Melyik a legjobb omega 3 és miért fontos?

zSÓFI

2023.04.28.

Olvasási idő:

5 perc

Az omega-3-at nem véletlenül nevezik esszenciális zsírsavnak - a szervezeted működéséhez elengedhetetlen, de van néhány meglepő rejtett egészségügyi előnye is. 

Mi az omega-3? 

Két fontos omega-3, a DHA és az EPA főként az olajos halakban, köztük a lazacban, a makrélában és a szardíniában található, de nem kell lemaradnod, ha nem eszel halat - a lenmag, a pekándió, a mogyoró és a dió gazdag az omega-3 egy másik formájában, az ALA-ban, amely a szervezetben DHA-vá és EPA-vá alakul át. 

Omega-3 vs omega-6 

Sajnos a legtöbben nem jutnak elegendő omega-3-hoz. Táplálkozásunkban sokkal nagyobb mennyiségben van jelen egy másik zsírsav, az omega-6, amely olyan élelmiszerekben található, mint a növényi olajok és a hús.

Az omega-6 még mindig esszenciális zsír, de ha több omega-6-ot fogyasztunk, mint omega-3-at, az gyulladást okozhat, ami az ízületi gyulladástól a szívbetegségekig terjedő betegségekkel hozható összefüggésbe. A válasz? Növeljed az omega-3 bevitelt. Próbáljon meg olyan halétel-kiegészítőt szedni, amely megfelelő egyensúlyban tartalmazza a DHA-t és az EPA-t.

Valószínűleg hallottál már arról, hogy az omega-3 jót tesz az ízületeidnek, az agyadnak és a szívednek, de mi találtunk még öt további jótékony hatását ennek az alapvető zsírnak.

- Segíthet jobban aludni

- Megnyugtatja a bőrét

- Csökkentheti a vérnyomást

- Javíthatja a memóriát

- enyhítheti a PMS-t 

Az alábbiakban mindegyiket elmagyarázzuk: 

1. Jobb alvás

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik omega-3 kiegészítőt szedtek, mind tovább aludtak, mind kevesebbet ébredtek éjszaka, és a kutatók szerint az omega-3 hasonló hatással lehet a felnőttekre is. Az omega-3 segíti a szervezetet az elalvás elősegítésében részt vevő anyagok, például a melatonin hormon előállításában.


2. Nyugtassa bőröd

Ekcéma vagy pikkelysömör gyötör? Spanyol tudósok felfedezték, hogy az omega-3-kiegészítők szedése, valamint a helyi kezelések alkalmazása segíthet a pikkelysömör enyhítésében. Egy másik tanulmány szerint az omega-3-kiegészítők szedése csökkentette az ekcéma súlyosságát. A szakértők szerint a hatás az omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető.


3. Csökkenti a vérnyomást

Az omega-3 zsírsavakról azt is megállapították, hogy csökkentik a vérnyomást. Úgy gondolják, segítenek az erek tágulásában, így a szívnek nem kell olyan erősen nyomnia a vért a testben. Ez lehet az egyik oka annak, hogy összefüggésbe hozhatók a stroke alacsonyabb kockázatával.


4. Javítja a memóriát

Folyton elfelejted, hová tetted a kulcsokat? Kutatások szerint a halolaj-kiegészítők hat hónapon át történő szedése élesítheti a memóriádat. Úgy gondolják, hogy az omega-3 zsírsavakban található DHA segít az idegsejteknek jobban kommunikálni egymással.


5. Enyhíti a PMS-t

Minden hónapban rosszkedvű, könnyes vagy szorongó leszel? Az omega-3 segíthet; kutatások szerint a táplálékkiegészítő szedése csökkentheti a PMS pszichés tüneteit, és segíthet a fizikai tünetek egy részén is, a puffadástól a mell érzékenységéig.

Ennek oka az lehet, hogy az omega-3 zsírsavak segítik a szervezetet a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelésében, amelyek segítenek csökkenteni a duzzanathoz és fájdalomhoz kapcsolódó prosztaglandinok egy másik típusának szintjét.

A tanácsok csak tájékoztatásul szolgálnak, és nem helyettesíthetik az orvosi ellátást. 


Melyik a legjobb omega 3 kapszula? Mi az alábbi Omega-3 étrend-kiegészítőket ajánljuk!

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


 www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140306103931.htm 


www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4134971/ 


www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3607063/ 


www.lifehack.org/605575/fish-oil-supplements-to-boost-memory 


www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257651/               

OLDAL TETEJÉHEZ