Mi okozza a rossz emésztést

zSÓFI

2023.04.19.

Olvasási idő:

6 perc

Azt gondolhatod, hogy egészségesen és körültekintően táplálkozol, de az emésztőrendszered nem ért egyet? Megnézzük, mi történhet még…Mindannyian tisztában vagyunk bizonyos helytelen étkezési szokásokkal vagy ételtípusokkal, amelyek emésztési zavarokat okozhatnak. Az ebéd lehúzása délutáni puffadást okozhat; míg a „ki eheti meg a legforróbb curryt” verseny esetén gyomorpanaszokkal a fürdőszobaajtó mögé zárva maradhatsz. 

Néha azonban kevésbé könnyű kideríteni, mi áll az emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfájás vagy más emésztési problémák hátterében.  Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a következők milyen hatással vannak az emésztésre: Rost, Alkohol, Koffein, Dohányzás, Fájdalomcsillapítók, Étkezési szokások, C vitamin, B12-vitamin, Stressz.

Az egészséges bélrendszer:

  • Fokozatos rostnövelés
  • Egy nyüzsgő éjszaka
  • Kicsit túl sok koffein
  • Dohányzási szokás
  • Bizonyos fájdalomcsillapítók szedése
  • Evés késő este
  • A C-vitamin túlzása
  • A stressz leállítja az emésztést

Fokozatos rostnövelés

Gyakran mondják, hogy a jobb emésztés érdekében növeljük étrendünkben a rosttartalmat. De az elfogyasztott rost mennyiségének hirtelen és jelentős növelése sokkot okozhat az emésztőrendszerben, és puffadáshoz, székrekedéshez és kellemetlen érzésekhez vezethet.


Mit tehetsz ellene: Mindig fokozatosan növeld a rostot az étrendedben, hogy legyen ideje a szervezetednek alkalmazkodni. És ügyelj arra, hogy több vizet is igyál, mivel a rostok felszívják a folyadékot, így a széklet puha marad. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Egy nyüzsgő éjszaka  

Az alkohol irritálja az emésztőrendszert azáltal, hogy a normálisnál több gyomorsavat termel. Ez savas refluxhoz és gyulladt gyomornyálkahártyához vezethet. Az alkohol emellett csökkenti a szervezetünk által termelt emésztőenzimek számát, ami azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy nem szívjuk fel a táplálékunk megfelelő lebontásához szükséges tápanyagokat.  


Amit tehetsz ellene: Tartsd be a heti 14 egységnyi alkoholt, és korlátozd az egy napra jutó teljes mennyiséget. Alternatív megoldásként kerüljed el teljesen.  

Kicsit túl sok koffein 

Vannak, akik érzékenyek a koffeinre, és úgy találják, hogy az fokozza a savtermelést a gyomorban, gyomorégést váltva ki. A kávénak hashajtó hatása is van. A European Journal of Gastroenterology & Hepatology 1998-ban publikált, 12 egészséges ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy egy csésze feketekávé ugyanolyan erõvel stimulálja a vastagbél izmait, mint az étkezésbe való belekezdés.


Mit tehetsz ez ellen: Csökkentsd a koffeintartalmú tea és kávé fogyasztását, és figyeljen a „rejtett” koffeinforrásokra, például a csokoládéban, az energiaitalokban és bizonyos gyógyszerekben.  

Dohányzási szokás 

A dohányzás megtámadja a nyelőcső végén található záróizmot, ami megakadályozza, hogy a sav a gyomorból távozzon.

Cue savas reflux, amely fekélyekhez és gyulladásos bélbetegségekhez vezethet.  

Bizonyos fájdalomcsillapítók szedése 

A nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (NSAID-ok), mint az ibuprofén és az aszpirin, irritálhatják a bélnyálkahártyát azáltal, hogy gyengítik annak védekezőképességét a gyomorsavval szemben. Ez fekélyekhez vagy vérzéshez vezethet. Az NSAID-ok szedése pedig a nyelőcső záróizmát is gyengítheti – növelve a gyomorégés esélyét.  

