Hogyan csökkenthetjük a cukrot a családban 

zSÓFI

2023.04.28.

Olvasási idő:

5 perc

Könnyű módszerek a gyermeked édesszájúságának kezelésére - és a sajátodra is

A gyerekek cukorfogyasztásának kordában tartása a legjobb időkben sem könnyű feladat, de a Halloween a maga finomságaival különösen trükkös. Aztán a karácsony és a húsvét, nem is beszélve a születésnapi partikról, mind ugyanezt a kihívást jelentik.

Bár valószínűleg el kell fogadnod, hogy egyes napok egészségesebbek lesznek, mint mások, egyszerű lépésekkel kordában tarthatod családja mindennapi cukorbevitelét, anélkül, hogy bárki is úgy érezné, hogy lemarad. 

Hogyan legyen a család egészséges

  • A következőket kell tudnod
  • Használj répát, ne sóspálcikát
  • Főzz a semmiből
  • Csökkentsd az adagokat

A következőket kell tudnod 

A hiperglikémiának is nevezett magas vércukorszint az, amikor a szervezeted nem képes a vérből a cukrot a sejtjeidbe szállítani. Ez általában az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkA napi kalóriák legfeljebb 5 százalékát szabad "szabad cukrokból" származhat. Ezek az élelmiszerekhez és italokhoz, például édességekhez, kekszekhez és süteményekhez, de a gabonapelyhekhez, joghurtokhoz és szószokhoz hozzáadott cukrok is. A cukrozatlan gyümölcs- és zöldséglevekben és turmixokban, valamint a mézben és szirupokban lévő cukrok szintén szabad cukrok, még akkor is, ha ezek természetes eredetűek. 


Szóval, hogyan néz ki a napi kalóriák 5 százaléka? Egy felnőtt esetében ez körülbelül 30 g vagy 7 kockacukor. A 7-10 éves gyermekek esetében ez körülbelül 24 g vagy 6 kockacukor. A 4-6 évesek esetében pedig nagyjából 19 g vagy 5 kocka. A 4 év alatti gyermekek számára ajánlott, hogy kerüljék a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat. 


Mivel a túl sok cukor fogyasztása összefüggésbe hozható a fogszuvasodással és a súlygyarapodással (és túlsúly esetén nagyobb a 2. típusú cukorbetegség kockázata), érdemes ellenőrizni a saját bandánk fogyasztását. Talán ön is szívesen követne egy alacsony cukortartalmú diétát, vagy további cukormentes ötleteket találhat. 


Próbáld ki ezeket az egyszerű módszereket, hogy visszafogd, ha túlzásba viszed.  et, valamint a terhes nőket érinti, akiknél terhességi cukorbetegség alakul ki. Néha olyan embereket is érinthet, akiknek súlyos fertőzésük van, vagy éppen stroke-on vagy szívrohamon estek át. Növekedésük során a gyermekek és fiatal felnőttek is átmenetileg magas vércukorszintű időszakokat tapasztalhatnak.

Az alacsony vércukorszint orvosi elnevezése hipoglikémia, amikor a szervezetünk reagál a túl alacsony vércukorszint csökkenésére. Ezt gyakran az étkezés kihagyása, a túl sok testmozgás, a túl sok alkoholfogyasztás vagy a túl sok inzulin szedése váltja ki. Bizonyos esetekben a gyógyszerek hatására is csökkenhet a vércukorszint. 

Használj répát, ne sóspálcikát 

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon tényleg az a legjobb megoldás-e, ha a cukros édességeket, kekszeket és süteményeket teljesen tiltottá teszed. Kutatások szerint a gyerekek nem csak többet esznek egy korlátozott ételből, ha az elérhetővé válik, hanem többet is kérnek belőle, ha az nincs az étlapon. Ez nem az egészséges táplálkozás vagy a harmonikus háztartás receptje!

Készíts egészségesebb alternatívákat, hogy mindannyiukat elcsábítsd a cukros kedvencektől. Töltsd meg a szekrényeket színes alapanyagokkal és érdekes textúrákkal, például ropogós zöldségchipsekkel. Ha többféle lehetőség közül választhatnak a gyerekek, úgy érezhetik, hogy részük van a döntéshozatalban. Ha a hűtőben van egy kis sima joghurt, és többféle feltétet tart a kezében, mindig készen áll a nassolásra. 

Főzz a semmiből 

Az egyik legjobb módja annak, hogy kordában tartd a cukorszintet, ha házilag főzöl. Ez talán nem mindig praktikus, de kezdheted azzal, hogy saját magad készíted el a rágcsálnivalókat és finomságokat. Mivel a gyermekek cukorfogyasztásának fele a rágcsálnivalókból és italokból származik, a csökkentéssel jó eredményeket érhetsz el. Vond be a gyerekeket az olyan egyszerű elkészítési módokba, mint a rizspapíros gyümölcstekercs, az egészséges palacsinta, vagy az áfonyás karamell vagy a csokoládés mogyorógolyó receptjeink.  

Csökkentsd az adagokat 

Ne aggódj az alkalmi sütik miatt. Akkor van ok az aggodalomra, ha a cukros finomságok rendszeres szokássá válnak. Az adagok méretét is ellenőrizze. A szülőket arra kell ösztönözni, hogy a gyermekeket naponta legfeljebb két, egyenként legfeljebb 100 kalóriát tartalmazó nassolnivalóra korlátozzák. Ökölszabályként egy étcsokoládéval bevont rizstorta körülbelül 55 kalóriát és 2,6 g cukrot tartalmaz. 

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:


 www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/

www.gov.uk/government/news/phe-publishes-latest-data-on-nations-diet 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4578816/ 

www.phe-newsroom.prgloo.com/news/half-the-sugar-children-consume-comes-from- unhealthy-snacks-and-sugary-drinks-3 

www.gov.uk/government/news/phe-launches-change4life-campaign-around-childrens-snacking      

OLDAL TETEJÉHEZ