Nincs termék a kosaradban
A kollagén egy olyan fehérje, amely segíthet a bőr simaságának megőrzésében. Habár a kollagénrostok évekig megmaradhatnak a bőrben, a kor és más tényezők csökkentik a kollagénszintet, a bőr veszít rugalmasságából, és ráncok alakulhatnak ki. Várható élettartalmunk növekedésével a bőr öregedése még a fiatalabbaknak is visszatérő problémát jelent.
Hosszú távon azonban bizonyos dolgokra odafigyelve tehetünk azért, hogy öregedő vagy sérült bőrünk megfiatalodjon, bőrünk integritása, megjelenése és szépsége javuljon, valamint személyes jólétünkben és vitalitásunkban is pozitív változás következzen be.
“A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérjetípus, és a bőr kulcsfontosságú összetevője.
Egy 2021-es kutatás arra az eredményre jutott, hogy a hidrolizált kollagén 90 napon át történő szedése hatékony a bőr öregedésének csökkentésében, mivel csökkenti a ráncokat, javítja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát.
Emellett egy 2020-as vizsgálat során a több mint 6000 kutatást eredményét elemezve arra jutottak, hogy a hidrolizált kollagén szájon át történő beadása javítja a bőr egészségének klinikai megnyilvánulásait. A tanulmányok szinte mindegyike jótékony hatásokról számolt be, ellentmondás pedig nem mutatkozott a tanulmányok között.
“A hialuronsav egy olyan vegyület, amely elősegíti a kollagéntermelést.
Egy 2014-es kutatásban azt vizsgálták egereken, hogy a hialuronsav milyen hatással van a hegek és a bőr sérüléseinek időskori regenerációjában. A hialuronsavnak kitett alanyok esetében a bőrgyógyulásban jelentős előnyöket észleltek 250 kDa mérető hialuronsav kezelést követően, mely a III. és I. típusú kollagén szintjének jelentős növekedésének és az ezáltali strukturális támasznak volt köszönhető.
Emellett kutatások bizonyították, hogy a hialuronsav hozzájárul a bőr hidratáltságához és pozitív hatással van a rugalmasságára is.
“Az emberi szervezet nem képes C-vitamint előállítani, ezért táplálékból kell hozzájutnunk
Már 1998-ban kimutatták, hogy a C-vitamin fogyasztásának kritikus szerepe van a kollagénhálózat fenntartásában, mivel skorbutellenes tulajdonságainak is köszönhetően megakadályozza a kollagén bioszintézis két kulcsenzimének öninaktiválódását.
Emellett kutatások bizonyították, hogy a hialuronsav hozzájárul a bőr hidratáltságához és pozitív hatással van a rugalmasságára is.
“Az aloe vera gélt gyakran használják napégés után vagy kiütések enyhítésére.
Egy 2005 kutatásban a tudósok az aloe vera gél Aloe szterolok nevű kivonatának szájon át történő fogyasztását vizsgálták, melynek eredményeként az jött ki, hogy:
- A kezükön levő bőr hidratáltabb lett
- Ráncaik kevésbé mélyek
- Kollagén és hialuronsav szintjeik közel megduplázódtak
Így összességében megállapítható volt, hogy az aloe hozzájárul a bőr számára hasznos sejtek növekedéséhez.
Egy régebbi, 2012-es tanulmány megállapította, hogy a ginseng növeli a kollagén mennyiségét a véráramban.
A ginseng gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatók azt is megjegyzik, hogy segíthet megelőzni a bőrsejtek öregedését.
Egy 2020-as laboratóriumi vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a vörös ginseng csökkentheti a fibroblasztok merevségét, amely a kollagén szerkezetének része. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a ginseng javítja a bőr rugalmasságát.
“Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek olyan molekulák, amelyeket a szervezet az anyagcsere során termel.
A különböző antioxidánsok segíthetnek a bőr védelmében és fiatalításában, például a kollagéntermelés elősegítésével. Az antioxidánsok számos növényi eredetű élelmiszerben jelen vannak.
Egy régebbi, 2013-as kutatás szerint, a következő ételekben és italokban található antioxidánsok jótékony hatással lehetnek a bőrre:
Zöld tea vagy epigallokatechin-3-gallát, a zöld tea aktív összetevője
Bazsalikom, oregánó és kakukkfű illóolajok
“A karotinoidok az A-vitamin származékai
A karotinoidok, mint például a retinol és a béta-karotin antioxidánsok, amelyek segíthetnek a bőr egészségének javításában.
Kutatások szerint a helyi retinoidok segíthetnek megvédeni a bőrt a napfénytől, mivel megakadályozzák, hogy az UV-sugarak lebontsák a kollagént.
A-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
-Marhamáj
-Édesburgonya
-Sütőtök
-Sárgarépa
Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a retinolt tartalmazó krém vagy testápoló használata segíthet a bőr textúrájának enyhe javulásában. Ez azonban nem hatol elég mélyre ahhoz, hogy feszesítse a laza bőrt.
"Az időjárási körülmények és bizonyos életmódbeli szokások befolyásolhatják a bőrben lévő kollagén szintjét és minőségét."
Szakértők szerint az UV-fénynek való kitettség az öregedéshez hasonlóan károsítja a bőr kollagénjét.
- Bőr védelme a napfénytől, például fényvédő krém és az arcot és a testet takaró ruházat viselésével.
- Napszemüveg viselése a szem körüli bőr védelme érdekében.
- Dohányzás kerülése, mivel a dohányban lévő vegyi anyagok befolyásolhatják a kollagéntermelést.
- Koffeinfogyasztás korlátozása, mivel a koffein csökkentheti a szervezet kollagéntermelő képességét.
Számos bőrápoló termék tartalmaz kollagént.
Egy 2020-as kutatás szerint a krémekben és más helyi termékekben található hidrolizált kollagén hidratálhatja a bőrt, míg a szájon át szedhető kollagén-kiegészítők segíthetnek a szervezetben lévő kollagén mennyiségének növelésében. Ezek együttesen segíthetnek a bőr kisimításában és a ráncok csökkentésében.
A C-vitamint és antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, a dohányzás kerülése, a koffeinfogyasztás korlátozása és a bőr napfénytől való védelme mind segíthet a kollagén megőrzésében vagy termelésének fokozásában.
Fiatalabb embereknél a szervezet több kollagént termel, amely jó minőségű. A jó minőségű kollagén magas szintje javítja a bőr rugalmasságát.
Ahogy az emberek öregszenek, a szervezet kevesebb kollagént termel, így a bőr lazábbnak tűnik.
A bőrápolási termékek segíthetnek a bőr feszesítésében, de nem valószínű, hogy jelentős hatást gyakorolnak.