Evés késő este 

Testünk függőleges helyzetben emészt a legjobban. Ez azt jelenti, hogy ha evés után nem sokkal lefekszel az ágyba, sokkal könnyebben jut a gyomorsav a nyelőcsőbe, ami gyomorégést okoz.


Mit tehetsz ellene: Segítse az emésztőrendszert azzal, hogy étkezés után három-négy órát hagyjon lefekvés előtt, hogy a gyomra kiürüljön.

Egy 2003-as, a Gut-ban publikált tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a gyomorgáz gyorsabban távozik, ha a résztvevők függőleges helyzetben voltak, mint ha hanyatt feküdtek. Ha a gyomorégés továbbra is zavar az ágyban, próbáljad meg támasztani a vállad a párnákkal, vagy emeljed fel az ágy fejét úgy, hogy a mellkasod magasabb legyen, mint a derekad. 

A C-vitamin túlzása 

Nap mint nap szükségünk van C-vitaminra, de egyesek úgy találják, hogy a nagy mennyiségű – általában 1000 mg-nál nagyobb – kiegészítő formájában történő bevétele hasmenést, puffadást és gyomorfájdalmat okozhat.


Mit tehetsz ez ellen: Mindig olvassad el a címkét, és kövessed a helyes adagolási utasításokat. Kipróbálhatsz egy „pufferelt” C-vitamin-kiegészítőt is, amely ásványi anyagokat tartalmaz, hogy megkönnyítse az érzékeny emésztést.  

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

A stressz leállítja az emésztést? 

Amikor stresszesnek érzed magad, normális, ha olyan tüneteket tapasztalsz, mint az álmatlanság, vagy ha azon kapod magad, hogy a kávéra támaszkodsz, hogy túléljed a napot. De a stressz az emésztést is befolyásolhatja, aminek komoly ráütő hatása lehet. Ha az emésztésünk felborul, előfordulhat, hogy nem termelünk elegendő gyomorsavat. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk megfelelően felvenni a tápanyagokat az ételeinkből, ami vitaminok és ásványi anyagok hiányához vezet.  


A B12-vitamin jelentősége

A B12-vitaminnak számos fontos szerepe van, főként segíti szervezetünket az élelmiszerek energiává alakításában. Ezenkívül elősegítheti a vörösvérsejtek termelését az oxigén szállításához a szervezetben, és segít megőrizni az agy és az idegrendszer egészségét. A B12-t természetesen nem tudjuk előállítani, ezért olyan élelmiszerekből kell bevinnünk, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek vagy kiegészítők. A dúsított gabonafélékben, szójatermékekben és néhány növényi tejben is megtalálható a B12. A B12-vitaminnal az a baj, hogy a gyomorsavra támaszkodunk a felszívódásban – és akár egyharmadunk sem termel eleget.


B12 és gyomorsav

A táplálékkal bevitt B12 fehérjéhez kötődik. Mielőtt felszívódhatna és felhasználhatná a szervezet, ezt a kötést meg kell szakítani – a gyomorsavnak.

Ezután egy másik, belső faktornak nevezett fehérjéhez kell kapcsolódnia, amelyet ugyanazok a sejtek termelnek, amelyek gyomorsavat termelnek.

Azonban az olyan problémák, mint a bakteriális fertőzések, a pajzsmirigy-problémák és az öregedés, mind gyomorsavtermelést okozhatnak az orrba merüléshez. Sőt, mire elérjük az ötvenes évet, az alacsony gyomorsavszintnek köszönhetően az emberek 10-30%-a küzd majd a B12 felszívódásával az élelmiszerből. A stressz különösen megnehezíti az emésztésünket. A szervezet stresszreakciója eltereli a vért az emésztőrendszerből az izmok felé, hogy felkészítsen bennünket a „harcolj vagy menekülj”-re. Ez kétféleképpen befolyásolhatja gyomorsavunkat, a termelés növelésével vagy csökkentésével.

