Mit jelent az ásványi fényvédő?

zSÓFI

2023.04.14.

Olvasási idő:

10 perc

Akár a parkban sétálsz, akár egy trópusi strandon fekszel, ki vagy téve a nap káros sugarainak. Bár némi napozás jót tesz nekünk - D-vitamint biztosít és növeli a szerotoninszintet (a boldogsághormont) -, a túl sok napozás égési sérüléseket okozhat és bőrkárosodáshoz vezethet. A legegyszerűbb módja a túlzott napozás elkerülésének az, hogy eltakarjuk magunkat, és korlátozzuk a napon töltött időt; de lássuk be, ki akar egész nyáron aranyló ragyogás nélkül maradni?

A következő legjobb megoldás tehát az, ha napvédő szerek alkalmazásával korlátozzuk az esetleges károkat, mivel ez mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen védelmet nyújt. Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a naptej használata - a tudósok szerint a látható öregedés 80%-át a nap okozta károsodás okozza. Mégis kevesen tudják, hogy nem minden naptej egyforma. 

Mit jelent az ásványi napkrém? 

Az ásványi napkrémek csak cink-oxidot és titán-dioxidot tartalmazhatnak; az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala az egyetlen olyan összetevőt, amelyet biztonságosnak és hatékonynak tart. Bár a kémiai napkrémekhez hasonlóan még mindig kémiai úton, laboratóriumban állítják elő, az ásványi napkrémek kíméletesek a bőrhöz, és hosszabb ideig védelmet nyújtanak a nap ellen.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Hogyan működik az ásványi naptej? 

Az ásványi fényvédők cink-oxidot és titán-oxidot tartalmaznak, és úgy működnek, hogy fizikai gátat képeznek a bőrön, amely visszaveri a napsugarakat.

Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, egyenletesen kell felvinni őket a bőrre. Ezzel szemben a kémiai fényvédő krémek - a legelterjedtebbek - kémiai úton hozzák létre az UVA és UVB sugárzás ellen védő gátat. Az ásványi napkrémek az UVA- és UVB-sugarak ellen is védelmet nyújtanak, de gyakran kevesebb összetevőt használnak, ami miatt alkalmasabbak az érzékeny bőrűek vagy a tudatos szépségápolásra vágyók bőrápolásaként. 

Az ásványi fényvédő krémek 4 előnye 

Az ásványi naptej jót tesz neked és a bolygónak. Íme, miért:


1. Azonnal hatnak

Az ásványi napkrémek közvetlenül védenek a naptól, ellentétben a kémiai napkrémekkel, amelyeknek akár 20 percig is eltarthat, mire felszívódnak és hasznosulnak.


2. Alkalmasak lehetnek érzékeny bőrre

A cink-oxid és a titán-dioxid megfelelő választás lehet az érzékeny bőrűek számára.


3. Bolygóbarát

Ha napápolásról van szó, nem kellene választania a jól működő és a bolygónak kedvező termék között. És mivel a kémiai fényvédők sok, nos, vegyszert tartalmaznak, nem tesznek jót a környezetnek. A fő bűnösök az oxibenzon és az oktinoxát, amelyek bizonyítottan súlyos károkat okoznak a tengeri környezetben, például a korallzátonyokban - amelyeket nem használnak az ásványi anyagokat használó fenntartható napvédő krémekben.


4. Jobb a bőrödnek

Sok ásványi naptej ma már bőrre jótékony hatású olajokat és antioxidánsokat is tartalmaz, így aktívan jót tesznek a bőrödnek. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Az ásványi naptejekről szóló mítoszok megdöntése 

Olvass tovább, hogy megtudjad a legfontosabb mítoszokat megcáfoló ásványi fényvédő tényeket.


1. Mindegyik fehér foltot hagy

Bár az ásványi naptejeknek rossz híre volt, hogy fehér foltot okoznak a bőrödön, szerencsére az idők változnak. Manapság a márkák elkötelezettek amellett, hogy az ásványi SPF ne hagyjon pasztás fehér árnyalatot az arcodon. De ha még mindig aggódsz emiatt, akkor a minél természetesebb megjelenés érdekében érdemes egy kicsit hagynod, hogy a sminked elkészítése előtt beivódjon a bőrödbe.


2. Nem működnek olyan jól

Tévedés! Az ásványi fényvédők ugyanolyan jól működnek, mint kémiai társaik - sőt, az általuk biztosított fizikai védőgátnak köszönhetően rögtön hatnak is.


3. Ásványi olaj

Bár úgy hangzik, mintha kellene, az ásványi olaj általában nem az ásványi fényvédők egyik összetevője. Ez azért van, mert valójában a kőolaj egy erősen feldolgozott formája, amelyet gyakran használnak olyan dolgokban, mint a babaolaj és a vazelin. 

Hogyan kell alkalmazni az ásványi fényvédőt 

Általánosságban elmondható, hogy az ásványi fényvédőket ugyanúgy alkalmazhatod, mint a kémiai fényvédőket.


1. Győződj meg róla, hogy a bőröd teljesen tiszta és száraz.

2. Vigyél fel kis pöttyöket a fényvédő krémből az egész fedett területre, majd finoman dörzsöljed be.

3. Még mindig fehéres a bőröd? Dörzsöld tovább.

4. Hagyd beszívódni 15 percig, mielőtt bármilyen sminket felvinnél.

5. Kétóránként kend be újra.


A hagyományos ásványi fényvédők fényvisszaverő tulajdonságaiknak köszönhetően fehér maradványt hagytak a bőrön.

A technológia fejlődésével azonban a cink- és titán-oxid részecskék ma már sokkal kisebbek, ami azt jelenti, hogy már nem láthatóak.

Ez azt jelenti, hogy az új ásványi fényvédők átlátszóak, de még mindig hatékony védelmet nyújtanak az UVA és UVB sugarak ellen. A nyugalom érdekében azonban a gyermekek számára készült ásványi fényvédők a felvitel után egy vékony fehér réteget hagynak maguk után, így látható, hogy hol történt a fényvédő felvitele. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Az ásványi napkrémek hátrányai 

Egyes ásványi napkrémeket úszás vagy izzadás esetén gyakrabban kell újrakenni, mint a kémiai napkrémeket, mivel könnyebben lemosódnak.


A végső szó

Bőröd védelme a legfontosabb, bármilyen naptejet is választ. Figyelj a magas SPF értékre (amely védi a bőrt az égető és bőrkárosító UVB sugaraktól) és az UVA vagy Star értékre (amely védi a bőrt a bőröregítő UVA sugaraktól). És ne feledd, fontos, hogy a legerősebb órákban, délelőtt 11 és délután 3 óra között takarózz, és ne tartózkodj a napon. 

Vitaminok a napozás mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3790843/

https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/08/04/747648291/confused-about-sunscreen-ingredients-heres-what-we-ve-learned

https://www.britishskinfoundation.org.uk/blog/sunscreen-explained

https://www.britishskinfoundation.org.uk/blog/sunscreen-explained

https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/sunscreen/choosing

https://haereticus-lab.org/oxybenzone-2/

 

OLDAL TETEJÉHEZ