Fenntartható karácsonyi csomagoló papír ötletek 

zSÓFI

2023.04.17.

Olvasási idő:

10 perc

Te mivel csomagolod a karácsonyi ajándékokat? Csomagolópapírral? Gondoltuk...

A csomagolópapírral az ajándékok díszesnek tűnnek, és ami a legfontosabb, elrejti, hogy mi is az (hacsak nem egy üveg valami). De tudtad, hogy ez nem tesz jót a bolygónak? Ne aggódj, nem azért vagyunk itt, hogy betiltsuk a díszesen becsomagolt ajándékokat vagy akár a csillogást (amíg biológiailag lebomló!). Tudjuk, hogy az ajándékok becsomagolásának fél mókája az, hogy szépen nézzenek ki, de a környezeti hatások miatt fenntarthatóbb módot kell találnunk erre.

Olvass tovább, hogy megtudd, milyen hatással van valójában a karácsonyi csomagolópapír, és fedezz fel néhány környezetbarát alternatívát, valamint azt, hogyan készíthetsz saját magadnak ajándékdobozokat és díszeket. 

Fedezz fel környezetbarát karácsonyi csomagoló papír alternatívát:

A csomagolópapír használatának valódi hatása 

Bár csodálatos, a karácsony hihetetlenül pazarló időszak lehet az évben, különösen, ha az ajándékokról és a csomagolópapírról van szó.

Átlagosan 6 érett fa kell egyetlen tonna papír előállításához. Ez azt jelenti, hogy a karácsonykor felhasznált 8250 tonna papír előállításához körülbelül 50 000 fát használnak fel.

A csomagolópapírban fólia, csillogó darabok és még műanyagdarabok is találhatók, ami azt jelenti, hogy nem könnyű újrahasznosítani. Gyakran festik is, műanyag ragasztószalaggal borítják, és rendkívül vékony, így nagyon kevés újrahasznosítási értékkel bír.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Rövid távú öröm, hosszú távú hatás 

Ami tehát korlátozott élvezeti tényezővel bír, az hosszú távon károsíthatja a környezetet, mivel több fából készül, és nem lehet újrahasznosítani. De mi segíthetünk változtatni mindezen. Hogyan? Azzal, hogy áttérünk az újrahasznosítható ajándékcsomagolás és más, fenntarthatóbb csomagolási lehetőségek használatára. Íme néhány tipp, hogy segítsünk a fenntartható karácsonyi csomagolás útján elindulni.


1.Ellenőrizd a címkéket 


Csak azért, mert valami újrahasznosíthatónak tűnik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az is. 


A jó hír azonban az, hogy lehet környezetbarát karácsonyi csomagolópapírt beszerezni, csak tudnod kell, mire kell figyelned. 


Környezetbarát csomagolópapírt az elmúlt évtizedekben biztosan nehéz volt beszerezni, de szerencsére egyre népszerűbbé válik. Találhatsz olyan csomagolópapírt, amely: 


- Újrahasznosítható 


- Újrahasznosított 


- Műanyagmentes 


- Biológiailag lebomló 


És nem kell, hogy unalmasak legyenek! Rengeteg különböző újrahasznosítható csomagolópapír dizájn létezik az utcán és az interneten, csak meg kell nézni a címkéket. 


2. Ültethető csomagolópapír 


Hát ez milyen klassz! Ha egy kicsit kutakodsz az interneten, találsz olyan speciálisan készített csomagolópapírt, amely beágyazott magokat tartalmaz, általában vadvirágokat, amelyeket utána elültethetsz a kertedben. Beszéljünk 2 ajándékról egyben. 


3. Maradj a klasszikusoknál 


A madzaggal átkötött barna papírcsomagok az egyik kedvenc dolgoddá válhatnak, ha rájössz, mennyi pénzt és időt spórolhatsz meg velük! Ha egyszerűen áttérsz az újrahasznosítható barna csomagolópapírra és madzagra, akkor nincs szükség csomagolópapírra és sellotape-re (ami egyébként nem újrahasznosítható). Ez azt is jelenti, hogy a papír újra felhasználható más ajándékokhoz vagy a szokásos csomagok küldéséhez. 


4. Használd újra a régi újságokat és magazinokat 


Ki mondta, hogy a régi újságok csak fish and chip csomagolóanyagnak, macskaalom-tálcák kibélelésére és ablaktisztításra jók? 