A Digestive Diseases and Sciences folyóiratban 1990-ben publikált, 14 egészséges férfi részvételével végzett tanulmányban a mentális stressz az önkéntesek körülbelül felénél megnövelte a gyomor mennyiségét (gyomorsav), a másik felében viszont csökkentette.

Tehát a stresszforrások kezelése legyen az első lépés a gyomorsavszint helyreállítása felé.


Növeld a B12 bevitelét

Az iparági szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek legalább napi 1,5 mikrogramm B12-t kapjanak.

Ha azonban alacsony a gyomorsav szinted, akkor többre lehet szükséged.

Ha hiányzik a B12-ből, a következőket tapasztalhatod:

• extrém fáradtság

• energiahiány

•izomgyengeség

• szédülés vagy egyensúlyvesztés

• csökkent fájdalom- vagy nyomásérzékenység

• szúrás vagy zsibbadás

• látászavarok

• sápadt, sárgás bőr 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Válogassad az alacsony savszinteket 

Lépéseket tehetsz a gyomorsav egyensúlyának helyreállítására is. Egyes szakemberek azt javasolják, hogy igyál hígított citromlevet vagy almaecetet a gyomor savasságának növelése érdekében, vagy próbálkozzon betain-hidrogén-kloridot (betain-HCl) tartalmazó emésztőenzimmel.

A Kaliforniai Egyetem által 2013-ban hat önkéntes bevonásával végzett kísérleti vizsgálatban 1500 mg betain-HCl-ről azt találták, hogy segít csökkenteni a gyomor pH-ját, ami viszont növelheti a gyomorsavtermelést.

Beszélj egy egészségügyi szakemberrel, ha emésztési zavarai vannak, és szeretne kiegészítő gyógymódokat kipróbálni. A titka annak megértéséhez, hogy mi váltja ki az emésztési zavarokat. Ha az emésztőrendszered nem működik megfelelően, székrekedést, hasmenést, emésztési zavarokat és savas refluxot okozhat. Ha ezek ismerősnek tűnnek számodra, ne aggódj – ezek nagyon gyakori problémák. A rossz emésztőrendszer súlyosabb állapotok, például gyulladásos bélbetegség (IBD) és irritábilis bél szindróma (IBS) oka is lehet. A legtöbb emésztési panasz azonban orvosolható az étrend megváltoztatásával, miután azonosítottad, hogy mi okozhatja fellángolását. Még akkor is, ha csak időnként szenvedsz emésztési kellemetlenségtől, érdemes odafigyelni a bélrendszeredre és arra, hogy mit akar mondani. Lehet, hogy érzékeny vagy bizonyos ételekre vagy italokra, amelyeket az étrendedben beviszel. Lehet, hogy túl sokat, túl keveset, túl gyorsan vagy rossz időben eszel. A változatos, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend, a dohányzás mellőzése és a mértékletes ivás nagyszerű első lépések a bélrendszer gondozásában.

Azonban jó ötlet, ha jobban megismered a bélrendszered, hogy lássad, mi az, ami személy szerint a legjobban működik számodra. 

Vezess étkezési naplót 

Két héten keresztül vezess feljegyzést mindenről, amit eszel és iszol. Írd bele a napszakot, amikor azt fogyasztottad, és írd fel röviden, hogy mi történik az adott időpontban. Például, ha két megbeszélés között egy szendvicset falatozol, édességet eszel a kocsiban, vagy engedsz az éjféli nassolásnak - ez mind lényeges. Próbálj képet adni az elfogyasztott étel mennyiségéről. Ne feledd, hogy az adagok mérete gyakran kisebb, mint gondolnánk! Például egy adag száraztészta 75 g, ami néhány maréknyi vagy egy kis tálnyi adagnak felel meg. Az okostelefonod segíthet. Számos ingyenes alkalmazás van a piacon, amelyek segítségével nyomon követheti az emésztését.


Hogyan vezessünk étkezési naplót?

