Napi C-vitamin szükséglet

zSÓFI

2023.05.02.

Olvasási idő:

5 perc

Mert nem csak megfázásra való...

Csak egy szikla alatt élhetnél, ha nem tudnád, hogy a C-vitamin nagyszerűen segít távol tartani a rettegett téli náthát - de ennél sokkal többről van szó: a szervezet az antitestek termeléséhez használja fel.

Úgy gondolják, hogy a bőrnek is nagyszerűt tesz: fokozza a kollagénszintet, segít, hogy a bőr dúsabbnak és ragyogóbbnak tűnjön, és felveszi a harcot a környezetszennyezés okozta szabad gyökök okozta károkkal. Mindezek mellett segít stabilizálni az energiaszintet és az idegrendszert, valamint véd a fáradtság és a kimerültség ellen, így a C-vitamin mindennapos alapanyag. Érted a képet - ez a jófiúk közé tartozik!

Segít megvédeni az orrjáratokat, a nyálkahártyát, a szájat, a torkot és a tüdőt, valamint a bőrt. 

Vitaminok fontossága:

  • Eleget kapsz belőle?
  • Jelzed, hogy nem jutsz elég vitaminhoz?
  • Mit keressünk a táplálékkiegészítőben?

Eleget kapsz belőle? 

A legtöbb állattal ellentétben az emberi szervezet nem termel vagy raktározza a C-vitamint, ezért a táplálkozásból vagy étrend-kiegészítőkön keresztül kell hozzájutnod. A felnőtt nőknek naponta legalább 75 mg C-vitaminra van szükségük, míg a felnőtt férfiaknak legalább 90 mg-ra. Az élelmiszerek nagyszerű C-vitamin-források - a brokkoli és az eper csészénként nagyjából 85 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy kis narancs körülbelül 50 mg-ot. A bevitelt citrusfélékkel, kelkáposztával, paprikával, kivivel, papayával és fekete ribizlivel is növelheted. 

kókusz a kókuszolaj alapanyaga

Jelzed, hogy nem jutsz elég vitaminhoz? 

Az ínyvérzés, a könnyen kialakuló véraláfutások, a nem gyors gyógyulás, a száraz és töredező haj, a fáradtság és a depresszió mind annak a jelei, hogy növelned kell a C-vitamin-beviteledet. 

Mit keressünk a táplálékkiegészítőben? 

A C-vitamint sok étrend-kiegészítőben megtalálod, de előfordulhat, hogy a címkén aszkorbinsavként szerepel, mivel ez a kémiai formája.

Az is gyakori, hogy a C-vitamint más ásványi anyagokkal kombinálják, hogy segítsék a felszívódását. A két fő típus a nátrium-aszkorbát és a kalcium-aszkorbát. A C-vitaminnak nátriumfüggő transzporterekre van szüksége ahhoz, hogy a szervezet képes legyen felhasználni, ezért az elképzelés szerint a nátrium hozzáadása segít ennek fokozásában.

A kalcium-aszkorbát, más néven észter-C egyfajta kalciummal kombinált C-vitamin. Úgy gondolják, hogy a kalcium kíméletesebbé teszi a felszívódást a gyomor számára - ez fontos, ha a bélbaktériumaink nincsenek rendben. 


Tudd meg, hogy mely vitaminok a legjobbak az immunitás támogatására!

Vitaminok az egészséges életmód mellé: Holland & Barrett vitaminok


Források:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3565296

www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/  

OLDAL TETEJÉHEZ