Valójában igazán mutatós ajándékcsomagolás lehet belőlük, különösen, ha ünnepi piros szalaggal, magyalággal vagy piros bogyókkal párosítod őket. 


Van egy partnere, aki szereti a sportot? Egy barátod, aki szereti a kutyákat? Vagy egy unokahúgod, aki imádja a képregényeket? Próbálja meg újra felhasználni a régi magazinokat és képregényeket az ajándékaik becsomagolásához - imádni fogják! Csak előbb ellenőrizze a szövegezést és a képeket, nehogy rossz üzenetet küldjön... 


5. Rajzolj saját szalagokat 


A szalagok nagyszerűek arra, hogy az ajándékoknak megadják az utolsó simítást, de ki mondta, hogy nagy és díszes ügyeknek kell lenniük? Főleg, ha gyakran a kukába dobják őket, vagy valami random kézműves fiókba vetik őket, hogy soha többé ne lássuk őket, ha az ajándékot kibontják. 


A szalagok kézzel történő felrajzolása az ajándékokra (különösen azokra, amelyeket sima csomagolópapírral csomagoltak be) rendkívül hatásosnak tűnik, és személyes jelleget kölcsönöz az ajándéknak. 


Nem győzteleg meg? Fogjon egy fekete vagy színes, vastag filctollat, és próbálja ki, kellemesen meg fog lepődni... 


6. Harisnyák 


Hozzuk vissza a karácsonyi rutinba a jó öreg harisnyákat. Nem lehet felülmúlni azt a gyermeki izgalmat, amit az okoz, ha meglátod, hogy a kandalló felett vagy az ágyad lábánál egy titokzatos finomságokkal teli harisnya vár rád. 


A harisnya használatával jelentősen csökkenthető a pazarlás, és különleges hangulatot kölcsönöz a karácsonyi reggelnek, különösen, ha néhány aranyos, személyre szabott harisnyába fektetsz. 


7. Szövetes csomagolás 


Még ha nem is "hagyományos" választás, az ajándékok szövetbe csomagolása gyönyörű, ízléses és környezetbarát módja lehet az ajándék elrejtésének. Akár egy csinos szövetet használsz, ami a ház körül hever, akár egy divatos új sálat, amiről tudod, hogy imádni fogják, biztos lehetsz benne, hogy ezt a csomagolást nem fogják azonnal kidobni, mint papírpéldányát. 


A furoshiki egy hagyományos japán csomagoló kelmemódszer, amellyel a karácsonyi ajándékok lenyűgözően néznek ki, és íme, hogyan kell elkészíteni az "alap" csomagolást: 


1. Helyezd az ajándékot a kiválasztott anyagból előre kivágott négyzet közepére - győződj meg róla, hogy csomózható és egy kicsit nagyobb, mint amekkorát általában használna. 


2. Fogd meg a négyzet két szemben lévő sarkát, és kösd őket csomóba középen, a végeket pedig tűrd be, ha túl hosszúak. 


3. Ezután fogd a másik két szemközti sarkot, és csomózd meg őket közvetlenül az első csomó fölött. 


4. Egyszerű, igaz? Egy egyszerű és stabil táskát kapsz. 


A Furoshikivel lehet extravagánsabb is, de ez egy remek kiindulási pont. 


8. Használj alternatív díszítéseket 


Ahelyett, hogy megőrülnél az ajándékcsomagolás folyosóján, és fényes, műanyaggal bevont ajándék masnik vagy szalagszerű díszek áradatával jönnél ki, inkább nézz a természetbe inspirációért. 


Egy természetes magyal ága vagy akár egy kis darabka a fenyő karácsonyfájából ugyanolyan pompásan mutatna az ajándékokon vagy az ajándékcímkéken, mint bármilyen más dekoráció. Egyszerűen kösse fel őket madzaggal a klasszikus hatás érdekében. 


Nem tud ellenállni a csillogásnak? Keress magadnak néhány biológiailag lebomló csillámot, hogy kielégítsd a vágyadat a normál csillámok alternatívájaként, amelyek lényegében tiszta műanyag hulladékok. 