1. Írj le mindent, amit naponta megeszel

Írd bele, hogy mikor etted meg, valamint az aznapi tünetek súlyosságát és idejét.

2. Keress mintákat

Van-e olyan minta, amikor egy bizonyos étel elfogyasztása rendszeresen egybeesik a tüneteidnek növekedésével? Ha igen, fontold meg, hogy néhány hétre kiiktatja ezt az ételt az étrendjéből.

3. Fokozatosan, kis mennyiségben vezesd be újra az élelmiszereket.

Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodj és elfogadjad azokat az élelmiszereket, amelyekre esetleg érzékenyebb vagy. Jegyezzed fel a tüneteiben bekövetkezett változásokat. Ezáltal megállapíthatod, hogy mennyit ehetsz anélkül, hogy reakciót váltana ki.

4. Ismételd meg más élelmiszerekkel

Ha szükséges, ismételje meg ugyanezeket a lépéseket más olyan élelmiszerekkel, amelyek esetleg kiváltják az emésztési problémát.


Az eredmények elemzése

A búza, a szénsavas üdítők és a tejtermékek gyakran okoznak puffadást, akárcsak az alkohol.

Valójában az alkohol, a koffein és a dohányzás mind kockázati tényező az érzékeny gyomrúak számára, és ha lehet, ki kell iktatni őket, legalábbis addig, amíg meglátjuk, javulnak-e a tünetek.

A zsíros, fűszeres és zsíros ételek, amelyek sok gyorsétteremben találhatók, megzavarják az emésztését, ezért fontold meg ezek elhagyását, vagy keress egészségesebb alternatívákat, ha ezek kiváltó oknak tűnnek a számodra.

A zöldségek, például a hagyma és a káposzta, valamint a bab túlzott szelet és puffadást, valamint a babot és hüvelyeseket okozhatnak.

Ezek az ételek azonban egészségesek, ezért nem tanácsos teljesen elhagyni őket, inkább kis mennyiségben fogyasszuk, és fejlesztjük a toleranciát.

Előfordulhat, hogy étkezésednek egy része a stresszhez vagy az unalomhoz kapcsolódik.

Ha az éhségen kívül más okból eszel, az valószínűleg rossz döntések meghozatalához vezet, anélkül, hogy az emésztőrendszer egészségét helyezné előtérbe.

Ha egy órával vacsora után cukros ételekre vágysz a tévé előtt, akkor vess egy pillantást életmódodra, és fontold meg az esti étkezés utáni sétát, vagy egy hobbit, ami miatt kirángat otthonról, hogy ne legyen kísértés. Megszokásból rossz ételeket választhatsz. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886943/

www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/

www.nhs.uk/conditions/constipation

https://www.guysandstthomas.nhs.uk/resources/patient-information/gi/increasing-the-amount-of-fibre-in-your-diet.pdf

https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating#1

https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/is-alcohol-harming-your-stomach/

https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/is-alcohol-harming-your-stomach/

https://www.nhs.uk/conditions/Indigestion/

https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/is-alcohol-harming-your-stomach/

https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/alcoholic-drinks-units/latest-uk-alcohol-unit-guidance/

www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9581985

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/five-lifestyle-tips-for-a-healthy-tummy/

https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/digestive_disorders/medications_and_the_digestive_system_85,P00389

https://www.nhs.uk/conditions/Indigestion/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1773697

https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/#what-happens-if-i-take-too-much-vitamin-c

http://blogs.oregonstate.edu/linuspaulinginstitute/2015/05/28/questions-about-vitamin-c/

https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/low-stomach-acid-the-surprising-cause-of-many-indigestion-symptoms/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/b-12-deficiency/

https://link.springer.com/article/10.1007/BF01537249

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946491/

https://www.nhs.uk/Livewell/digestive-health/Pages/gut-health.aspx.

https://www.everydayhealth.com/digestive-health-pictures/mobile-apps-for-digestion-tracking.aspx. 

OLDAL TETEJÉHEZ