Állatok világnapja - Adhatunk-e a saját vitaminjainkból?


Számos alkalommal olvasunk és hallunk a vitaminokról. Az emberek számára megannyi lehetőség van, így logikus, ha elgondolkodunk azon, hogy vajon a vitaminok kedvenceink számára is szükségesek-e.

A C-vitamint például önmaguk számára termelik meg a kutyák és a cicák, amikor betegség vagy stressz éri őket. Az embereknél ez a gén már nem aktív, pedig még ma is jelen van a génkészletünkben.

Kedvenceinknek valóban szüksége van vitaminokra? Adhatunk nekik a sajátunkból? Vannak veszélyei? Milyen vitaminokra van szükségük?


Mikor szükséges a vitamin?

A kiváló minőségű állateledelek biztosítják a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozást, ennek révén kedvenceink az összes szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájutnak.

Azonban ha a kutyánk vagy cicánk házi, ebédről megmaradt, zsíros, fűszeres maradékot kap, egészségi állapota leromolhat, rossz kondícióhoz, fakó szőrhöz és a fogak kieséséhez is vezethet. Vagyis kulcsfontosságú, hogy valóban nagyon jó minőségű tápot válasszunk a számukra.

Ha mégis házilag készítünk a kedvencünk számára eledelt, akkor a megfelelő arányban, számukra ideális formában kell tartalmaznia a szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, rost, zsír, mikrotápanyagok).


Milyen vitaminra van szüksége a kedvencemnek?

A vitaminok az élet fenntartásához szükséges szerves vegyületek. A legtöbbjük természetes módon megtalálható az élelmiszerekben. Fontos megjegyeznünk, hogy a kutyáknak és a cicáknak más mennyiségben van szükségük vitaminokra, mint az embereknek.

Ha azt tapasztalod, hogy háziállatod szőre kevésbé fényes, a szemei zavarosak és légzése intenzívebb, érdemes lehet megfontolnod, hogy esetleg vitaminhiánya van-e. Természetesen ne egyedül döntsd el, előtte mindenképp konzultálj az állatorvossal.

Kutyák és cicák esetében egyaránt szükséges vitaminok:

- A-vitamin: látás, szaporodás, fogak, körmök és csontozat
- B-vitaminok: szőrzet és bőr, immunerősítők
- C-vitamin: antioxidáns
- D-vitamin: erős fogak és csontozat
- E-vitamin: antioxidáns, immunerősítő
- K-vitamin: véralvadási képesség aktiválása
- Omega-3: gyulladáscsökkentő, növeli az agyi aktivitást
- Omega-6: szaporodás, szőrzet és bőr

Tudtad?

A C-vitamint a kutyák és a macskák megtermelik a maguk számára. Ez sajnos az emberre nem igaz, mert mi az evolúció során elvesztettük az aszkorbinsav-termelő képességünket, így ezt kívülről kell pótolnunk a C-vitamint.
Az állatok betegség és stressz esetén májuk vagy veséjük nagy mennyiségű C-vitamint kezd el termelni, vagyis beindítják az öngyógyító folyamatokat.
Az ember nem termeli meg ezt a vitamint, pedig génkészletünkben még ma is jelen van az a gén, amely a szőlőcukorból C-vitamint tudna előállítani, viszont már nem aktív.


Veszélyesek-e az emberi vitaminok és táplálékkiegészítők a háziállatok számára?

Igen, veszélyesek. Az emberek és kedvenceink eltérő táplálkozási szükségletei eltérőek, ráadásul az egyes vitaminkészítmények összetétele is gyártótól függően változik. Vagyis egy embereknek szánt vitamin állatok által történő fogyasztása egészségtelenül sok vitamint vagy ásványi anyagot visz be.


Háziállatokra mérgező vitaminok

Minden emberi vitamin és étrend-kiegészítőt nagy dózisban történő fogyasztása veszélyt jelent kedvencünk egészségre.


Kiemelten veszélyes vitaminok:


- Szülés előtti vitaminok: magas vastartalmuk súlyos mérgezést okoz

- D-vitamin: a túl sok D-vitamin megnöveli a szervezetükben a kalcium- és foszforszintet, ami tartós problémához vezet a szívben és a májban


Ha azt látod, hogy a kedvenced bármilyen emberi vitamint vagy táplálékkiegészítőt fogyaszt, azonnal vidd állatorvoshoz, valamint vidd el magaddal a vitaminos dobozt is. Az orvos az adagolással és az összetevőkkel kapcsolatos információk birtokában hatékonyabban tudja majd kezelni a kedvenced.

OLDAL TETEJÉHEZ