Melyek a legjobb vitaminok?

zSÓFI

2023.05.02.

Olvasási idő:

10 perc

Lehet, hogy tudsz egy keveset a vitaminokról, és talán még szedsz is belőlük naponta, de vajon tényleg tudod, hogy mik azok? Megvannak a válaszok a létfontosságú vitaminokkal kapcsolatos kérdéseidre: 

Mik azok a vitaminok? 

A vitaminok olyan vegyületek, amelyekre a szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez. Mivel a legtöbbjüket nem tudjuk előállítani, a táplálkozásunkból kell hozzájutnunk. Összesen 13 vitamin létezik, és azért soroljuk őket a mikrotápanyagok közé, mert csak kis mennyiségben, általában milligrammokban (mg) vagy mikrogrammokban (mcg vagy μg) van rájuk szükségünk naponta. Az egyik kivétel a D-vitamin, amelyet a napfény bőrünkre gyakorolt hatása révén állítunk elő. A B3-vitamint, az úgynevezett niacint is elő tudjuk állítani a triptofán nevű aminosavból - bár ezt is olyan élelmiszerekből kell bevinnünk, mint a diófélék, magvak, tofu, sajt, hús, hal, zab, bab, lencse és tojás.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Miért van szükségünk vitaminokra? 

Nélkülük a szervezetünk nem lenne képes olyan létfontosságú feladatokat ellátni, mint a táplálék energiává alakítása, a csontok, fogak, izmok, bőr, vér és haj felépítése és fenntartása, valamint az agy, a szem, az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működésének fenntartása. Egyes vitaminok más tápanyagokkal együtt működnek: a C-vitamin segít a vas felszívódásában a növényi élelmiszerekből, a D-vitamin pedig a kalcium felszívódásában. Az A-, C- és E-vitaminok pedig mind antioxidáns hatásúak, ami azt jelenti, hogy segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.  

A különböző vitamintípusok 

A vitaminok két csoportba sorolhatók: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok. A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok a májunkban és a zsírszövetekben tárolódnak. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden nap fogyasztanunk őket, de fennáll a veszélye annak, hogy felhalmozódnak a szervezetben, ami káros lehet.

A vízben oldódó C-vitaminokat és a nyolc B-vitamint: tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, biotint, folsavat és B12-t nem tudjuk tárolni, ezért a feleslegtől a vizelettel szabadulunk meg. 

Melyek a legfontosabb vitaminok? 

Minden vitamin nélkülözhetetlen, de a vízben oldódó vitaminokat minden nap fogyasztanunk kell, mert a felesleget kiürítjük. Szerencsére rengeteg különböző élelmiszerben megtalálhatók. A narancs mellett a C-vitamin megtalálható a brokkoliban, az eperben, a piros és zöld paprikában, a kelbimbóban, sőt még a burgonyában is! A B-vitaminokat pedig a teljes kiőrlésű gabonafélékből, a dúsított gabonafélékből, a rizsből, a zabból, a májból, a húsból, a halból, a tejtermékekből, a tojásból, a burgonyából, a brokkoliból, a spenótból, a szójababból és a hüvelyesekből nyerhetjük. Sokunknak kevés D-vitamin van a csontok, az izomzat és az immunitás szempontjából fontos D-vitaminból. Az alacsony D-vitaminszint kockázatának azok vannak kitéve, akik keveset járnak a szabadban, akiknek sötét a bőrük, vagy akik eltakarják a bőrüket. A D-vitamin táplálékforrásai közé tartoznak az olajos halak, a tojás, a dúsított gabonafélék, a húsok és a zsíros kenőcsök.  

Mi történik, ha nem kapunk elég vitamint? 

Hiányállapotok alakulhatnak ki. A vegánok és egyes vegetáriánusok például ki vannak téve a B12-vitamin hiányának, mivel ez a vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg. A B12 hiánya fáradtsághoz, depresszióhoz és súlyos idegrendszeri problémákhoz vezethet. A tápanyagok felszívódását befolyásoló betegségben szenvedők, mint például a coeliakia vagy a Crohn-betegség, számos hiányállapotnak lehetnek kitéve, akárcsak bizonyos gyógyszereket szedők és az idősek; az idősek a gyomorsavszint csökkenése miatt nem képesek megfelelően felszívni a tápanyagokat. A dohányosoknál alacsony lehet a C-vitamin szintje, az erős alkoholfogyasztóknál a B-vitaminoké, a túlsúlyos és elhízott embereknél pedig alacsony C-, D-, B12- és folsavszintet mutattak ki.

A kulcsfontosságú vitaminok alacsony szintje olyan homályos tünetekhez vezethet, mint a fáradtság, a fájdalmak, a gyenge immunitás, a rossz hangulat, valamint bőr-, haj- és körömproblémák. 

Mi történik, ha túl sok vitamint szedünk? 

Az ételekből vagy étrend-kiegészítőkből származó túl sok A-vitamin máj- és csontkárosodáshoz vezethet, és születési rendellenességeket okozhat. Ahhoz azonban, hogy az A-vitamin szintje káros legyen, több éven keresztül minden nap többletet kellene fogyasztani. És bár a vízben oldódó vitaminok felesleges mennyiségét a vizelettel ürítjük ki, a magas C-vitamin-szint hasmenést okozhat, míg a túl sok niacin hosszú időn keresztül májkárosodáshoz vezethet.

Ha többféle táplálékkiegészítőt szedsz, ügyeljen arra, hogy ne vegyél be duplán vitaminokat - például ne vegyél be multivitamint és az A-vitaminban gazdag csukamájolajat is. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

1. British Nutrition Foundation. Vitamins

2. Daisy Whitbread. My Food Data. Top 10 foods highest in tryptophan

3. Harvard Health Publishing. Listing of vitamins

4. Verena Tan. Healthline. How to increase the absorption of iron from foods

5. Harvard Health Publishing. Two keys to strong bones: Calcium and vitamin D

6. BBC iWonder. Antioxidants: The magic bullet?

7. Christian Nordquist. Medical News Today. Vitamins: What are they and what do they do?

8. NHS. Vitamin C

9. NHS. B vitamin and folic acid

10. gov.uk. PHE publishes new advice on vitamin D

11. As Source 1 

OLDAL TETEJÉHEZ