Nincs termék a kosaradban
PRiscilla
2022.10.11.
Olvasási idő:
5 perc
Évek óta le szeretnél szokni a kávéról, de nem tudsz megválni a koffein jótékony hatásától? Reggel fáradtnak érzed magad, de a vérnyomásod miatt nem ihatsz kávét? Tudtad, hogy a világ legegészségesebb teája segíthet neked ezekben?
Te is hallottál már a matcha-ról, de nem tudod pontosan, hogy mi az? Miben különbözik a zöld teától? Hogyan kell fogyasztani? Miért por formában lehet kapni? Tényleg nagyon egészséges?
A matcha pillanatok alatt meghódította az internetet, népszerűsége az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt, a matcha latték, teák és még desszertek is megjelennek mindenhol, az egészségügyi boltoktól a kávézókig. Megint egy újabb trendről van szó, vagy tényleg van alapja a népszerűségnek? Valóban superfoodnak számít?
Ebben a posztban részletesen összeszedtünk neked mindent, amit mindenképp tudnod kell erről a teáról!
A matcha teát a legmagasabb minőségű és legaromásabb zöld teaként tartják számon. A japán matcha kifejezés szó szerinti fordításban őrölt teát jelent – és pontosan erről is van szó. A zöld tea és a matcha is a Camellia sinensis növényből származik.
Akkor miben különböznek?
A matcha-t másképp termesztik, mint a hagyományos zöld teát. A különleges termesztési és előállítási folyamatoknak köszönhetően nagyobb mennyiségű koffeint és több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea. A speciális eljárás során a tealevelekből eltávolítják a szárakat és az ereket, a leveleket pedig finom porrá őrlik. Vagyis a zöld tea hagyományos áztatott levelekből, míg a matcha tea őrölt (porított) egész levelekből készül.
Tehát egészségesebb, mint a zöld tea? Igen.
10-15 csésze zöld teát kellene meginnunk ahhoz, hogy 1 adag matcha tea tápanyagtartalmát (antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok) megkapjuk.
A matcha nem véletlenül érdemelte ki a címet, ugyanis kiemelkedő antioxidáns- és vitamintartalmának köszönhetően messze kimagaslik a többi tea közül.
Milyen jótékony hatásai vannak?
A matcha-ban lévő katechinek száma 137-szer nagyobb, mint más zöldtea fajtában. A katechnin egy olyan vegyület, amely a magas antioxidáns tartalomért felelős. Az antioxidánsok segítenek stabilizálni a káros szabadgyököket. A káros szabadgyökök károsíthatják a sejteket, így rákos megbetegedéseket, valamint krónikus betegségeket okozhatnak. Emellett flavonoidokat, polifenolokat és C-vitamintis tartalmaz.
Kutatások bizonyítják, hogy napi 500 mg zöld tea-kivonat fogyasztása jelentősen csökkenti a májkárosodást, valamint csökkenti a májbetegségek kockázatát.
A máj létfontosságú szervünk, központi szerepet játszik a méreganyagok kiürítésében, a gyógyszerek metabolizálásában, valamint a tápanyagok feldolgozásában.
A matcha javítja a figyelmet és jótékony hatása van a memóriára is. Több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea. 1 teáskanálnyi (1 gramm) matcha porban hozzávetőlegesen 70 mg koffein és egy L-theanin elnevezésű vegyület is található. Ez a vegyület elősegíti az éberséget és segít a stresszint csökkentésében is.
A 35 év feletti korosztályban a halálesetek egyharmadát a szívbetegségek okozzák. A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, valamint a stroke kialakulásának esélyét.
A tradícionális japán matcha úgy készül, hogy 1-2 gramm teát egy arra alkalmas tálban - hozzávetőlegesen - 80 fokos vízzel leöntenek, majd habosra pépesítik egy speciális babusz eszközzel.
Azonban számos más módon is elkészítheted az általunk kapható matcha port.
Tegyél 1-2 teáskanál teaport
- smoothie-ba,
- gyümölcslébe,
- tejbe (vagy tejet helyettesítő italokba),
- reggeli zabkásába,
- sütikbe, vagy akár desszertekbe
is, jótékony hatása mindenhogyan garantált!
Ne essünk túlzásba a napi koffeinbevitellel!
A legjobb, ha napi 1-2 csésze teánál maradunk, hogy kihasználhassuk a matcha számos egészségügyi előnyét anélkül, hogy bármilyen mellékhatást érzékelnénk. Egy teáskanálnyi (1 gramm) matcha por hozzávetőlegesen 70 mg koffeint tartalmaz, ez kétszerese a zöld tea koffeintartalmának. Ha emellett kávét is fogyasztasz, ezzel mindenképp számolj! A matcha fogyasztása előtt mindenképp orvosi konzultáció szükséges!
Elkészítésétől függően egy csésze (250 ml) kávé hozzávetőlegesen 60-100 mg koffeint, míg egy teáskanál matcha 70 mg koffeint tartalmaz.
A matcha fogyasztásakor a koffein hatása fokozatosan alakul ki, vagyis lassabban növeli az energiaszinted, viszont sokkal hosszabb ideig, akár 4 órán keresztül tartós energiát biztosít.
Ez azért lehetséges, mert a matcha tartalmaz egy olyan aminosavat, az L-theanint, amely szabályozza a koffein hosszabb felszívódását a véráramban.
Ezzel szemben a kávéban lévő koffein egy azonnali energiabomba, amely csökkenti a fáradtságot és az álmosságot. Ez azért történik, mert a szervezeted ugyan gyorsan felszívja a koffeint és ad egy energialöketet, viszont ugyanolyan gyorsan el is múlik a hatása.
Vagyis annak ellenére, hogy a matcha koffeintartalma alacsonyabb, a hatása hosszabb ideig tart. A szervezeted az azonnali koffeincsúcs helyett több órán keresztül fokozatosan használja a matcha-ban lévő koffeint.
A matcha porokat több módon is rangsorolják, azonban felhasználásuk szerinti csoportosítás a leggyakoribb:
Vásárold meg nálunk a Prana bio matcha port, mely ceremonial grade minősítéssel rendelkezik!
https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#2.-May-help-protect-the-liver
https://www.healthline.com/nutrition/matcha-vs-coffee
https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea