A halolaj a halszövetből kinyert zsír vagy olaj. Általában olajos halakból, például heringből, tonhalból, szardellából és makrélából származik. Néha azonban más halak májából is előállítják, mint például a tőkehalmájolaj esetében.
Az... Tovább olvasom
A halolaj a halszövetből kinyert zsír vagy olaj. Általában olajos halakból, például heringből, tonhalból, szardellából és makrélából származik. Néha azonban más halak májából is előállítják, mint például a tőkehalmájolaj esetében.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti 1-2 adag hal fogyasztását ajánlja. Ennek oka, hogy a halakban található omega-3 zsírsavak számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között védelmet nyújtanak számos betegség ellen.
Ha azonban nem eszik heti 1-2 adag halat, a halolaj tartalmú étrend-kiegészítők segíthetnek elegendő omega-3 zsírsavhoz jutni.
A halolaj körülbelül 30%-a omega-3 zsírsavakból áll, míg a fennmaradó 70% egyéb zsírokból. Ráadásul a halolaj általában tartalmaz némi A- és D-vitamint is.
Fontos megjegyezni, hogy a halolajban található omega-3 típusok nagyobb egészségügyi előnyökkel rendelkeznek, mint az egyes növényi forrásokban található omega-3-ak.
A halolajban található omega-3 fő típusai az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), míg a növényi forrásokban található típus főként az alfa-linolénsav (ALA). Bár az ALA esszenciális zsírsav, az EPA és a DHA sokkal több egészségügyi előnnyel jár.
Azért is fontos, hogy elegendő omega-3 zsírsavat kapjunk, mert a nyugati étrendben az omega-3 zsírsavak nagy részét más zsírokkal, például omega-6 zsírsavakkal helyettesítették. A zsírsavaknak ez a torz aránya számos betegséghez hozzájárulhat.