, tejtermékek és búzacsíra fogyasztásával.


10. Jód

A jód egy alapvető ásványi anyag, amely segíti a pajzsmirigyünket a pajzsmirigyhormonok előállításában, amelyek viszont segítenek a növekedés szabályozásában, támogatják az egészséges anyagcserét és javítják a sérült sejteket.

A száraz, hámló bőr a jódhiányban szenvedőket érintheti. Egy tanulmány szerint az alacsony pajzsmirigyhormonszintű emberek akár 77%-ánál is előfordulhat hámló és száraz bőr. Ennek oka feltehetően az, hogy a pajzsmirigyhormonok segítik a bőrsejtek regenerálódását. Ha a bőr nem regenerálódik olyan gyakran, mint kellene, az száraz, hámló bőrt eredményezhet.

Ez a nyomelem természetes módon megtalálható a tengervízben, a kőzetekben és egyes talajfajtákban. Ha nem tetszik a földdel teli tányéron való étkezés, akkor válasszon jódban gazdag ételeket, például halat, kagylót és moszatot. Ha azonban vegán vagy vegetáriánus, akkor érdemes lehet kiegészítőt szednie.


Összefoglaló 


- Számos olyan vitamin és ásványi anyag van, amely segíthet a bőr egészségének megőrzésében. 


- Mindegyik más-más funkciót tölt be a bőr egészségében, ezért meg kell győződnie arról, hogy így vagy úgy, de mindegyiket megkapja.    

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Multivitaminok a bőr egészségéért 

Mint láthatod, elég sok olyan vitamin van, amely segít megőrizni a bőröd szép és egészséges állapotát. Ha több mint egy közülük pótlásán gondolkodsz, érdemes lehet megfontolni egy multivitamin használatát. Minden multivitamin különböző mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért mindig ellenőrizd a termék adatait vagy címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az van benne, amit szeretne. Akár olyan multivitaminokat is kereshet, amelyek a bőr egészségére összpontosítanak.


A végső szó

- Számos vitamin és ásványi anyag hozzájárulhat a bőr egészségéhez, többek között a C-vitamin, a B-vitaminok és a cink.

- Ezek többségét beszerezheted a táplálkozásodból, vagy étrend-kiegészítőkhöz fordulhatsz, hogy biztosan elegendő napi mennyiséget kapj. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Források:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475231/


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895281/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/ 


www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/ 


www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 


https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/ 


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16029679/ 


https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/ 


www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475231/ 


https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/pantothenic-acid 


https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ 


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895281/                       

OLDAL TETEJÉHEZ