Mi történik a testeddel, amikor ellazulsz? 

zSÓFI

2023.04.27.

Olvasási idő:

8 perc

Aaah, pihenés. Ez olyasmi, amiről tudjuk, hogy időnként tudatosan kell tennünk, hogy elkerüljük a stresszt és a kiégést. Kétségtelen, hogy a relaxálás pozitív hatással van az elmére. De mi történik a testünkkel, amikor relaxálunk?

Itt megnézzük, milyen reakciókat vált ki a testünkben, amikor egy kis időt szánunk magunkra. 

A relaxációs válasz 

A relaxációs válasz a neve annak, ami akkor történik, amikor a paraszimpatikus idegrendszerünk átveszi az irányítást a testünk felett.

Amikor biztonságban érzed magad, a relaxációs válasz működésbe lép, és blokkolja a tested stresszre adott válaszának hatásait.


Mi a paraszimpatikus idegrendszer?

A paraszimpatikus idegrendszer az agyban kezdődik, és hosszú rostokkal nyúlik ki, amelyek speciális neuronokhoz kapcsolódnak a kívánt szerv közelében, amelyekre hatni kívánnak. A paraszimpatikus idegrendszer a szemre, a könnyet termelő könnymirigyekre, a nyálmirigyekre, a gyomorban lévő idegekre és a húgyhólyaghoz vezető idegekre hat. A szimpatikus idegrendszer az, amely stresszhelyzetben a "harcolj vagy menekülj" választ produkálja.

E válasz során nagy mennyiségű adrenalin szabadul fel a mellékveséből, megnő a pulzusszám, valamint kitágulnak a pupillák és megnő a testben pumpált vér mennyisége. Mindezek a hatások lehetővé teszik, hogy szükség esetén készen állj a futásra.

A paraszimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást, amint biztonságban és ellazultnak érzi magát. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Milyen hatásai vannak tehát a paraszimpatikus idegrendszernek? 

Amikor a paraszimpatikus idegrendszer átveszi az irányítást, szabályozza a szerveid és mirigyeid működését, miközben ellazult vagy, ami jót tesz mind a mentális, mind a fizikai egészségednek.


A szívverésed lelassul

Amikor ellazult vagy, a paraszimpatikus idegrendszer egy acetilokolin nevű hormont szabadít fel.

Ez lelassítja a szívverésedet, és segít a szervezetednek energiát tartalékolni.


Csökken a kortizolszint

A kortizol egy olyan hormon, amely segít a szervezetnek a stresszhelyzetek kezelésében. Ha ez hosszú ideig magas marad, magas vérnyomást okozhat, valamint megzavarhatja az alvási ciklusokat, hangulatingadozást okoz, sok energiát használ fel, és a szervezet zsírraktározásra készteti.

Amint ellazulsz, a tested azon dolgozik, hogy a kortizolszintet visszaállítsa a normális szintre, ami jót tesz az általános egészségének és jólétének.


Javul a memóriád

A théta agyhullámok a relaxációhoz kapcsolódnak, és kutatások kimutatták, hogy erősebb és hosszabb ideig tartó emlékek jönnek létre, amikor az agyat ezek a hullámok befolyásolják.


Az agyad tisztábban fog gondolkodni

A kortizol és az adrenalin nevű stresszkémiai anyagok megbontják az agyhullámok egyensúlyát. A relaxáció segít leállítani a túlműködő korallhullámokat és feloldani az egyensúlyt, lehetővé téve az agy számára a szabályozást, és nyugodt lelkiállapotot hagyva.


Az emésztés újra a helyére kerül

Amikor a "harcolj vagy menekülj" válaszreakcióban vagy, az emésztés leáll, mivel a nagyobb izmok élveznek prioritást. A stressz néha emésztési problémákhoz, például irritábilis bél szindrómához (IBS) vezethet. A relaxáció megfordítja ezt a folyamatot, és újra működésbe hozza az emésztőrendszert.


Lelassul a légzésed

Amikor pánikban vagy, a légzésed felgyorsul. A túl gyors légzés alacsony szén-dioxid-szinthez vezethet a vérben, ami szédülést és gyengeséget okozhat.

A relaxáció lelassítja a légzést, így minden szükséges oxigénhez hozzájuthatsz. Ha a stressz miatt légszomjat érzel, próbálj ki néhány meditációs technikát, hogy segítsen a nyugalmi állapot elérésében. Próbálj meg mélyen és lassan lélegezni az orrodon keresztül. Amikor a figyelmed elkalandozik, irányítsd vissza a légzésedre.


Izmaid ellazulnak

Amikor fenyegetve érzed magad, akár fizikailag, akár mentálisan, az izmaid megfeszülnek.Ez is a harc vagy menekülés válaszreakció része, amely fizikailag felkészít bármelyik lehetőségre. Amikor ellazultnak érzed magad, ez a feszültség enyhül.


Relaxációs technikák

Természetesen könnyű arról beszélni, hogy mit csinál a tested, ha ellazulsz, de néha nehéz lehet tudni, hogyan jutsz el odáig, különösen akkor, ha úgy érzed, hogy sok dolgod van. A relaxáció néhány jó módja közé tartoznak a fent említett meditációs technikák, egy hosszú forró fürdő, relax zene hallgatása, jóga, vagy egyszerűen csak kimozdulni és sétálni egyet.

A cikkben szereplő tanácsok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi ellátást. Kérjük, mielőtt bármilyen kiegészítőt, kezelést vagy gyógymódot kipróbálnál, egyeztess orvosoddal vagy egészségügyi szakemberrel. Az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.


Ha a stressz miatt nehezen alszol el, tudunk ajánlani 10 olyan ételt, ami segítheti a pihentető és nyugodt alvást. Olvasd el cikkünket!  

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health#1

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768

https://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

https://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

https://genesisregenmed.com/apple-cider-vinegar-a-simple-way-to-boost-our-immune-system/

https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.long

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768

https://www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html

https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/

https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464618300483

http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/38jzBcHNHD1jWpLtVybgj20/is-apple-cider-vinegar-really-good-for-me

https://www.thehealthy.com/home-remedies/apple-cider-vinegar-every-day/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

https://www.mindbodygreen.com/articles/apple-cider-vinegar-benefits-and-how-to-take-it

https://www.thehealthy.com/home-remedies/apple-cider-vinegar-every-day/

https://thefoodmedic.co.uk/2020/05/acv-a-review-of-the-evidence/

https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768#possible-side-effects

https://www.nature.com/articles/ijo2013157

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324184#low-potassium

https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/2018/august/debunking-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar 

OLDAL TETEJÉHEZ