3 módszer az immunrendszer erősítésére 

zSÓFI

2023.04.26.

Olvasási idő:

7 perc

Végignézzük a három legjobb módszert annak biztosítására, hogy immunrendszered a legjobb állapotban legyen. Legyen szó étrend-kiegészítőkről, alvásról vagy testmozgásról – megvannak a tippjeink az egészség megőrzéséhez.

Emily Rollason, a Holland & Barrett szakértő táplálkozási szakértője megjegyzései:

Mivel olyan sok időt töltünk bent, különösen ahhoz képest, amit a Covid előtti világban megszokhattunk, előfordulhat, hogy kimaradtunk néhány fontos tápanyagból, amelyek hozzájárulnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Azok a szokások, amelyekbe néhányunk a bezártság idején elkezdhetett belesimulni, például a helytelen táplálkozási választások, hozzájárulhatnak az immunrendszer gyengüléséhez. Bár teljesen érthető, hogy nagyobb a kísértésünk az elvitelre való választásra, a túl gyakori egészségtelen étkezés eredménye az immunrendszer működését támogató tápanyagok, például az A- és C-vitamin alacsony beviteléhez vezethet. Párosítsd ezt a napozás hiányával, ami alacsony D-vitamin-szinthez vezethet, valamint zavart alváshoz és csökkent testmozgáshoz – könnyen belátható, hogy immunrendszerünk milyen hatással lehetett az elmúlt év során.Ezt szem előtt tartva, Emily három módszert osztott meg az immunrendszer felerősítésére, amikor végre kezdünk kilábalni a bezártságból. 

1. Immunerősítő kiegészítők 

A táplálékkiegészítők nagy szerepet játszhatnak immunrendszerünk támogatásában.


• D-vitamin

A D-vitamin nagyon fontos tápanyag, mivel hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, és segít fenntartani a normál csont- és izomműködést.

Általában saját D-vitaminunkat szintetizálhatjuk természetes úton, ha napfénynek vagyunk kitéve, de még a nyári napsütés közeledtével is előfordulhat, hogy egyes embereknél még mindig fennáll a D-vitamin-hiány kockázata, például azok, akik sok időt töltenek zárt térben. Ha kimennek a szabadba, vagy sötétebb bőrtónusú egyének, mivel a nagyobb mennyiségű melanin csökkentheti a D-vitamin hatékony termelésének képességét.


• C-vitamin

A C-vitamin az immunrendszerünk támogatásában is kulcsszerepet játszik. A C-vitamin szintén fontos tápanyag a normál energiatermelő anyagcseréhez, valamint a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez.

Ez különösen kulcsfontosságú, mivel a bezártság vége előtt áll, és sokan több dolgot szervezünk barátainkkal és családtagjainkkal – testünket energikusan és egészségesen kell tartanunk, hogy élvezhessük ezt a bezárás utáni életmódot! 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

2. Tartsd mozgásban a tested 

A testmozgás nagyon fontos az immunrendszer fenntartásához, legyen az egy gyors séta a boltokba vezetés helyett, vagy egy úszás a tengerben, tóban vagy folyóban.

A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres és megfelelő testmozgás modulátorként hathat az immunrendszerre azáltal, hogy fokozza a limfociták keringését.

Ez a fehérvérsejtek egy fajtája, amelyek némelyike olyan antitesteket termelhet, amelyek elpusztíthatnak bizonyos kórokozókat, és elősegítik a citokinek, az immunsejtek aktivitását befolyásoló kis fehérjék felszabadulását.

Ha újra elkezdesz járni az edzőteremben, ajánlom a protein fogyasztását. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy segítsd az izomnövekedést, így tested fitten tarthatja, miközben eléred fitness céljaidat.

3. Megfelelő mennyiségű alvás

Mivel sokan közülünk ismét aktívabb életmódot fognak folytatni, fontos, hogy elegendő időt hagyjunk a testünknek a pihenésre és a regenerálódásra, hogy a következő napra újra energikusnak érezhessük magunkat.

Ha fáradtnak érzed magad, vagy fáradtsággal küzdesz, azt javaslom, hogy adj egy olyan szuperélelmiszert a napi turmixodhoz vagy vizedhez. Olyan vitaminokkal, mint a B12, C és E vitaminokkal dúsított, emellett vasforrás is, ami hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez.

Alternatívaként kipróbálhatsz egy B12-kiegészítőt.

A normál energiatermelő anyagcsere egyik legfontosabb vitaminjaként ismert, és hozzájárul az idegrendszer normál működésének fenntartásához is.


Melyek a legjobb szuperélelmiszerek az immunrendszer támogatására? Olvas el cikkünket!

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok

OLDAL TETEJÉHEZ