Immunrendszer erősítése

zSÓFI

2023.04.26.

Olvasási idő:

7 perc

Az immunrendszered a szervezeted első és második védelmi vonala a vírusok, baktériumok, paraziták és fertőzések ellen, ezért van értelme mindent megtenni, amit csak tudsz, hogy támogasd. Védd az immunrendszeredet, és az képes lesz megvédeni téged. Az immunrendszered sejtek és szervek hatalmas és összetett hálózata. Folyamatosan regenerálódik és alkalmazkodik, ezért ahelyett, hogy az immunrendszered erősítésére gondolnál, inkább nézd meg, hogyan támogathatod az egyes részeit. A többit a teste elvégzi. Az immunrendszer annyira összetett, hogy még a tudósok sem értik igazán, hogyan hat rá közvetlenül az egészséges életmód. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy az egészségesebb napi rutin támogatja az immunrendszered egyes részeit. Ahhoz, hogy megpróbáld megelőzni, hogy családod újra és újra megbetegedjen, van néhány gyors és egyszerű módszer, amellyel támogathatod az immunrendszeredet: Ne dohányozz, és kerüljed a passzív füst belélegzését. Ez segít megvédeni az orrjáratokat, a nyálkahártyát, a szájat, a torkot és a tüdőt, valamint a bőrt. 

Hogyan támogathatod az immunrendszered?

Táplálkozz egészségesen

Az egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és kevés telített zsírt tartalmaz, biztosítja immunrendszerednek a szükséges táplálékot. 

Kihívás lehet rávenni a gyerekeket arra, hogy zöldségeket vagy olyan dolgokat egyenek, amelyeket még soha nem kóstoltak, ezért érdemes inkább a különféle étrend-kiegészítők között keresgélni.

A megfelelő rost és víz szintén segít a bélrendszerednek, amely az immunrendszered része.

Nézzük meg az egészséges ételeket, amiket ajánlott fogyasztani.


Rendszeres testmozgás

A testmozgás és a napi aktivitás segít abban, hogy kontroll alatt tartsd a súlyodat, és elkerülj számos életmódbeli betegséget. Az aktivitás pedig valószínűleg segít a depresszió, a rossz hangulat és a stressz kezelésében.


Tartsd meg az egészséges testsúlyt

Ne legyél se túl nehéz, se túl könnyű - összpontosíts a testzsírra és a derékkörfogatra. A testsúly és a testzsír összefügg az életmódbeli betegségek és a cukorbetegség, a szívbetegség, az elhízás, sőt egyes rákos megbetegedések kockázatával.


Tartsd szemmel a vérnyomásodat

A vérnyomás jól jelzi a szervezet egészségi állapotát, és azt, hogy mennyire képes kezelni az életmóddal járó stresszt. Tudjad, mi a normális számodra, és kövesd figyelemmel.

Mérsékeljed az alkoholfogyasztást és kerüld a mértéktelen ivást.

Az alkohol mértékkel az egészséges életmód része lehet. Mindazonáltal ne feledjed, hogy hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, és elnyomhatja az immunrendszer egyes részeit, így nyitva hagyja a betegségeknek, és megnehezíti a gyógyulást. 


Aludj minden éjjel elegendő, jó minőségű alvást

Hét-nyolc óra az ideális, de a minőség is fontos.

Az alvás közvetlenül összefügg a jó egészséggel, az alacsonyabb testtömeggel, a kevesebb depresszióval és az egészségesebb táplálkozással. Az alvás minősége ugyanolyan fontos, mint az, hogy hány órát alszol.


Gyakorold a jó higiéniát

Mosd meg a kezed, tartsd tisztán a környezeted, és készítsd el és főzd meg megfelelően a nyers ételeket. Igazán egyszerű, de ha családod valamelyik tagja megfázni kezd, tüsszentéskor használjon zsebkendőt vagy zsebkendőt.

Fontos a rendszeres kézmosás, különösen tüsszentés után és étkezés előtt. Emellett minden felületet, számítógépet vagy táblagépet le kell törölni, hogy a baktériumok ne terjedjenek a családtagok között.


Tegyél lépéseket a mindennapi stressz és aggodalom kezelésére

Ha nem tudsz megszabadulni a stressz forrásától, akkor találj olyan módszereket, amelyek segítenek ellazulni, kikapcsolódni és perspektívába helyezni a dolgokat.

A krónikus stressz az a fajta folyamatos mindennapi stressz, amely megbetegíthet minket.

Mindannyiunknak mozgalmas az élete, de ha túl nagy terhelésnek tesszük ki a szervezetünket, akkor ez negatív hatással lesz az immunrendszerünkre. Amíg a gyerekek iskolában vannak, miért nem mész el egy masszázsra? Nemcsak hogy segít ellazulni, de javíthatja a vérkeringést is.


Gondoskodj az egészségedről

Menj el rendszeresen az orvoshoz szűrővizsgálatokra, és ne kerüljed el a rutinszerű találkozókat. Bánj jól a testeddel, és az azzal fogod meghálálni, hogy hosszú éveken át fitt és egészséges maradsz! 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879283/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590612/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137920/

 

OLDAL TETEJÉHEZ