9. Legyen ládás 


Van egy-két ládád, ami szanaszét hever? Használd fel őket, és használd újra karácsonyi ajándékdobozként! Íme, hogyan: 


Anyagok: A ládákba helyezett ládák: Így készítsd el a ládákat: 


- Fából készült kis raklapos láda 


- Csiszolópapír 


- Festék 


- Ecsetek 


- Díszek, pl. csillogó csillagok, szalagok, magyal ágak 


- Ragasztó 


- Krepp-papír 


Módszerek: 


1. Csiszold le a ládát, hogy szép sima legyen a festéshez. 


2. Fesd le olyan színűre, amilyenre csak szeretnéd, és ha megszáradt, adj hozzá csillogó csillagokat, szalagokat, magyalágakat. 


3. Fess egy ünnepi üzenetet az oldalára. 


4. Béleld ki a ládát ünnepi krepp-papírral (vagy újságpapírral, ha környezetbarát akarsz lenni), hogy elrejtsd benne az ajándékokat. 


5. Alternatív megoldásként csomagolj be minden ajándékot, mielőtt a ládába teszed őket, és fektesd őket némi aprított papírra/szalmára. 



10. Ajándéktáskák és dobozok 


Szinte mindenkinek van egy rakás random ajándéktasakja és doboza, amit az évek során kapott, igaz? Nos, kiderült, hogy ezek elég fenntartható megoldás lehetnek. A címke gyors eltávolításával a címzett újrahasznosíthatja az ajándéktáskát, hogy jövőre valaki más karácsonyi ajándékát adhassa neki. Ők pedig ugyanezt megtehetik, és a csökkentés, újrahasználat, újrahasznosítás ciklus addig folytatódhat, amíg el nem veszítik fényüket. 


Kidobtad a sajátodat, vagy már egy kicsit kopottasnak tűnik? Az alábbiakban felsorolunk néhány DIY ajándéktáska- és dobozötletet, hogy segítsünk. 


11. Készítsen ajándéktáskákat a régi gabonapelyhes dobozokból 


Ki gondolta volna, hogy az üres müzlisdobozok új életre kelhetnek?! 


Gabonadobozos ajándéktáskák


1. Vágd le a felső füleket, és fesd ki vagy borítsd be a müzlisdoboz külsejét régi újságok, könyvlapok vagy bármilyen más, általad választott bélés felragasztásával.


2. A nyílás közelében készíts egy sor lyukat, hogy átfűzhess rajta egy régi zsinórt, zsinórt vagy szalagot. 


3. Tegyed bele az ajándékát, és kösse masniba a szalagokat. Ta-dah! 


Ha nagyon tetszik a házi készítésű, csináld magad hangulat, akkor nézd meg ezt a cikket a "Hogyan legyen házi készítésű a karácsony" témában. 


12. Alakítsd át a vécépapírgurigából készült csöveket ajándékdobozokká 


Igen, jól olvastad. Ez lehetséges. 


Tudod, mennyi vécépapírgurigát használsz fel minden évben? Nos, ha az összes megmaradt csövet elraktároznád, akkor egy mesés hegynyi kartonpapírcső maradna, amit kis párna alakú ajándékdobozokká alakíthatnál. 


Íme, hogyan csináld: 


WC-papírguriga ajándékdobozok 


1. Lapítsd el a csövet enyhén a tenyereddel. Ne nyomkodd össze túlságosan, hiszen még mindig azt szeretnéd, hogy párna alakú legyen. 


2. Egy kézműves késsel karcolj bele egy keskeny félkör/hold alakú részt a cső mindkét végén. Ne vágd át a kártyát, csak annyi bemélyedést akarsz csinálni, hogy a holdalakokat befelé tudjad hajtani, hogy létrehozzad a doboz két végét. 


3. Tegyed bele az ajándékot, legyen az fülbevaló, nyaklánc vagy más kedves kincs, és díszítsd fel zsineggel, madzaggal, kézzel rajzolt masnival vagy valami ünnepi ággal. 


A végső szó 


Reméljük, hogy ez segített felfedezni azt a sok csodálatos módot, amellyel idén fenntarthatóbbá teheted a karácsonyi ajándékok csomagolását. Ha még több karácsonyi tippet szeretnél megtudni, olvasd el cikkünket!                                                                        

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Karácsonyi ajándékötletek: Holland & Barrett termékek

OLDAL TETEJÉHEZ